Війна — день 713: окупанти штурмують Авдіївку і націлилися на Куп’янськ

Читать на русском
Автор
2991
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ще один день Україна зустрічає у стані війни проти російських загарбників. Бойові дії, як і раніше, тривають по всій лінії фронту, а ситуація під Авдіївкою залишається найважчою. У майже оточеному місті росіянам схоже все ж таки вдалося досягти певних успіхів, хоча ця інформація залишається непідтвердженою. Аналітики ж вважають, що російський наступ може повністю видихнутися вже навесні, хоч і зазначають, що Росія хоч і повільно, але все ж таки навчається на своїх помилках.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Бійці ЗСУ підняли прапор України у селі Кринки на лівому березі Херсонської області. У населеному пункті продовжуються бої.

22:00 Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу США у вівторок, і закликав схвалити законопроект про національну безпеку, що включає зміцнення кордону США, а також допомогу Україні та Ізраїлю.

21:00 Турецька оборонна компанія Baykar розпочала будівництво заводу під Києвом, де будуть виробляти моделі безпілотників Bayraktar TB2 чи TB3.

20:00 Зеленський доручив Кабміну й Генштабу створити Сили безпілотних систем ЗСУ як новий структурний підрозділ військ.

19:00 Потужний вибух пролунав сьогодні вдень біля Кременівки Донецької області – там базувалися окупанти та системи ППО, – Андрющенко

17:00 В районі Дніпра ППО збила російську ракету.

16:00 Литовська Комісія з національної безпеки пропонує уряду зупинити рух товарів, транспорту та людей через прикордонні пункти пропуску "Лаворішкес" та "Райгардас", які знаходяться на кордоні із Білоруссю.

15:00 Російські диверсанти заходять до Авдіївки Донецької області. Але це одиночні групи та вуличних боїв у місті немає, заявив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

14:00 Депутати Верховної Ради продовжили воєнний стан у країні ще на 90 днів, до 13 травня 2024 року. "За" проголосували 335 нардепів.

Розвідка Данії заявила, що Росія поки що не готова воювати з НАТО. Однак у Кремлі можуть кинути виклик Північноатлантичному альянсу та спровокувати країни блоку на відповідь військовими діями.

13:00 Україна відреагувала на звинувачення Грузії у переправленні бомб до Росії через територію цієї країни. Українські дипломати попросили не політизувати цей процес.

Верховна Рада вимагає припинити насильницьке затримання чоловіків співробітниками ТЦК. Нардепи пропонують знайти альтернативні варіанти, які не дискредитуватимуть ідею мобілізації та не знижуватимуть моральний дух суспільства.

12:00 Батальйон "Вовки да Вінчі" імені Дмитра Коцюбайла отримав нового командира. Ним став Сергій Філімонов, який з 2014-го воює добровольцем. Звільняв Маріуполь, воював за Іловайськ і був на багатьох інших передових лініях фронту російсько-української війни. У "Вовках" служить із 2022 року.

У США хочуть подвоїти виробництво артснарядів для подальшої передачі Україні. Про це заявив глава відділу закупівель армії Штатів Даг Буш. За попередніми підрахунками, уже в жовтні 2024 року кількість снарядів може зрости до 60 тисяч проти 28 тисяч (жовтень 2023-го).

11:00 Українська армія за час повномасштабного вторгнення Росії змогла знищити приблизно третину всіх бойових кораблів Чорноморського флоту противника. Як уточнили у Страткомі ЗСУ, станом на 6 лютого росіяни "попрощалися" із 24 кораблями та одним підводним човном.

10:00 Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель прибув із офіційним візитом до Києва. Про це повідомив його особистий радник у мережі Х (Twitter).

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат противника. За останню добу українську землю назавжди покинули ще понад тисячу загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 06.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 06.02.2024

8:00 Рада Євросоюзу та Європарламент досягли 5 лютого попередньої домовленості про створення нового спеціального інструменту, який допоможе відновленню, реконструкції та модернізації України. Як повідомили в Раді ЄС, цей інструмент об'єднуватиме бюджетну підтримку України з боку Європи, яка на даному етапі визначається фондом у розмірі 50 млрд євро.

"Одночасно ця підтримка допоможе Україні просувати реформи і модернізацію, необхідні для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС", — вважає міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петегем.

7:00 На фронті за останню добу майже вдвічі зросла кількість бойових зіткнень із ворогом — до 126. Найактивнішими напрямками є Авдіївський, Мар'їнський та Лиманський.

6:30 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі росіяни підступно вдарили по місту Золочів, що на Харківщині. Руйнації зазнав місцевий готель, відомо про трьох врятованих, однак іще мінімум одна людина знаходиться під завалами. Інформація оновлюється;
  • тим часом неспокійно було і в Росії — на Бєлгородщину, за даними росЗМІ, "завітало" до семи невідомих безпілотників. Найбільше уваги дрони приділили містечку Губкін, є незначні руйнування у кількох домогосподарствах;
  • глава ГУР Міноборони Кирило Буданов вважає, що Канада має передати понад 80 тисяч ракет CRV7 Україні. Справа в тім, що вони списані і їх збираються утилізувати, однак, на думку головного розвідника країни, можуть неабияк допомогти на полі бою. Слід зазначити: якщо їх зберігали у відповідних умовах, то вік снарядів ніяк не позначиться на їхній справності;
  • у чотирьох російських портах — на території Ленінградської області — оголосили вночі підвищену вірогідність "НП техногенного характеру". У Виборгу, Усть-Лузі, Приморську та Висоцьку остерігаються "атак БПЛА ВС України".

3:00 Росіяни вночі запустили ракету по Харківщині. Повідомлялося про вибух в області

1:00 Під час обстрілів Сумської області 5 лютого одна людина загинула та ще двоє отримали поранення.

00:00 Голова ГУР Кирило Буданов закликав Канаду передати Україні списані ракети

Про те, що відбувалося 3 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 710: Україна отримала досконалі системи ППО та непогано показує себе на фронті

Що було в Україні 4 лютого — читайте за посиланням: Війна — день 711: у ЗСУ перебої зі снарядами, а росіяни змінюють риторику на "оптимістичнішу"

Інформацію за 2 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 712: окупанти люто штурмують Авдіївку та намагаються зайти через Сумщину