Війна — день 712: окупанти люто штурмують Авдіївку та намагаються зайти через Сумщину

Читать на русском
Автор
5669
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні продовжуються з незмінною інтенсивністю, а основні битви йдуть в районі Авдіївки. На інших напрямах противник намагається також діяти, але не так активно. При цьому росіяни шукають способи зайти й з боку інших прикордонних областей, наприклад посилаючи ДРГ через Сумщину. Водночас на Заході кажуть, що ситуація на фронті не настільки "безвихідна", як про це звикли говорити і насправді час грає на руку Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Франція готова передати Україні новітнє озброєння на кшталт крилатих ракет SCALP та бомб нового покоління.

22:00 Українська делегація провела у Києві черговий раунд переговорів із Нідерландами щодо двосторонніх гарантій безпеки.

21:00 ЄС не виконав план поставок Україні артилерійських снарядів не тому, що в країн ЄС бракує виробничих потужностей, а тому, що вони експортують снаряди в інші країни, — глава дипломатії ЄС Боррель

20:00 Ввечері окупанти обстріляли місто Ворожбу, що на Білопільщині. Ворог відкрив вогонь із РСЗВ по цивільній інфраструктурі. Внаслідок обстрілів загинув 40-річний чоловік. Ще двоє місцевих жителів отримали поранення.

18:00 Юлія Лапутіна подала у відставку з посади міністра у справах ветеранів України.

17:00 Росіяни зранку регулярно обстрілюють Авдіївку: за даними місцевих телеграм-каналів, від ранку вони запустили по місту близько 40 ракет.

16:00 Нідерланди готують до відправки в Україну ще 6 винищувачів F-16 на додаток до 18-ти обіцяних. Загалом Нідерланди обіцяли Україні 42 винищувачі F-16, частина з яких будуть навчальними.

15:00 Спеціальний фонд у рамках Мирного фонду ЄС для фінансування військових потреб України буде затверджено найближчим часом, повідомив речник зовнішньої дипломатичної служби ЄС Пітер Стано.

14:00 Генерал-майор, голова Спецштабу України в Міністерстві оборони Німеччини Крістіан Фройдінг розповів в інтерв'ю RND, що впевнений, що українська армія здатна завдати поразки російським військам на полі бою.

13:00 У Міністерстві оборони України звернулися до громадян із проханням не розповсюджувати ніде інформацію про критичну інфраструктуру країни. Ці дані дуже допомагають ворогові під час обстрілів. Там зазначили, що ворог, не маючи жодних значних результатів на фронті, намагається атакувати країну дронами та ракетами.

12:30 Заочну підозру було виголошено російському генерал-лейтенанту Якову Резанцеву — командувачу 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу РФ. СБУ повідомляє, що саме цей окупант командував свого часу захопленням Херсонщини. Сподіваємося, що "нагорода" у вигляді відповідальності знайде свого власника вже дуже скоро.

11:00 Служба безпеки України відпрацювала затримання членів агентурної мережі ФСБ РФ. Її представників затримали у трьох областях України — Одеській, Донецькій та Запорізькій. Серед заарештованих на Донбасі — чиновниця міськради та інженер оборонного заводу. Усім п'ятьом затриманим загрожує довічне ув'язнення.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів. За останню добу на фронті було ліквідовано понад 800 ворогів!

Втрати армії РФ в Україні 05.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.02.2024

9:00 Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкти про продовження воєнного стану та загальної мобілізації. З 14 лютого пропонується продовжити дію і мобілізації, і воєнного стану на ще 90 діб — до 14 травня.

8:00 Фінський завод компанії Nammo Lapua з виробництва боєприпасів цього року збільшить випуск своєї продукції вп'ятеро через війну в Україні. Про це повідомляє Yle. Як пишуть зарубіжні журналісти, заводи нарощуватимуть потужності, бо артснаряди — одна із основних складових допомоги Фінляндії для ЗСУ. Також фіни планують продавати озброєння європейським країнам, котрі використали свої запаси для передачі Україні.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням. За останню добу на фронті відбулося 78 бойових зіткнень, найбільше із них — на Авдіївському напрямку.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі вибухи чули на території щонайменше Донецької та Харківської областей. Попередньо — через обстріли з артилерії. Дані про наслідки уточнюються, чекаємо звіту від місцевої влади;
  • також кримські пабліки писали про гучні "хлопкі" у районі тимчасово окупованого Севастополя. Сподіваємося, загарбникам було спекотно;
  • президент Володимир Зеленський в інтерв'ю італійському телеканалу RaiTV вперше публічно підтвердив готовність звільнити Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. При цьому готуються більш масштабні зміни у владі: "Це питання, яке стосується людей, які мають очолити Україну. Потрібно перезавантаження, новий початок… У мене є дещо серйозне на думці, яке стосується не однієї людини, а напряму керівництва країни";
  • тим часом в РФ розбився вертоліт Мі-8 — його уламки знайшли на дні одного із озер у Республіці Карелії за 11 км від берега. Найімовірніше, весь екіпаж (три особи) загинули. Пошукові роботи тривають.

05:00 В Україні все спокійно. А скоро, можливо, можна буде чекати на добрі новини – у Сенаті США нарешті "народили" двопартійну угоду, яку вже пообіцяв підписати президент Байден, тому Україна скоро може нарешті отримати допомогу.

03:00 Повітряну тривогу давали на сході України через загрозу балістики з боку російських терористів.

01:00 На відміну від російського неба, в українському небі поки що спокійно. Дронів та ракет російських терористів немає.

00:00 Росіяни знову скаржаться, що в небі літають українські дрони. Зокрема місцева влада повідомляє, що три БПЛА були нібито збиті над Брянською областю.

Інформацію за 2 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 709: Збройні сили відбивають атаки терористів на Сході, Авдіївка тримається

Про те, що відбувалося 3 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 710: Україна отримала досконалі системи ППО та непогано показує себе на фронті

Що було в Україні 4 лютого — читайте за посиланням: Війна — день 711: у ЗСУ перебої зі снарядами, а росіяни змінюють риторику на "оптимістичнішу"