Війна — день 710: Україна отримала досконалі системи ППО та непогано показує себе на фронті

Читать на русском
Автор
4059
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 3 лютого 2024 року. Триває вже 710-й день опору російській агресії. Після деякого затишшя Росія відновила терор мирного населення України. Багато чуток і домислів ходило навколо нібито відставки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, проте її поки не сталося. Також є чудові новини — Україна отримала два комплекси протиповітряної оборони, які "можуть збити все", як стверджує президент Володимир Зеленський.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна та Франція наблизилися до фіналізації двосторонньої угоди про надання Україні безпекових гарантій, заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква за підсумками зустрічі з делегацією Французької Республіки.

22:00 Україна за 6 місяців експортувала понад 20 мільйонів тонн вантажів з одеських портів до 32 країн світу через український коридор, повідомив віце-премʼєр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

"За пів року роботи українського коридору з портів Великої Одеси 661 судно експортувало понад 20 млн тонн вантажів до 32 країн світу. 14,3 млн тонн — це продукція українських аграріїв. Україна продовжує забезпечувати продовольчу безпеку світу", — розповів Кубраков.

За його словами, порти Великої Одеси наразі нарощують перевалку вантажів. Так, в січні було експортовано 6,3 млн тонн — цей показник майже дорівнює довоєнному рівню.

21:00 Російська Федерація ввечері завдала удару по місту Покровськ у Донецькій області. Внаслідок обстрілу пошкоджено пожежну частину. Постраждалих серед особового складу немає.

20:00 Протягом доби відбулося 45 бойових зіткнень, зокрема на Авдіївському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки російських загарбників, на Лиманському – 5 атак, на Бахмутському – 3, на Куп'янському – 2, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

19:00 Українські військові з 72-ї окремої механізованої бригади знищили колону ворожої бронетехніки, яка прямувала на штурм позицій ЗСУ біля Новомихайлівки.

18:00 Обстановка на фронті біля Куп'янська залишається напруженою. На всіх ділянках фронту йдуть важкі бої, а ворог продовжує вести штурмові дії високої інтенсивності та постійно підтягує нові резерви, повідомляє командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

17:00 Естонія передала Україні новий пакет воєнної допомоги. Він включає протитанкові ракети Javelin, кулемети, боєприпаси до стрілецької зброї, різну наземну та водну техніку, а також водолазне спорядження.

16:00 В операційній зоні ОСУВ "Таврія" загальні втрати ворога минулої доби склали 382 особи та 30 одиниць військової техніки, не враховуючи БпЛА. Зокрема, 4 танки, 5 ББМ, 6 артсистем, 14 автомобілів та 1 одиниця спеціальної техніки. Також українські сили оборони знищили 2 склади боєприпасів ворога. Нейтралізовано або знищено 140 БпЛА різних типів, повідомив командувач ОСУВ "Таврія" генерал Тарнавський.

15:00 Вибухи пролунали у тимчасово окупованому місті Бердянськ Запорізької області сьогодні, 3 лютого. Вибухів було декілька.

13:00 В енергосистемі України виник профіцит електроенергії — надлишки передавалися Польщі, повідомляє Міністерство енергетики України.

Водночас росіяни пошкодили заповнене зерносховище на Полтавщині, – ОВА.

Частину урожаю, який зберігався, втрачено. Фахівці ОВА допоможуть власникам правильно оформити документи на відшкодування збитків.

12:00 В зоні відповідальності Сил оборони півдня продовжується потужна щоденна контрбатарейна боротьба та утримання плацдармів. Ворог не полишає намірів вибити наші підрозділи із позицій на лівобережжі Дніпра. Здійснив 7 невдалих штурмів та зазнавши втрат, відійшов на свої попередні позиції.

Окупанти не припиняють вести аеророзвідку, постійно тиснуть артилерійськими обстрілами, застосовують ударні дрони різних типів, продовжують наносити удари керованими авіабомбами та некерованими авіаційними ракетами.

11:00 Рано вранці окупанти вдарили по Купʼянську, — Харківська ОВА

Попередньо, вдарили по цивільній інфраструктурі ФАБами-500 з універсальним модулем планерування та корекції.

Пошкоджені дев’ятиповерховий житловий будинок, приватні житлові будинки, електромережі, інша цивільна нежитлова інфраструктура.

Інформація про постраждалих не надходила.

10:00 Канада розглядає можливість передачі Україні ракет класу "повітря-земля" CRV7. Канадський уряд планував їх утилізувати.

09:00 За минулу добу армія РФ 67 разів обстріляла Херсонську область, унаслідок чого 7 осіб дістали поранення, зокрема одна дитина, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін у суботу вранці.

08:00 Загальні втрати росіян з початку повномасштабної війни

07:00 У ніч на 3 лютого 2024 року противник атакував 14-ма ударними БпЛА типу "Shahed-136/131" з напрямків: Приморсько-Ахтарськ – рф., Чауда – Крим та двома керованими авіаційними ракетами Х-59 з Бєлгородської обл. — рф.

Як і минулої ночі, значну частину "шахедів" ворог спрямував по об’єктах енергетичної інфраструктури на Дніпропетровщині.

Мобільними вогневими групами Повітряних Сил та Сил оборони України знищено 9 ворожих БпЛА у межах Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської та Житомирської областей.

05:00 Наразі повітряних загроз над Україною не фіксується.

03:00 Моніторингові канали повідомляють про знищення тих безпілотників, які все ще перебували у повітрі. Останні групи фіксувалися біля Кривого Рогу та на Херсонщині, зараз там чисто.

01:00 В небі над Херсонською областю знаходиться кілька безпілотників – ймовірно, до двох одиниць. В інших областях чисто.

00:00 На Полтавщині були вибухи, попередньо є прильоти в Миргородському районі, — голова Полтавської ОВА Філіп Пронін.

У багатьох областях України повітряна тривога через загрозу дронів.

Карта бойових дій на початок дня від DeepState виглядає так:

Карта бойових дій Україна DeepState 03.02.2024

Про те, що відбувалося 31 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 707: ЗСУ відбивають десятки атак, а окупанти стягують нові сили на схід

Що було в Україні 1 лютого — читайте за посиланням: Війна — день 708: 50 млрд євро для України та знищення ракетного катера РФ

Інформацію за 2 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 709: Збройні сили відбивають атаки терористів на Сході, Авдіївка тримається