Війна — день 929: росіяни тиснуть під Покровськом і змінюють тактику обстрілів

Читать на русском
Автор
888
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують вести наступ в області Покровська, але також виявляють значну активність і на інших ділянках фронту, на кшталт Курахівського, Лиманського, Торецького та Куп’янського напрямів. При цьому росіяни змінили тактику повітряного терору і в останні тижні атакують готелі, щоб вбити та поранити більше людей. При цьому через російські обстріли страждають і інші країни, куди регулярно залітають безпілотники.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 9 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Нідерланди нещодавно доставили в Україну радар для ППО Patriot і скоро відправлять ще 3 пускові установки, — міністр оборони країни.

22:00 Начальник генерального штабу Чехії Карел Ржегка вважає, що Захід має "розв’язати руки" українській армії. Щоб вона мала змогу бити далекобійними ракетами по цілях в російському тилу.

21:00 Президент Володимир Зеленський повідомив, що сьогодні на Ставці обговорювали кілька ключових питань.

"Захист енергетики від російських ударів. Захист наших позицій на фронті. Детально розібрали постачання у війська артилерії, включаючи "Богдани", та забезпечення наших бригад технікою", — зазначив він.

Президент також заслухав доповідь головкома ЗСУ Олександра Сирського щодо ситуації на фронті та донецькі напрямки. За його словами, важливо відбивати російські штурми і відновлювати наші позиції.

20:00 Президент Володимир Зеленський підписав указ про тимчасове покладання виконання обов’язків голови Закарпатської обласної державної адміністрації на Мирослава Білецького. До цього він був першим заступником.

19:00 В Україні змінили назви двох міністерств. Зокрема, перейменували:

  • Міністерство культури та інформаційної політики України на Міністерство культури та стратегічних комунікацій України;
  • Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України на Міністерство розвитку громад та територій України.

18:00 Оголошено обов'язкову евакуацію з населених пунктів Глухів, Есмань, Свеса Шосткинського району Сумської області.

Шосткинський район на мапі

17:00 Дрон типу Shahed, що впав у Латвії, був начинений вибухівкою. Як повідомляють військові, безпілотник був "деактивований".

16:00 Уряд Швеції оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, вартість якого становить близько 400 млн євро. Цей пакет спрямований на задоволення найпріоритетніших військових потреб України та створення можливостей для майбутніх дій. Він охоплює пожертвування обладнання, прямі закупівлі, комплекти спорядження та фінансову допомогу.

15:00 Міністерство оборони України затвердило до використання в армії нову оборонну гранату, яка є аналогом радянської Ф-1. Цей боєприпас, виготовлений в Україні, відповідає сучасним вимогам для ближнього бою.

14:00 У Сумах було чути звук вибуху. У місті лунає повітряна тривога.

13:00 За минулу добу, 8 вересня, російські війська атакували енергетичну інфраструктуру в семи регіонах України. Зокрема, у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

12:00 СБУ затримала у Києві агента російського ГРУ, який коригував ракетно-дронові удари по місту та вчиняв підпали на об'єктах Укрзалізниці. Зловмисник встановлював приховані відеокамери для спостереження за енергетичними об'єктами та лініями електропередач, а також намагався виявити локації ППО. Затриманому оголошено підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, за що йому загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Російські окупанти 9 вересня вдарили по Нікополю Дніпропетровської області. На жаль, внаслідок атаки загинула 16-річна дівчина, ще кілька людей отримали травми.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 09.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 09.09.2024

09:00 Дві ракети та шість "шахедів" у ніч на 9 вересня знищили над Україною наші підрозділи ППО. Усього росіяни запустили по Україні 11 повітряних цілей, із яких три — керовані авіаційні ракети Х-59/69. Кілька безпілотників були локаційно втрачені — ймовірно, впали через дію засобів РЕБ. Як повідомили у Повітряних Силах, бойова робота велася на Київщині, Черкащині, Сумщині та Дніпропетровщині.

08:00 Російські війська могли захопити село Водяне, що на Донеччині. Про це повідомляють аналітики ресурсу DeepState. За даними Генштабу ЗСУ, за минулу добу, 8 вересня, на фронті відбулося 148 бойових зіткнень із ворогом.

Карта боїв на Донбасі 09.09.2024
Карта боїв на Донбасі 09.09.2024

07:00 Київ вночі атакували "шахедами", повітряні цілі заходили на удар кількома хвилями. Про це повідомила пресслужба КМВА. Як зазначив очільник адміністрції Сергій Попко, росіяни запускали безпілотники з території Курської області. Завдяки точності й уважності наших захисників, жоден "шахед" не було пропущено, всі цілі знищені ще у передмісті столиці.

"Попередньо, в місті без руйнувань та потерпілих", — уточнив начальник КМВА.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог вкотре атакував Україну. Вибухи фіксувалися щонайменше у п'яти областях — Київській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській та Донецькій. Деталі чекаємо від місцевих адміністрацій;
  • КМВА повідомляла, що у передмісті столиці працювали підрозділи ППО. Щодо результативності цієї роботи уточнень на 5:30 ще не було;
  • по Харкову прилетіло кілька КАБів, один із яких — по Київському району. Унаслідок цього зафіксовані пошкодження приватних житлових будинків, також сталося загоряння гаражу. Попередньо, без жертв, пише мер Терехов;
  • Deep State: армія РФ могла захопити Водяне та просунутися в Гродівці;
  • Покровський напрямок поки лишається для ЗСУ найбільш "проблемним", заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю CNN. Зокрема, для втримання Покровську наші захисники використовують всі можливі засоби, в тому числі операцію у Курській області РФ.

05:00 Російські окупанти вдарили КАБами по Харкову, є руйнування в приватному секторі. Під обстрілом балістики був Краматорський район Донецької області. Також тривогу оголосили на Півдні через активність тактичної авіації окупантів.

03:00 Майже усі ворожі безпілотники знищено. Тим часом окупанти завдали удари КАБами по Харкову, у місті пролунало кілька вибухів.

01:00 Ударні безпілотники окупантів знову обрали ціллю Київ. Кілька БПЛА підлетіло до столиці, по ним працює протиповітряна оборона.

00:00 Росіяни запустили групу БПЛА по Україні. Моніторингові групи повідомляють, що вони були помічені у Сумській та Полтавській областях.

Про те, що відбувалося 6 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 926: успіхи ЗСУ під Покровськом та атака Росії на Павлоград

З ситуацією в Україні за 7 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 927: потужний пакет допомоги для України та масований удар дронів РФ

Про новини та події 8 вересня ми розповідали тут: Війна — день 928: у ЗСУ успіхи в Нью-Йорку, а росіяни сповільнилися під Покровськом