Ряд областей України атакували "шахеди", є постраждалі: що відомо (оновлено)

Читать на русском
Автор
8504
Мобільна група ППО
Мобільна група ППО. Фото Telegram

Ворог щоночі тероризує Україну безпілотниками

В ніч на п'ятницю, 5 січня Росія атакувала Україну "шахедами". Повітряну тривогу у деяких областях через це оголосили о 3:53, дрони зайшли з півдня. На Херсонщині є постраждалі.

"Загроза ударних БпЛА з півдня! Кілька груп "шахедів" на Херсонщині, прямують на північний захід на межі Дніпропетровської та Миколаївської областей", — попередили в Повітряних силах України.

Загроза застосування безпілотників станом на ранок існувала для південних, Кіровоградської та Черкаської областей. Пізніше тривога поширилася на інші області, а близько 9-ї години ранку додалася й загроза застосування росіянами балістичного озброєння.

10:30 Відбій повітряної тривоги у Хмельницькій області. Станом на цей час небо над Україною чисте.

9:52 У Повітряних силах попередили про активність ворожої тактичної авіації на південно-східному напрямку. Є загроза застосування авіаційних засобів ураження. Тривогу через це було оголошено на Херсонщині, о 10:20 її скасували.

9:45 За даними моніторінгових груп, вже тривалий час "шахед" літає над Хмельницьким. Людей закликали дотримуватися правил безпеки. На Тернопільщині — відбій повітряної тривоги.

9:26 Відбій загрози застосування балістичного озброєння. Загроза "шахедів" зберігається для Хмельницької та Тернопільської областей.

9:15 Як повідомив глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін, у ніч на 5 січня російська армія вдарила трьома безпілотниками типу "Shahed" по Високому Тягинської громади. Удари прийшлися по адміністративній будівлі та модульному містечку.

"До лікарні доставили 50-річного чоловіка. У нього діагностували поранення черевної порожнини та печінки. Ще один житель, 43 років, отримав поранення спини та плеча. Потерпілому надали медичну допомогу на місці. Пʼятеро людей, серед них 14-річний підліток, дістали контузії та гострі реакції на стрес. Їх врятувало укриття, до якого вони встигли дістатися до моменту ворожого обстрілу", — йдеться у повідомленні.

8:55 У Повітряних силах попередили про загрозу застосування балістичного озброєння зі південного сходу. Жителів областей, де оголошено повітряну тривогу, закликали перебувати у безпечних місцях.

8:40 У Черкаській області уламки "Шахедів" пошкодили лінії електропередач, є знеструмлення. За словами голови ОВА Ігоря Табурця, сили ППО над областю збили 5 ворожих "шахедів". Постраждалих немає.

8:34 Скасовано повітряну тривогу у Вінницькій області. Небезпека зберігається для Хмельницької, Тернопільської та Чернівецької областей. "Шахеди" рухаються на Старокостянтинів.

8:20 Тривогу оголошено на Тернопільщині. "Шахеди" з Хмельниччини рухаються на Тернопільщину. Загроза БПЛА зберігається також для Хмельницької, Вінницької та Чернівецької областей.

7:50 У ПС попередили, що група ударних БпЛА наближається до Калинівки (Вінницька область) зі сходу з вектором руху на Хмельницьку область. За даними моніторінгових груп, "шахеди" на Хмельниччині рухаються в бік Старокостянтинова та Кам'янець-Подільського. Можлива зміна курсу.

7:40 Керівник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що в зоні їхньої відповідальності було знищено щонайменше 10 безпілотних літальних апаратів. Чотири на — Херсонщині, чотири – Дніпропетровщині. По одному — Кіровоградщина та Миколаївщина. Дані уточнюються.

7:35 Вночі наші захисники збили над Дніпропетровською областю 6 шахедів. Всі – у Криворізькому районі, повідомив глава ОВА Сергій Лисак. Уламки впали на територію непрацюючого підприємства. Ніхто не постраждав.

7:30 Небезпека через "шахеди" залишається у Вінницькій, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

7:17 Відбій повітряної тривоги на Черкащині.

7:03 За даними каналу "Николаевский Ванек", група дронів (3-5 шт.) на півдні Вінницької області рухається на південь Хмельницької області. Ще один "шахед" на півдні Київської області прямує у бік Вінницької області. Загроза безпілотників зберігається для Вінницької, Хмельницької та півдня Київської області.

6:52 Ударні БпЛА з Черкаської області рухаються на захід через Київську область на межі з Вінницькою, повідомили у Повітряних силах. У Київській області оголошено тривогу.

6:35 За даними моніторингових груп, на Черкащині по "шахедах" відпрацювали сили ППО. Решта групи безпілотників летить у бік Київської області. Загроза зберігається для Черкаської, Вінницької, Київської областей. У Вінницькій області оголошено повітряну тривогу, натомість у південних областях її скасовано.

6:25 У ПС уточнили, що одна група ударних ворожих БпЛА тримає напрямок із півдня через Смілу у напрямку Черкас. Ще декілька груп на Одещині рухаються у західному напрямку та наближаються до Вінницької області.

6:20 "1-а група мопедів (3-4 мопеди) у повному складі залишає Одеську область і летить курсом на Вінницьку область. Частина з другої групи летить у бік Черкас, можливо буде гучно! Загроза по мопедах — Черкаська, Одеська, Вінницька області", — повідомляється в Telegram-каналі "Николаевский Ванек".

Як повідомляв "Телеграф", спікер Повітряних сил полковник Юрій Ігнат пояснив, що Україна постійно потребує постачання ракет для всіх видів систем протиповітряної оборони від західних партнерів. Ракети для систем ППО – дефіцитний товар, як до радянських, так і до західних зразків, сама їх Україна не виробляє.