Війна — день 684: росіяни знову влаштували масований ракетний терор України

Читать на русском
Автор
10838
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Ситуація на полі бою залишається досить стабільною, а попри численні зіткнення сторони практично не просуваються. При цьому окупанти найбільш активно намагаються атакувати позиції ЗСУ на напрямі Авдіївки, а також у Херсонській області. В Україні спостерігають те, що росіяни продовжують накопичувати сили для нових штурмів, проте не можуть перешкоджати цьому через відсутність переваги в повітрі, яку могли б завоювати літаки F-16. На Заході також звучать думки, що їхнє прибуття в Україну може мати серйозний ефект і навіть дати можливість провести новий контрнаступ.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 8 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На лінії фронту протягом доби сталося 55 бойових зіткнень, оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною, ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

22:00 Франція може поставити Україні ще 85 крилатих ракет SCALP-EG Le Figaro.

21:00 Минулої доби, повідомляють Сили оборони півдня, у ворога на лівому березі Дніпра на Херсонщині поменшало на 7 окупантів, 1 реактивну систему залпового вогню "Град", 1 БТР-80, 5 гармат, 1 міномет, 15 одиниць автобронетехніки , – голова міської військової адміністрації Роман Мрочко.

20:00 В українських силах оборони очікують збільшення випадків здачі російських окупантів у полон у зв'язку з похолоданням та морозами, повідомив речник Об'єднаного прес-центру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

18:00 Сили оборони України за тиждень уразили понад 180 опорних пунктів росіян за допомогою дронів. Також вдалося знищити десятки бойових броньованих машин та майже три сотні окупантів, повідомив віце-прем'єр із цифрової трансформації Михайло Федоров.

16:00 Київська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська та Кіровоградська області – загроза застосування балістичного озброєння з півночі – Повітряні Сили.

У регіонах оголошено повітряну тривогу.

15:00 У Швеції є загроза війни і всі громадяни "мають діяти, щоб зміцнити обороноздатність країни", заявили головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден та міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін.

14:00 У Конгресі США готують угоду про кордон та імміграцію, яка дозволить розблокувати кошти для допомоги Україні. Її можуть опублікувати вже цього тижня, розповів головний представник Республіканської партії Джеймс Ленкфорд.

13:00 Україна готує аеродромну інфраструктуру для винищувачів F-16. Водночас, на Заході проходять навчання льотчики та інженери, розповів перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

12:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, яку кількість повітряних цілей росіяни випустили 8 січня по Україні і скільки з них вдалося збити.

11:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про свіжу статистику втрат російських окупантів на фронті. Попри зниження інтенсивності боїв і, відповідно, кількості ліквідованих ворогів, це не завадило нашим воїном знищити 9 ворожих танків, 13 артсистем і 19 одиниць автомобільної техніки.

Втрати армії РФ в Україні 08.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 08.01.2024

10:00 У Дніпропетровській ОВА розповіли про наслідки ранкової атаки по області. Серед найбільш постраждалих міст — Кривий Ріг. Зафіксовано кілька "прильотів", є загибла.

09:00 У Харкові помер ще один постраждалий через російську атаку 2 січня. Про це повідомили в ОВА.

Сили оборони півдня повідомили, що вночі над Одещиною та Миколаївщиною було успішно знищено всі вісім ворожих дронів.

08:00 За попередніми даними, у повітряному просторі України йде дорозвідка. На Харківщині і в обласному центрі зокрема є постраждалі, влада інших регіонів поки офіційних коментарів не надавала.

Тим часом у Генштабі ЗСУ відзвітували про зниження кількості бойових зіткнень на фронті. За останню добу було зафіксовано всього 35 боїв на різних напрямках.

07:30 Коротенькі проміжні підсумки після першої години ранкового масованого обстрілу з боку РФ:

  • Низка вибухів прогриміла у Дніпрі. Місто, зокрема, відбивалося від атаки балістичних ракет, запущених МіГом.
  • Також гучно було у Кривому Розі.
  • Повідомлялося про кілька потужних вибухів у Харкові та області.
  • Неспокійно сьогодні і у Запоріжжі — потужні вибухи пролунали близько сьомої ранку. Це підтвердили наші кореспонденти.
  • Існує серйозна загроза для західних областей, зокрема Хмельниччини. Попередньо, ціллю ракет вкотре є Старокостянтинів.

Серйозно закликаємо всіх спускатися в укриття, доки є можливість і час! Не ігноруйте попередження, повітряних цілей у просторі України все ще вистачає! Молимося за наших бійців ППО!

06:00 У низці областей України вже оголосили повітряну тривогу. Не ігноруйте попередження!

Перші повітряні тривоги в Україні вранці 8 січня

05:30 У повітрі над Саратовською областю РФ знаходиться 12 бортів Ту-95 – 10 з Мурманська, 2 з Енгельса.

05:00 По стратегічних бомбардувальниках поки що без змін.

03:00 Повітряні сили підтвердили дані моніторингових каналів про зліт щонайменше 9 літаків Ту-95МС російських терористів.

01:00 Наразі немає загрози БПЛА терористів, але не виключається повторний запуск російських безпілотників протягом ночі.

У соцмережах з'явилася інформація, що загинув пілот винищувача МіГ-29 Владислава на прізвисько "Blue Helmet". Про це серед інших повідомив пілот Вадим "Karaya" Ворошилов.

00:00 На Одещині під час атаки дронів було чути вибухи, про прильоти не повідомлялося.

Інформацію за 5 січня дивіться за посиланням: Війна — день 681: бої на фронті продовжуються, почастішали "шахідні" атаки

Про те, що відбувалося 6 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 682: росіяни знову пускали безпілотники, фронт тримається

Що було в Україні 7 січня — читайте за посиланням: Війна — день 683: окупанти посилюють штурми Куп’янська та обстрілюють міста