Війна — день 681: бої на фронті тривають, почастішали "шахедні" атаки

Читать на русском
Автор
2612
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 06 січня 2024, 03:26
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Окупанти ні на день не припиняють атаки українських позицій на сході та півдні України. Найактивніші бойові дії, як і раніше, розвертаються біля Авдіївки, яка стала кладовищем російських танків. Російські терористи намагаються обстрілювати українські міста, а Бєлгород тепер спати більше ніколи не буде.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повітряна тривога через загрозу атаки дронів дісталася Київської області.

У Херсоні чули вибухи.

Президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Обговорили визволення полонених, Туреччина також запропонувала своє посередництво у переговорах із Росією.

22:00 Ворожі дрони знову над територією України, тривога у низці областей.

21:00 "Витримати цей рік значить витримати всю цю війну. Важливий час", — Зеленський в вечірньому зверненні.

20:00 Російські військові завдали удару по підстанціїї ТЕС в Мирнограді на Донеччині, місто залишилося без світа й води.

Норвегія завершила передання Данії двох винищувачів F-16, призначених для навчання українських льотчиків, — Збройні сили Норвегії.

19:00 Російські військові вдарили по аграрному підприємству у селі Інгулець на Херсонщині: один чоловік загинув, ще один поранений.

18:00 Вдень 4 січня підтверджено ураження ЗСУ складів боєприпасів поблизу села Первомайське в Криму, -Стратком.

У російських авіаційних ракетах типу "Х-59" було виявлено 42 деталей і компонентів іноземного виробництва. Таку ракету окупанти використали, зокрема, під час вчорашнього удару по Кропивницькому, — НАЗК.

17:00 В Кривому Розі був вибух під час тривоги.

Американська оборонна компанія Aerojet Rocketdyne прискорить виробництво твердопаливних двигунів для ракет GMLRS, призначених для систем M142 HIMARS та M270 MLRS. Про це концерн L3Harris повідомив на своєму офіційному сайті.

16:00 У Сухопутних військах та у владі Харківської області заперечують імовірність великого наступу російської армії у найближчий час, про що написало видання "The Telegraph". Проте є ймовірність атак по енергетиці.

Після обстрілу Харкова 2 січня в лікарні досі перебуває 21 людина, один з них у важкому стані, — це 56-річний чоловік, що отримав множинні уламкові поранення.

15:00 Російські військові останнім часом обстрілювали Харків ракетами, які не було зроблено на території РФ. Зараз правоохоронці встановлюють країну виробництва ракет.

14:00 Мар'яну Безуглу відкликали з посади заступника голови комітету нацбезпеки.

13:00 Видання The Telegraph пише, що Росія нібито готується до нового наступу в Харківській області, який буцімто може відбутися 15 січня після масованих обстрілів. В ГУР цю інформацію не підтверджують, але зауважують, що певне накопичення сил ворог все ж здійснює.

12:00 У СБУ — величезний улов! Представникам служби вдалося затримати у Києві власника агрохолдингу, котрий фінансує та постачає продукцію російським загарбникам на лівобережжі Херсонської області. Чоловік — власник однією із найкрупніших українських компаній агропромислового направлення. Затримання відбулося у квартирі його сина, де фігурант справи переховувався, плануючи втечу на територію РФ. На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 ККУ.

11:00 Унаслідок атаки на окупований Севастополь 4 січня росіяни могли втратити командний пункт і завдати серйозної шкоди в системі свого захисту. Про це в ефірі "Суспільного" заявила речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк. Вона назвала вибухи в Севастополі "дійсно потужною бойовою роботою".

"Зараз у них знову спостерігається та сама істерія з переміщенням, намагаються маневрувати і розташовувати як самі системи захисту, так і об'єкти, які ті захищають, в інших місцях", — зазначила Гуменюк.

10:00 Генштаб ЗСУ розповів про свіжі втрати російської армії. Загальна кількість ліквідованих російських військових в Україні перевищила 363 тисяч осіб.

Втрати армії РФ в Україні 05.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 05.01.2024

09:00 У Старокостянтинові на Хмельниччині повідомляли про вибухи. Цілком імовірно, що атака ворога за допомогою безпілотників звузилася саме до цієї локації.

08:00 Уночі над Дніпропетровщиною були ліквідовані шість "шахедів". Як повідомили у ОВА, всі ворожі "пташки" були збиті у Криворізькому районі. Уламки одного із дронів впали на територію непрацюючого підприємства, на щастя, без постраждалих.

07:00 Протягом минулої доби на фронті відбулося 59 бойових зіткнень. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, усього ворог завдав 7 ракетних та 36 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

06:00 Ранок починається не з кави — у низці областей України наразі оголошено повітряну тривогу через атаку "шахедами". Наразі кілька ворожих БПЛА спостерігаються у повітряному просторі нашої країни. Не ігноруйте сигнали тривоги, будьте у безпечних місцях!

Повітряна тривога в Україні 5 січня 2024
Повітряна тривога в Україні 5 січня 2024

05:00 Російські окупанти ближче до світанку запустили нові групи ударних безпілотників. Одна група з 4-8 БПЛА летить до Кіровоградської області, інша група з 5-10 безпілотників рухається Миколаївською областю. Працюють мобільні групи, йде винищення бляшанок.

03:00 Загрози БПЛА немає, повітряних тривог по регіонах України не давали.

01:00 Наразі немає загрози БПЛА. Останній безпілотник був знищений в районі Миргорода.

У морі перебуває один російський ракетоносій з 8 ракетами "Калібр".

Біля Севастополя тим часом понад 100 росіян евакуйовано з домівок у селі Чорноріччя після того, як ракета російського ППО впала посеред населеного пункту.

00:00 Останній російський БПЛА перебуває в небі над Полтавською областю. В інших регіонах безпілотників немає.

У Бєлгороді під час обстрілу через невмілі дії російської ППО отримали поранення щонайменше троє росіян.

Інформацію за 2 січня дивіться за посиланням: Війна — день 678: РФ безуспішно атакує позиції ЗСУ і продовжує кошмарити мирних українців

Про те, що відбувалося 3 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 679: окупанти намагаються вибити ЗСУ з Кринок та продовжують масові обстріли

Що було в Україні 4 січня — читайте за посиланням: Війна — день 680: Росія тероризує Кропивницький та отримала потужний "салют" у Криму