Війна — день 924: загарбники активізувалися під Харковом і тиснуть біля Покровська

Читать на русском
Автор
927
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 04 вересня 2024, 23:31
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на фронті продовжує розпалюватися, а за попередню добу там сталося майже дві сотні бойових зіткнень, з яких 60 лише на Покровському напрямку. У цей район противник не тільки стягнув найбільшу кількість військ, а й пустив в дію найбільш боєздатні підрозділи, а також активно застосовує авіацію. Разом з тим експерти вважають, що зараз росіянам не вдасться захопити Покровськ через необхідність відволікати війська на інші напрямки. Зокрема, активізацію росіян було помічено на Харківському напрямку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 4 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У вечірньому зведенні Генштаб повідомив, що росіяни 49 разів намагались вклинитися в нашу оборону на Покровському напрямку. Від початку доби, окупанти в районах населених пунктів Воздвиженки, Зеленого Поля, Новогродівки, Гродівки, Селидового, Миколаївки та Миролюбівки 47 раз отримали жорстку відсіч від наших захисників, а ще дві тривають.

Покровський напрямок на мапі Deep State
Покровський напрямок на мапі Deep State

На Курахівському напрямку не менш гаряче, адже ворог 46 разів атакував позиції ЗСУ. Найбільшу активність проявляв у районі Георгіївки, Костянтинівки та Красногорівки, де українські воїни відбивали 42 атаки, чотири боєзіткнення триває.

Курахівський напрямок на мапі Deep State

22:00 СБУ шукає тих, хто публікував у мережі фото та відео наслідків удару по Полтаві.

"На даному етапі ми здійснюємо повний комплекс контррозвідувальних заходів щодо пошуку вказаних осіб, які здійснювали фото- та відеофіксацію та поширювали це у різних соціальних мережах, у тому числі й російських", — сказав в.о. начальника місцевого управління СБУ.

21:00 У Сумській області планують евакуацію з Глухова. У місті десятки тисяч людей.

"Було прийнято рішення на Раді оборони області й зараз ми реалізуємо це рішення, як правильно евакуювати населення з міста Глухів і Глуховської громади", — заявив глава ОВА в ефірі телемарафону.

20:00 Головком Сирський доповів Володимиру Зеленському щодо ситуації на фронті.

"Як і щодня, щодо кожної частини фронту, предметно щодо Покровська, Торецька, Курахівського напрямку. Окремо — операція в Курській області. Дуже важливо, що абсолютно всі визначені завдання нашої Курської операції реалізовуються", — сказав президент.

19:00 У Дніпрі та Павлограді пролунали вибухи.

18:00 Польща та Литва готові навчати українських військових на спільній платформі, — президент Литви Гітанас Науседа.

"Ми маємо в Польщі базу Литовсько-Польсько-Української бригади. Ми готові до навчання українських військових на базі цієї бригади", — сказав литовський президент.

17:00 Кількість постраждалих після обстрілу РФ Кривого Рогу зросла до шести осіб.

16:00 Місія МВФ сьогодні розпочала роботу над переглядом своєї програми кредитування України на $15,6 млрд. Успішне завершення огляду МВФ дозволить Україні отримати $1,1 млрд нового фінансування в найближчі місяці.

15:00 Україна та Ірландія уклали двосторонню угоду про гарантії безпеки. Ірландія цього року зобов'язалася виділити Україні 128 млн євро на нелетальну військову підтримку та щонайменше 40 млн євро на гуманітарну допомогу.

14:00 В "Енергоатомі" повідомили, що на Південноукраїнській АЕС не було аварії. Зазначається, що в роботі одного із енергоблоків Південноукраїнської АЕС в Миколаївській області зафіксували зауваження. Блок був розвантажений на 33% від номінальної потужності.

13:00 Українська армія почала використовувати безпілотник "Дракон", який здатний розсипати над позиціями ворога терміт — суміш оксиду заліза та алюмінію, яка горить при температурі близько 2500 градусів, пише BILD.

12:00 У Львові завершені аварійно-рятувальні роботи з ліквідації наслідків ранкового ворожого обстрілу Надзвичайники врятували 12 людей. Постраждало 53 осіб. На жаль, семеро загинули, серед них, за уточненими даними, двоє дітей (7 та 14 років)

11:30 У Львові вже 47 госпіталізованих людей, котрі постраждали через атаку ворога. Відомо про сімох загиблих, повідомили у МВС України.

10:00 Російські окупанти вдарили по Україні цієї ночі 42 ракетами та "шахедами". Нашими підрозділами ППО було збито 29 повітряних цілей: 4 крилаті ракети Х-101, 3 крилаті ракети "Іскандер-К", 22 дрони. Бойова робота велася у Львівській, Івано-Франківській, Чернігівській, Дніпропетровській, Волинській, Тернопільській, Київській, Житомирській, Полтавській та Сумській областях.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 04.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 04.09.2024

08:00 Станом на 8 ранку у Львові було відомо про трьох загиблих. Ще 35 осіб отримали поранення.

7:00 Били "Кинджалами" і "Калібрами": що наразі відомо про нічно-ранкову атаку ворога

  • Повітряна тривога по країні почала "розповзатися" ще до опівночі.
  • Кілька годин поспіль під прицілом ворога були північні регіони, особливо Сумщина. У самих Сумах чули низку потужних вибухів. За даними моніторингових пабліків, ворог використовував для ударів ракети і безпілотники. Інтенсивно працювали засоби ППО. В інших населених пунктах області також було гучно.
  • Лунали вибухи і на Полтавщині — ймовірно, збивали "шахеди".
  • Київська область теж чула вибухи: про них повідомляли жителі столиці, а також Борисполя та низки інших міст.
  • Під ранок напрямок ворожих цілей змінився на західний. Епіцентром ударів стала Львівщина — ворог застосовував низку різних ракет, а також БПЛА. У місті зафіксовано кілька пожеж у житлових будинках, чимало будівель залишилися без вікон. Кілька навчальних закладів сьогодні навчання не розпочнуть. Гучно було і на Рівненщині.
  • Група крилатих ракет також вдарила по Кривому Рогу. Місцеві пабліки повідомляли про задимлення після вибухів, деталі поки уточнюються.
  • На завершення ракетного обстрілу ворог обстріляв із акваторії Чорного моря Одещину. Попередньо, пуски були убік півдня області та острова Зміїний.
  • "Шахедна" небезпека у низці регіонів поки зберігається.

6:00 У Львові пролунала низка потужних вибухів. За повідомленнями моніторингових каналів, місто знаходиться під комбінованою атакою ракет і "шахедів".

5:00 Тривога по всій території держави. У Львівській та Київській області чутно роботу ППО. "Телеграф" слідкує за ситуацією.

3:00 Росіяни підняли у повітря п'ять стратегічних бомбардувальників Ту-95 з аеродрому "Оленья". На цьому тлі група БПЛА попрямувала до Києва із північних областей, у місті чули вибух.

1:00 В українському повітряному просторі спостерігається близько 10 російських дронів. Через них тривога була оголошена у північних та північно-східних областях.

00:00 Ресурс DeepState повідомив про захоплення росіянами Пречистівки та просування в районі Водяного (біля Вугледару).

Про новини та події 1 вересня ми розповідали тут: Війна — день 921: росіяни просуваються під Покровськом і готуються до нових обстрілів

Про те, що відбувалося 2 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 922: росіяни люто штурмують під Покровськом і просуваються в інших місцях

З ситуацією в Україні за 3 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 923: окупанти тиснуть на трьох напрямках, а в Росії чути вибухи