Війна — день 688: найспокійніша ніч за довгий час та візит Ріші Сунака

Читать на русском
Автор
2898
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Бойові дії в Україні продовжуються вже 688-му добу. Російські терористи не припиняють спроб наступати на кількох напрямках, але зазнають великих втрат. Українські війська мужньо відбивають усі атаки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 "Мій заклик — готуватися до довгої війни, вона триватиме. Це (перемога) не станеться у 2024 році, ймовірно, не у 2025 році", — заступник генсека НАТО Мірча Джоане.

В Херсоні чутно вибухи.

22:00 ЗМІ повідомляють, що в українському СІЗО помер 55-річний проросійський блогер Гонсало Ліра, що мав громадянства США і Чилі. СБУ заарештувала його в травні 2023 через проросійські висловлювання, буцімто Україна обстрілює власні території, а її влада є неонацистською. Тоді його відпустили під домашній арешт, проте невдовзі знову заарештували при спробі перетину кордону з Угорщиною.

21:00 Зеленський зустрівся зі спецпредставницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

20:00 Зеленський опублікував вечірнє звернення:

19:00 Новий міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне прямує до Києва з робочим візитом, — Le Figaro.

У Херсоні було чутно кілька сильних вибухів, після чого частково зникло електропостачання.

18:00 Далекобойні та морські дрони, які Велика Британія надала Україні допомагали відбивати російську навалу, — Сунак.

"Президент завжди мені говорив про системи більшого радіуса дії. І саме тому минулого року ми стали першою країною, яка надала Storm Shadow ракети далекобійні, які дали бажаний ефект", — заявив британський прем'єр.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський: "Протягом минулих кількох місяців противнику неодноразово визначали терміни захоплення тих чи інших населених пунктів, виходи на певні рубежі, потім їх переносили і ці задачі не були виконані. Останнім часом, завдяки діям наших оборонців, наступ російської армії регулярно зазнавав невдач та ворог ніс великі втрати. Разом з тим, противник продовжує наступати на декількох напрямках та має для цього необхідні ресурси".

Крім іншого, Зеленський випустив відео за результатами зустрічі з Сунаком:

17:00 Зеленський заявив, що четверо українських моряків перебувають у полоні в хуситів. Держава працює над їх поверненням.

16:00 Британський прем'єр Ріші Сунак, який приїхав сьогодні до Києва, підписав із Зеленським угоду про гарантії безпеки в рамках декларації, погодженої влітку Україною та країнами Великої сімки. Британія стала першою країною, яка це зробила.

Неподалік Вербового на Запорізькому напрямку відвойовано у ворога півкілометра території.

15:00 Росія не має достатньо сил у Бєлгородській області, щоб повторити наступ на Харків і тільки імітує активність на цьому напрямку, — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

14:00 Ніч на 12 січня видалася найспокійнішою за останній час, Росія не використовувала засоби повітряного нападу, але вранці відновила присутність авіації та розвідувальну діяльність дронів, — речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

13:00 Внаслідок обстрілу Херсона загинули дві людини, — на місці прильоту загинула жінка, інше тіло знайшли в згорілій автівці.

12:00 СБУ затримала колишню чиновницю із Херсона, котра співпрацювала під час окупації із росіянами. Найжахливіше, що вона допомогла загарбникам вивезти українських дітлахів у Росію — для цього вона віддала ворогам автомобілі "швидкої допомоги", котрі були на балансі Херсонського центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф. Жінку, до речі, затримали на Львівщині, коли вона намагалася покинути країну. Їй загрожує до 12 років ув'язнення із конфіскацією майна.

11:00 У Львові вирішили платити 50 тисяч гривень від громади кожному, хто підпише контракт із військовими частинами десантно-штурмових військ або морською піхотою. Про таке рішення повідомив мер Андрій Садовий.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо ліквідованих окупантів та їхньої техніки:

Втрати армії РФ в Україні 12.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.01.2024

9:00 Увечері 11 січня росіяни вдарили по Сумській області, внаслідок чого почалася пожежа. "Суспільне" поділилося фотографіями наслідків ворожої атаки.

8:00 У Маріуполі цього ранку чули кілька вибухів. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко, який наголосив, що зараз триває дорозвідка щодо того, що сталося.

7:00 Генштаб ЗСУ знову повідомив про зниження загальної кількості бойових зіткнень. За останню добу на лінії фронту відбулося 64 бої, найактивнішим напрямком залишається Авдіївський.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі у низці областей України звучав сигнал повітряної тривоги, зокрема через загрозу застосування балістичного озброєння. Однак загалом ніч минула більш-менш спокійно;
  • однак не для всіх, адже у світі встиг спалахнути ще один конфлікт — цього разу у Ємені, де спільними силами США і Британії були атаковані місцеві військові бази бойовиків-хуситів. Як відомо, саме це проіранське угрупування (офіційна назва "Ансар Аллах") останні кілька місяців нападає на цивільні судна у Червоному морі;
  • тим часом у Пентагоні прокоментували регулярні закиди на адресу України про начебто випадки розкрадання іноземного озброєння, переданого для ЗСУ. За словами генерала Патріка Райдера, на сьогодні відсутні будь-які докази подібного поводження зі зброєю від союзників в Україні;
  • напередодні ввечері у Києві спостерігали рідкісне природне явище — снігову грозу із громом та блискавками. Інформацію підтвердила синоптикиня Наталка Діденко, котра наразі пообіцяла лише посилення морозів.

03:00 Наразі у повітрі чисто. Стратегічна авіація терористів неактивна, тактична також, ракетоносців у морі немає.

01:00 Все ще без повітряних загроз.

00:00 У небі чисто. Безпілотників немає, але не виключаються пуски впродовж ночі. Стратегічна авіація неактивна.

Про те, що відбувалося 9 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 685: бої сповільнилися через холоди, але російські обстріли продовжуються

Що було в Україні 10 січня — читайте за посиланням: Війна — день 686: росіяни тиснуть на всі напрямки, і продовжують обстріл міст

Інформацію за 11 січня дивіться за посиланням: Війна — день 687: росіяни тиснуть на трьох напрямках та шукають нові способи тероризувати українців