Війна — день 692: окупанти збільшують кількість атак на сході та на півдні

Читать на русском
Автор
2237
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Окупанти продовжують посилювати тиск по всій лінії фронту, а збільшення кількості атак зафіксовано навіть на тих ділянках, які раніше вважалися не "гарячими". Це стосується як східної ділянки лінії зіткнення, так і південної. Водночас у розвідці кажуть, що основними завданнями росіян залишаються повне захоплення Донецької та Луганської областей, утримання окупованих територій та знищення української ППО.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр оборони Рустем Умєров провів телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

"Поінформував колегу про вмілі дії українських військових, які дозволили збити російський літак А-50 над Азовським морем", – зазначив Рустем Умєров.

Співрозмовники обговорили поточну ситуацію на фронті, посилення фортифікацій, надання додаткових засобів протиповітряної оборони та забезпечення спроможності Повітряних Сил.

"Готуємося до відбиття нових атак", – підсумував Міністр оборони України.

22:00 Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії наразі долучились понад 40 держав.

21:00 Протягом минулої доби сталося 85 бойових зіткнень, найактивнішими бойові дії були на Авдіївському (понад 30 атак противника) та Лиманському напрямках (24), повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України

20:00 Адміністрація президента США досі не змогла домовитись із Конгресом про фінансування додаткової оборонної допомоги для України. Однак у Білому домі очікують, що із законодавцями це питання зможуть узгодити за кілька тижнів.

19:00 До ініційованої Латвією коаліції дронів, які передадуть Україні в рамках оборонної допомоги, приєднуються вже близько двадцяти країн, заявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс.

18:00 Європейський Союз розпочав технічні роботи з реалізації пропозицій щодо використання заморожених російських активів на користь України.

17:00 Протягом найближчих двох років війна в Україні може мати кілька етапів розвитку. На це може впливати як фінансова, і політична стабільність світу, йдеться у доповіді Всесвітнього економічного форуму.

16:00 За останню добу росіяни збільшили інтенсивність атак за допомогою бронетехніки на Таврійському напрямку, повідомляє командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

За його словами, за останню добу ворог завдав 20 авіаційних ударів, провів 49 бойових зіткнень.

Загальні втрати ворога минулої доби склали:

  • 386 осіб;
  • 8 танків;
  • 7 ББМ;
  • 14 артсистем;
  • 1 засіб ППО;
  • 27 БпЛА;
  • 5 автомобілів;
  • 4 одиниці спеціальної техніки.

Також було знищено 2 склади боєприпасів ворога.

15:00 Зеленський у Давосі провів зустріч із державним секретарем США Ентоні Блінкеном, під час якої обговорювалася подальша двостороння співпраця між державами в оборонній сфері.

14:00 Розвідка України та західних партнерів повідомляє про те, що РФ може закинути десант у тил ЗСУ. Цю заяву зробив військовий експерт та полковник Влад Волошин. Такий сценарій можливий, адже з обох боків фронту збудовані міцні оборонні споруди. Загроза з тилу допоможе ворогові прорвати нашу оборону.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час виступу на ВЕФ заявила, що західні партнери мають надалі підтримувати Україну, щоб вона перемогла. Вона наголосила на необхідності фінансування та постачання озброєння у 2024 році.

У Євросоюзі вже розпочалася технічна робота щодо реалізації пропозиції про використання доходів від заморожених російських активів на користь України. Про це заявив бельгійський міністр фінансів Вінсент Ван Петегем.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак у Давосі зустрівся з радником президента США з нацбезпеки Джейком Салліваном. Вони обговорювали ситуацію на фронті та українську "Формулу світу". Єрмак переконує, що Джейк Салліван є великим другом України.

13:00 На Харківщині оголосили обов'язкову евакуацію мешканців Кондрашівської та Курилівської громад Куп'янського району. Через небезпечну ситуацію в регіоні вирішено вивезти понад 3000 людей, серед яких 279 дітей, про що заявив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

12:00 У швейцарському Давосі розпочався другий день економічного саміту. У заході 16 січня бере участь і президент України Володимир Зеленський. Він уже встиг зустрітися із Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

"Обговорили багато важливих питань. Ситуація на полі бою, оборонні потреби нашої держави, подальше посилення української системи протиповітряної оборони, підготовка наступного саміту НАТО у Вашингтоні, робота з партнерами над двосторонніми безпековими угодами в межах декларації G7, які діятимуть до вступу України в НАТО", — повідомив глава держави у соцмережах.

11:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу через зліт МіГ-31К із аеродрому "Моздок" у Північній Осетії, РФ.

10:00 У Повітряних Силах прокоментували те, як збиття літака А-50 у Приазов'ї вплине на перебіг війни в Україні.

"У Повітряних сил з’явилися можливості завдавати таких ефективних ударів, тож агресор, імовірно, буде поводитись обережніше. Звісно – це серйозний удар по авіації РФ, а головне – по іміджу російського режиму. Втрата такого борта як А-50 ймовірно мала місце вперше в історії. Водночас Росія має ще кілька одиниць літаків дальнього радіолокаційного виявлення у робочому стані, диктатор не збирається зупинятися, тож ворог ймовірно продовжить втілювати свої злочинні наміри з ведення воєнних дій", — зазначив речник ПС Юрій Ігнат, підкресливши, що подібна втрата для Росії все одно є серйозною.

9:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати російських окупантів на фронті. За минулу добу лави ворожої армії назавжди покинуло 1100 осіб.

Втрати армії РФ в Україні 16.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 16.01.2024

8:00 Нікополь та Марганець на Дніпропетровщині вкотре опинилися під артилерійським прицілом росіян ввечері та вночі 15 січня. Як повідомили у ОВА, на щастя, обійшлося без жертв. Збитки, завдані містам, поки уточнюються.

7:30 Генштаб ЗСУ звітує про серйозну інтенсивність боїв на фронті — минулої доби зафіксовано близько 94. Найактивнішими напрямками є Авдіївський та Лиманський.

6:30 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у частині регіонів України оголошували повітряну тривогу. Також місцеві пабліки повідомляли про вибухи на Донеччині, Сумщині та Херсонщині. Також існувала загроза застосування балістичного озброєння. Чекаємо на подробиці від Повітряних Сил;
  • тим часом куди гарячіше було у Воронежі, РФ. Місцеві жителі стверджують, що близько другої години ночі чули до десяти потужних вибухів, а в одну із багатоповерхівок начебто як влучив БПЛА. За кілька годин у місті чули повторні вибухи;
  • глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав усіх "вірити в Україну, а не у фейки". Таким чином він прокоментував ситуацію із численними заявами РФ про ймовірний перепродаж західного озброєння з України в треті руки — жодна із цих заяв не отримала підтвердження;
  • допоки ЦАХАЛ зменшував кількість своїх військових у Газі — виведено одну із чотирьох дивізій армії, з боку Єгипту на Ізраїль спробувала вчинити збройний напад. Близько 20 невідомих озброєних осіб намагалися перебратися через кордон, було відкрито вогонь. Відомо про поранену ізраїльську військову лікарку.

00:00 Окупанти посилили тиск на Кринки (Херсонська область). За словами спікера Сил півдня Наталії Гуменюк, там уже не залишилося жодної цілої будівлі

Що було в Україні 13 січня — читайте за посиланням: Війна — день 689: Україна уклала історичну угоду, а Росія атакувала Київ дронами

Інформацію за 14 січня дивіться за посиланням: Війна — день 690: росіяни намагаються виснажити ЗСУ, роблячи десятки штурмів на всіх напрямках

Про те, що відбувалося 15 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 691: ЗСУ успішно збили два російські літаки у Приазов’ї