Війна — день 709: Збройні сили відбивають атаки терористів на Сході, Авдіївка тримається

Читать на русском
Автор
2753
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують тримати оборону на Сході. Терористи намагаються узяти Авдіївку – там зараз найтяжча ситуація для ЗСУ – та просуватися на Куп'янському напрямку, але виходить в них вкрай погано. Завдяки діям української армії росіяни зазнають просто величезних втрат.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 2 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряна тривога через загрозу "Шахедів" оголошено на Київщині. Також тривожаться Вінницька та Одеська області.

22:00 В повітряному просторі ворожі дрони, також повідомляється про ракети на Миргород.

21:00 Україна отримала дві нові системи ППО, які можуть збити усе, – заявив Зеленський у вечірньому зверненні.

20:00 Зеленський провів Ставку: обговорювалося 5 питань, Залужний доповідав. "Інсайди" про відставку головкома ЗСУ сьогодні не справдиллися.

18:00 Міжнародний суд ООН постановив, що має юрисдикцію на розгляд позову України від 2022 року проти РФ. З цього слідує, що позов є повністю або частково прийнятним. Наступним етапом тепер буде розгляд справи по суті.

17:00 В результаті удару по аеродрому Бельбек у тимчасово окупованому Криму 31 січня ймовірно було уражено щонайменше три літаки ворога, а також особовий склад, — речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат.

16:00 FPV-дрони прикордонників знищили російські комплекси "Муром-П" та "Іронію-М" на Харківському напрямку, — Держприкордонслужба.

Російського блогера Юрія Подоляку, який наводив ракети на Миколаїв, суд засудив до 15 років в'язниці, — повідомляє СБУ.

15:00 Зеленський поговорив телефоном із Президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим.

"Поінформував колегу про результати роботи безпекових радників щодо реалізації Української формули миру та підготовчі заходи перед проведенням Глобального саміту миру. Обговорили активізацію двосторонніх торговельно-економічних відносин та політичного діалогу", — йдеться в повідомлені.

Польські фермери анонсували новий страйк 9 лютого на кордоні з Україною. Аграрії заявили, що незадоволені рішенням Єврокомісії щодо України.

Херсон обстріляли з авіації, пошкоджені будинки, 73-річна жінка ушпиталена з контузією та уламковим пораненням.

14:00 Україна повернула ще чотирьох дітей віком від 0 до 16 років, викрадених росіянами із Запорізької та Херсонської областей, — Save Ukraine.

Тимчасово виконуючого обов’язки директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Тоомаса Нахкура відсторонили у зв’язку з оголошенням йому підозри у справі про розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів, — Міноборони.

13:00 Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі відвідала Україну з неанонсованим візитом. Під час спільної пресконференції з українським колегою Дмитром Кулебою вона заявила, що підтримки України з боку Канади залишається непохитною, Канада та Україна започаткують коаліцію з повернення українських дітей, а в межах операції Unifier із 2014 року збройні сили Канади підготували понад 40 тисяч українських військових.

12:00 У Миколаївській області СБУ затримала зрадника, який підтримував росіян під час окупації. У Снігурівському районі він співпрацював з окупантами, чергуючи на російських блокпостах, перевіряючи автомобілі українських громадян і переконуючи їх перейти на бік ворога. Йому загрожує до 12 років в'язниці.

11:30 Аж 46 артсистем і 49 автомобілів різного типу знищили наші захисники у загарбників за минулу добу. У живій силі ворог теж поніс чималі втрати. Дякуємо ЗСУ!

Втрати армії РФ в Україні 02.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 02.02.2024

10:00 У Кривому Розі підняли на поверхню всіх 113 шахтарів, яких заблокувало під землею через відключення електропостачання після "шахедної" атаки росіян.

9:00 Глава Офісу президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном. Серед іншого обговорили нинішню ситуацію на фронті та подальшу допомогу західних партнерів.

8:00 У Кривому Розі без світла лишаються близько 40 тисяч абонентів — унаслідок влучання "шахеду" було пошкоджено місцеву електропідстанцію.

7:00 Минулої доби на фронті відбулося 63 бойових зіткнення. Найбільш активними напрямками наразі є Авдіївський (22), Херсонський (14) та Мар'їнський (11), повідомляють у Генштабі ЗСУ.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі у низці регіонів України було вельми неспокійно через загрозу ворожої атаки з повітря — північні та східні регіони рясно-густо атакували "шахеди";
  • вибухи лунали вночі на Харківщині, Дніпропетровщині, Кіровоградщині тощо. У Кривому Розі повідомлялося про проблеми зі світлом після удару чергового російського БПЛА, очікуємо офіційних даних від військових та місцевої влади;
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний написав колонку для CNN. Серед іншого — опис окремих планів на 2025 рік. "Системи оборони також потребують постійного вдосконалення, як і заходи протидії, спрямовані на використання противником нових технологій. Виклик перед нашими Збройними силами не можна недооцінювати. Йдеться про створення абсолютно нової державної системи технологічного переозброєння. Зважаючи на зараз, ми думаємо, що створення такої системи може бути досягнуто за п’ять місяців. Наші партнери дотримуються тієї самої думки", — зазначив Залужний;
  • ЄС ухвалив надання Україні 50 мільярдів євро допомоги, і це є "надчітким сигналом" Кремлю та особисто Путіну про те, що Європа не "втомилася" допомагати Україні і що на подібне ворогу не варто й розраховувати. Таку заяву зробив президент Франції Еммануель Макрон.

05:00 Усі безпілотники знищено. По регіонах дали відбій повітряної тривоги.

03:00 За даними моніторингу, в небі над Україною перебувають кілька груп російських безпілотників. До 5-7 БПЛА атакували Кривий Ріг, йде бойова робота сил ППО. Також група "мопедів" летить через Кіровоградську та Миколаївську області, один безпілотник був помічений у районі Балаклеї.

01:00 У небі все ще наявні кілька російських безпілотників. Зокрема за даними моніторинга нова група БПЛА з'явилася у Миколаївській області.

00:00 Кілька російських безпілотників все ще вештаються українським небом. У низці східних та південних областей дали повітряну тривогу.

Інформацію за 30 січня дивіться за посиланням: Війна — день 706: окупанти тиснуть на сході та змінюють тактику на півдні

Про те, що відбувалося 31 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 707: ЗСУ відбивають десятки атак, а окупанти стягують нові сили на схід

Що було в Україні 1 лютого — читайте за посиланням: Війна — день 708: 50 млрд євро для України та знищення ракетного катера РФ