Війна — день 689: Україна уклала історичну угоду, а Росія атакувала Київ дронами

Читать на русском
Автор
3581
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 13 січня 2024 року. Напередодні був справді історичний день — Велика Британія стала першою країною, з якою Україна підписала угоду про співпрацю у сфері безпеки. Однак, попри такі добрі новини, є й тривожні моменти. Зокрема, в НАТО прогнозують, що слід готуватися до затяжної війни, оскільки у 2024, і ймовірно навіть у 2025 році вона не закінчиться.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна допоможе Британії, якщо на неї нападе Росія, — прем'єр Шмигаль

Згідно з укладеним договором про гарантії безпеки, не лише британці повинні допомагати Україні. У разі військової агресії проти Сполученого Королівства Україна "має бути здатна сама прийти на допомогу". Це випливає із пункту 7 частини II договору.

22:00 Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки російських окупантів, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

21:00 Сили оборони від початку повномасштабної війни РФ проти України зафіксували 626 фактів застосування окупантами боєприпасів, які споряджені отруйними хімічними речовинами, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

"Лише за січень поточного року 51 випадок. При цьому динаміка застосування зростає. Щодня фіксується до 10 випадків застосування хімічних речовин", — мовиться у повідомленні.

20:00 Незважаючи на шторм, ворог збільшив корабельне угруповання в Чорному морі до 13 одиниць, серед яких 5 великих десантних кораблів і 1 надводний ракетоносій. Фрегат "Адмірал Макаров", споряджений до 8 "калібрів", виведений на бойове чергування.

19:00 Протягом доби відбулось 49 бойових зіткнень, — Генштаб ЗСУ.

18:05 У Херсоні лунають вибухи. Дніпровський район міста під обстрілом з боку російських окупаційних військ, повідомляє начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

16:00 Росія готує ще більш масовані ракетні атаки на Україну, оскільки виробляє більше боєприпасів, ніж використовує, — голова розвідки Естонії Ківісельг.

15:00 Енергетика України не постраждала внаслідок масованого обстрілу України 13 січня. Але в країні знеструмлені 131 населений пункт.

14:00 Рашисти обстріляли храм великомученика Димитрія Солунського в селищі Станіслав.

13:00 Польща підіймала винищувачі F-16 через ракетний обстріл України, — ЗС Польщі

12:00 Стефан Сежурне, всього два дні тому призначений міністром закордонних справ Франції, прибув до Києва, повідомили французьке зовнішньополітичне відомство і він сам у мережі X (колишній твіттер).

11:00 8 крилатих ракет знищили сили ППО

Ще понад 20 цілей, які не потрапили до статистики збитих, посадили засоби РЕБ.

Загалом росіяни атакували Україну 40 цілями:

  • 7 зенітними керованими ракетами С-300/С-400;
  • 3 "Шахедами";
  • 6 "Кинджалами";
  • до 12 крилатими ракетами Х-101/Х-555/Х-55;
  • 6 крилатими ракетами Х-22;
  • 6 "Іскандерами-М";
  • 2 керованими авіаракетами Х-31П;
  • 4 керованими авіаракетами Х-59

10:00 У Дніпрі внаслідок ракетної атаки є "прильоти" – ОВА.

Завдані збитки наразі уточнюються.

09:00 Зранку, 13 січня, російські окупанти вдались до чергової масованої атаки проти України. Під час ударів одна з ракет впала нерозірваною біля приватного будинку Полтавської області.

08:00 Крилаті ракети залишаються у повітряному просторі України.

05:00 Російські літаки продовжують перебувати у повітряному просторі Росії. За даними моніторингу, у повітрі вже перебуває 13 бортів терористів. Пуски ракет можливі впродовж найближчих двох годин.

Російські терористи б'ють балістичними ракетами з Криму у напрямку Дніпра та Запоріжжя.

03:00 Вранці можлива масована ракетна атака російських терористів. Повітряні сили підтвердили, що у небі знаходяться російські Ту-95МС.

01:00 Спостерігалася активність тактичної авіації терористів на сході та південному сході. Наразі без загроз.

00:00 Вечір розпочався з дронами у повітряному просторі України, проте на цей час небо вже чисте та був відбій тривоги. У Києві були чутні вибухи, — це засоби ППО працювали по "Шахеду" на околиці, про це вже офіційно заявила влада.

Карта бойових дій в Україні станом на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій в Україні 13.01.2024 від DeepState
Карта бойових дій в Україні 13.01.2024 від DeepState

Що було в Україні 10 січня — читайте за посиланням: Війна — день 686: росіяни тиснуть на всі напрямки і продовжують обстріл міст

Інформацію за 11 січня дивіться за посиланням: Війна — день 687: росіяни тиснуть на трьох напрямках та шукають нові способи тероризувати українців

Про те, що відбувалося 12 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 688: найспокійніша ніч за довгий час та візит Ріші Сунака