Виграють обидві країни: Буданов попросив у Канади потрібне Україні списане озброєння

Читать на русском
Автор
2169
Ракети CRV7 біля пускової установки
Ракети CRV7 біля пускової установки

Україна вже вміє досвід роботи зі старими снарядами

Україна просить Канаду не відправляти в утилізацію 83 тисячі авіаційних ракет CRV7, а натомість передати їх фахівцям ЗСУ, які точно знайдуть їм застосування.

Як зазначив у розмові з Global News глава ГУР Міноборони Кирило Буданов, це дозволить Канаді зберегти мільйони доларів платників податків, а Україна зможе отримати необхідні боєприпаси для захисту своєї території від російського вторгнення.

При цьому він зазначив, що українські фахівці вже звикли поводитися зі старими боєприпасами, а тому вони не мають побоювань з приводу того, що використання списаних CRV7 стане небезпечним.

"Це ситуація win-win — Канада збереже гроші, Україна отримає зброю", — сказав він.

Як відомо, Канада хоче утилізувати 83 тисячі старих некерованих авіаційних ракет калібру 70-мм. Ракета CRV7 (скорочення від Canadian Rocket Vehicle 7) вважалася однією з найпотужніших ударних ракет класу "повітря-земля" свого часу. Для України це не нова зброя, а запускати їх ЗСУ навчилися навіть з імпровізованих наземних РСЗВ.

Термін придатності зазначеної партії ракет минув у 2000 році, а у 2021 їх було вирішено утилізувати, хоча орієнтовно близько 8 тисяч із них ще перебувають у боєздатному стані. Інші ж, напевно, мають ті чи інші неполадки.

Втім, у ЗСУ заявили, що готові використовувати їх як запчастини або як озброєння для дронів-камікадзе. Утилізація цих снарядів може коштувати кілька мільйонів доларів, оскільки з цією метою необхідно як мінімум облаштувати спеціальний полігон.

Варто зазначити, що Україна також просила Австралію передати їй 45 вертольотів Taipan, які були відправлені на утилізацію. Проте уряд країни все ж таки вважав, що вони небезпечні.