Війна — день 694: росіяни "затихли" під Куп’янськом, але тиснуть в інших місцях

Читать на русском
Автор
2888
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні не вщухають, а російські окупанти сфокусували зусилля на сході країни. Зокрема йдеться про спроби виконати наказ Кремля про захоплення Донецької та Луганської областей, оскільки на Куп’янському напрямку (Харківська область) загарбники "притихли". На південному фронті бої теж продовжуються, проте росіяни там не настільки активні. При цьому ЗСУ намагаються зберегти ініціативу на полі бою, що, за словами президента Володимира Зеленського, є головним завданням України у 2024 році.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Санкт-Петербург минулої ночі атакували українські дрони, що пролетіли для цього 1250 км.

"Ми здатні виробляти все: від маленьких FPV-дронів за 350 доларів до того, що сьогодні вночі долетіло до Санкт-Петербургу. Ця штука пролетіла 1250 км сьогодні вночі та влучила в ціль. Зараз ми можемо робити їх більше. Асиметрична війна вимагатиме безліч безпілотників", — заявив в Давосі міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

22:00 Посол України при ЄС Всеволод Ченцов назвав три альтернативні варіанти у разі блокування Угорщиною чотирирічної програми від ЄС для Україні на 50 мільярдів євро: "Варіант А – створити фонд для України, який діятиме чотири роки в межах бюджету ЄС. Варіант Б – позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС можуть робити внески. Також Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію, макрофінансова допомога – періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії".

21:00 Україна працює над тим, щоб провести телефоний дзвінок Зеленського з Сі Цзіньпіном.

В Австралії буде утилізовано 45 гелікоптерів Taipan попри те, що їх просила у своє використання Україна, — австралійська влада заявила, нібито запит було надіслано вже занадто пізно.

20:00 Вечірнє звернення Зеленського щодо санкцій проти Росії, енергетики, будівництва фортифікацій, фінансової системи тощо.

19:00 Велика актуальна проблема ЗСУ це дефіцит боєприпасів, щоденна кількість артилерійських атак ворога може переважати в 5-10 разів, — міністр оборони Рустем Умєров заявив на відкритті Коаліції артилерії в Парижі.

18:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Сирський здійснив робочу поїздку на Куп'янський напрямок: "Ворог не припиняє ведення активних штурмових дій та здійснення інтенсивного вогневого ураження. Основні зусилля противник зосередив на витісненні наших підрозділів з Куп’янського лісу та на захопленні Синьківки".

17:30 В Криму масовані відключення електроенергії, повідомляється про відсутність світла в Севастополі, Сімферополі, Балаклаві, Феодосії, Керчі, Джанкої та Саках.

16:00 Російські військові завдали 6 авіаударів по місту Оріхів, постраждала багатоповерхівка.

15:00 Міністр оборони України Рустем Умєров неочікувано сьогодні скасував свій візит до Франції, де буде анонсовано "артилерійську коаліцію", — з'ясувалося, що це сталося, оскільки він брав участь у Ставці верховного головнокомандувача.

14:00 З початку 2024 року диверсійні групи ЗС РФ вже п'ять разів намагалися зайти на прикордоння Чернігівської та Сумської областей — Наєв

13:00 Росіяни обстріляли Куп'янськ із артилерії. Загинула жінка та ще двоє чоловіків поранені.

12:00 Бійці Нацгвардії за один раз захопили в полон 7 окупантів

11:00 Франція заявила, що щомісячно передаватиме для ЗСУ по 50 авіабомб AASM (Хаммер).

10:00 ЗСУ працюють над розширенням плацдарму на лівобережжі Херсонської області

"Ми продовжуємо працювати над розширенням плацдарму, ця робота дуже важка. У часі вона може здатися дещо сповільненою, але вона (робота, — ред.) відбувається у надзвичайно важких бойових умовах. Тому кожен метр — це суттєве досягнення", — заявила Гуменюк.

09:00 За минулу добу ворог втратив в Україні близько 780 осіб, 21 танк і 41 безпілотник.

Втрати Росії в Україні 18.01.2024
Генштаб ЗСУ оприлюднив орієнтовні втрати Росії в Україні 18.01.2024

08:48 Масштабна повітряна тривога через зліт МіГ-31К ВПС РФ.

08:00 Вночі ворог атакував Україну 33 ударними дронами та двома ракетами С-300. Силами та засобами Повітряних Сил та Сил оборони України знищено 22 ворожі БпЛА. Ще кілька дронів – не досягли своїх цілей. Протиповітряна оборона працювала у межах Сумської, Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Кіровоградської та Хмельницької областей.

07:00 Зібрали кілька новин, які ви могли проспати

  • вночі в Україні лунали сигнали повітряної тривоги, на Хмельниччині повідомляли про вибухи, проте обійшлося без масованих атак;
  • вранці низку гучних вибухів чули в Бєлгороді, губернатор заявив про збиття одразу 10 ракет;
  • сьогодні річниця катастрофи гелікоптера в Броварах, де загинуло керівництво МВС України;
  • Франція виготовить 78 САУ CEASAR для потреб Збройних сил України, — міністр Збройних сил Франції Себастьян Лекорню;
  • питання надання подальшої фінансової допомоги Україні може розглядатися в США лише після врегулювання кризи на кордоні з Мексикою, — спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон.

Карти бойових дій в Україні від ISW на 18.01.2023 виглядають так:

06:00 У Білгородській області Росії повітряна тривога. Крім того, Міноборони РФ вперше повідомляє про перехоплення ворожого безпілотника над Ленінградською областю.

Відстань від Ленінградської області РФ до кордону України
Відстань від Ленінградської області РФ до кордону України

05:00 У Харкові та Харківській області давали повітряну тривогу через активність тактичної авіації російських терористів.

3:00 У Брянську та підмосковному Подільську пролунали вибухи. Російські ЗМІ пишуть про атаку безпілотників

1:00 Безпілотники відлетіли з Вінницької області та рухаються у бік Старокостянтинова

00:00 Окупанти обстрілюють Україну "шахедами", загрозу було оголошено для Вінницької області, а раніше вибухи чули на Миколаївщині.

Про те, що відбувалося 15 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 691: ЗСУ успішно збили два російські літаки у Приазов’ї

Що було в Україні 16 січня — читайте за посиланням: Війна — день 692: окупанти збільшують кількість атак на сході та півдні

Інформацію за 17 січня дивіться за посиланням: Війна — день 693: обстріл Одеси та Харкова, окупанти атакують під Лиманом