Війна — день 691: ЗСУ успішно збили два російські літаки у Приазов'ї

Читать на русском
Автор
3510
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські військові продовжують стійко утримувати тиск російських окупантів на всій лінії фронту, а особливо напруженою ситуація залишається на Авдіївському та Мар’їнському напрямах. Попри всі спроби загарбників, істотних поступів на полі бою не спостерігається, а на думку західних аналітиків ситуація залишатиметься такою ще тривалий час, якщо не станеться якась надзвичайна подія. При цьому спостерігаються позитивні зрушення у питаннях постачання військової допомоги з боку Заходу, а тому без зброї ЗСУ не залишаться.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Головком ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Чарльзом Брауном.

"Поінформував генерала Брауна про ситуацію на полі бою в цілому та докладно на окремих ділянках фронту. Поділився результатами аналізу бойових дій у 2023 році та прогнозами на 2024 рік", – повідомив Залужний.

"Разом з головою Об'єднаного комітету начальники штабів США обмінялися думками з питань, що становлять взаємний стратегічний інтерес", – додав він.

22:00 Російські окупанти продовжують ігнорувати закони та звичаї війни, використовувати тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріл як військових, так і цивільних об'єктів.

"Ворог активно застосовує авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Протягом доби сталося 86 бойових зіткнень", — повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

21:00 Армія РФ скинула дві авіабомби і вдарила ракетою по Нью-Йорку на Донеччині, частково зруйновано триповерховий будинок, повідомив голова ОВА Філашкін.

За попередніми даними, троє людей поранено, п'ятеро можуть перебувати під завалами. На місці працюють оперативні служби.

20:00 Росія сподівається відвоювати втрачені позиції на півдні Херсонської та Запорізької областей. ВСУ там проводять контратаки, повідомляє командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

Водночас він заявив, що українські солдати застосовують тактику "активної оборони": не дають противнику спокою, шукаючи можливості завдати удару і самі намагаються перехопити ініціативу.

Сирський розповів, що бої з обох боків точаться у менших масштабах. Це необхідно для того, щоб зберегти боєприпаси та людей. Ймовірно, Росія також навчилася реагувати та запобігати втратам.

19:00 Канада надасть безпекові гарантії для України — документ вже на столі в Офісі Президента, – посол Канади в Україні Наталка Цмоць.

18:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Збройних Сил Італії адміралом Джузеппе Каво Драгоне.

Обговорили низку питань двостороннього військового співробітництва та обміну досвідом. Запросив адмірала Драгоне відвідати Україну та спільно попрацювати на пунктах управління і в бригадах Збройних Сил України.

Окремо зупинилися на питаннях регламентного обслуговування техніки, яку Італія надала Україні у рамках оборонних пакетів допомоги.

17:00 Світ стає небезпечнішим, що вимагатиме від Британії та її союзників боротьби з "ірраціональними" державами. Лондон збільшуватиме витрати на оборону, — міністр оборони Великобританії Грант Шаппс.

16:00 Українські військові збили російську ракету над Дніпропетровською областю, заявив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

15:00 Служба безпеки України та інші сили оборони відпрацювали злагодженість дій у разі прориву ворожих диверсійно-розвідувальних груп через північний кордон України, інформують в українській спецслужбі.

14:00 Усі угруповання російської ПВК "Вагнер" переформатовані. Поки одна їхня частина перебуває у підпорядкуванні ЗС РФ, інша вступила в аналогічні приватні компанії, розповів представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скибицький.

13:00 П'ятеро людей отримали поранення, у тому числі четверо рятувальників, у с. Станіслав внаслідок обстрілів Херсонської області російськими окупантами, повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області.

12:00 Валерій Залужний офіційно підтвердив знищення російських літаків над Азовським морем ввечері 14 січня!

"Воїни Повітряних Сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22", — зазначив Головнокомандувач ЗСУ.

11:00 СБУ затримала на Київщині "вагнерівця", який готував диверсії на об'єктах енергетичної інфраструктури України. Затриманим виявився громадянин Білорусі, який входить до агентурного апарату російського ГРУ.

10:00 Вранці у Запоріжжі сили ППО знищили ворожий розвідувальний безпілотник. Про це повідомив очільник ОВА Юрій Малашко.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат окупантів на фронті. За минулу добу українські захисники змогли ліквідувати майже тисячу загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 15.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 15.01.2024

8:30 Україна розробляє додаткові механізми для отримання гарантій безпеки в разі тривалої агресії РФ. Переговори зараз тривають із Німеччиною, Італією, Францією, Канадою, Польщею і, звісно ж, США.

"Ідея ідентична для всіх країн — надання гарантій безпеки для України. Це поступовий інтеграційний вступ у систему координат НАТО через ці безпекові договори", — заявив радник глави Офісу президента Владислав Власюк.

7:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що за останню добу на лінії фронту відбулося близько 94 бойових зіткнень. Серед напрямків, де активізувалися бої, окрім Авдіївського та Маріїнського, також значиться і Лиманське.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у східних та частині центральних і північних областей України оголошували повітряну тривогу. Причина — ймовірне застосування балістики зі сходу. Деталі очікуємо від Повітряних Сил ЗСУ;
  • неспокійно було і в Росії. Зокрема, губернатор Курщини Роман Старовойт уночі повідомив, що над Фатезьким районом Курська було начебто збито одразу три ракети;
  • росіяни можуть готуватися до нового наступу, чекаючи більш морозної погоди, аби земля краще промерзла, пише Інститут вивчення війни. Спеціалісти додають: у окупантів, за попередніми даними, нема достатніх ресурсів, аби прорвати оборону української армії;
  • "Я вірю, що найближчим часом подальші пакети допомоги будуть схвалені як Конгресом США, так і державами-членами ЄС", — заявив очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський після виділення чергової допомоги Києву Великою Британією;
  • на сході Європи із лютого по червень відбудуться одні із наймасштабніших військових навчань НАТО. Лише від Британії участь візьмуть близько 20 тисяч військовослужбовців, пише Reuters.

05:00 В Україні оголосили повітряну тривогу для східних областей. Є загроза використання російськими терористами балістичного озброєння.

03:00 Підтвердилася інформація щодо того, що з двох уражених російських літаків один зумів сісти на аеродром. Російські пропагандисти пишуть, що пошкоджений Іл-22М, яким керував один член екіпажу, сів на цивільному аеродромі десь у Криму. Доля збитого А-50 росіян та його екіпажу досі невідома.

Повітряні загрози в небі України відсутні.

01:00 На території Росії у Курську та Бєлгороді гриміли вибухи. Місцеві гауляйтери заявили про нібито "роботу ППО".

00:00 Росіяни обстріляли Херсон, за попередньою інформацією є приліт у багатоповерхівку.

Про те, що відбувалося 12 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 688: найспокійніша ніч за довгий час та візит Ріші Сунака

Що було в Україні 13 січня — читайте за посиланням: Війна — день 689: Україна уклала історичну угоду, а Росія атакувала Київ дронами

Інформацію за 14 січня дивіться за посиланням: Війна — день 690: росіяни намагаються виснажити ЗСУ, роблячи десятки штурмів на всіх напрямках