Війна - день 927: потужний пакет допомоги для України та масований удар дронів РФ

Читать на русском
Автор
1337
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 07 вересня 2024, 23:06
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 7 вересня 2024 року. Напередодні пройшло чергове засідання "Рамштайн", після якого низка країн оголосила нові пакети допомоги Україні, — виділили Javelin, Bradley, танки Leopard, САУ Panzerhaubitze 2000, боєприпаси тощо. Але затьмарив день ракетний удар по Павлограду, внаслідок якого одна людина загинула, а ще десятки постраждали. Крім того, у ЗМІ з’явилася інформація про передачу Росії партії балістичних ракет з Ірану.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 7 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Португалія подарувала Україні шість пожежних вертольотів Ка-32 російського виробництва.

22:00 ЗСУ показали кадри збиття двох "шахедів" українським МІГ-29.

21:00 Міністр оборони Нідерландів оцінив ідею збиття ракет над Україною, зазначивши, що це має більше ризиків, ніж переваг.

"У такому випадку це означало б, що вам потрібно мати літаки в небі, щоб захистити Україну. Тоді, звичайно, виникне ризик прямого зіткнення між ВПС НАТО та Росією", — пояснив міністр.

20:00 Наразі "немає жодних сумнівів у тому, що Путін намагається "посіяти розбрат" серед американців за допомогою дезінформації та пропаганди, — заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

19:00 В "Укренерго" повідомили, що у неділю, 8 вересня, відключення світла не прогнозуються.

18:00 Склади з БК у Воронезькій області РФ досі детонують, що видно по супутниковим знімкам пожежі. У регіоні оголосили режим надзвичайної ситуації та евакуюють жителів навколишніх сіл.

17:00 Зеленський заявив, що не може наразі детально коментувати ситуацію на Покровському напрямку, але очікує стабілізації.

16:00 До 82 зросла кількість постраждалих внаслідок атаки на Павлоград, 7 з них — неповнолітні. На стаціонарному лікуванні залишається 60 потерпілих.

15:00 Буданов назвав месенджер Telegram загрозою українській національній безпеці: "Telegram – це шкідливо. Я ніколи не боявся цього казати. Це загроза нашій національній безпеці. Я не за те, щоб його просто взяти й закрити. Це досить важко зробити, але можливо. Я виступаю за те, щоб "офізичити" усі телеграм-канали. Якщо ти хочеш віщати якісь новини – будь ласка, зареєструйся, щоб усі розуміли, що це канал громадянина РФ або громадянина України. І тоді у нього є відповідальність".

Росія веде "безрозсудну диверсійну кампанію" в усій Європі, світовий порядок перебуває під найсерйознішою загрозою від часів Холодної війни, йдеться у статті глави МІ6 Річарда Мура та керівника ЦРУ Білла Бернса для Financial Times.

14:00 Дрони СБУ атакували великий склад з боєприпасами та технікою у населеному пункті Солдатське Воронезької області Росії в ніч на 7 вересня, на об’єкті зафіксовано чотири осередки потужної пожежі та безперервну детонацію боєприпасів, яка триває і досі, повідомляють джерела "Телеграфу".

13:00 Зеленський провів зустріч із Головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні: "Відновлення та відбудова України, зокрема енергетичної системи, – одне з тих питань, які обговорили під час зустрічі. Цінуємо рішення Італії прийняти наступну Конференцію з питань відновлення України, яка відбудеться 2025 року. Також говорили про реалізацію Формули миру".

12:00 3 людини загинули і 3 поранені внаслідок обстрілу Костянтинівки з артилерії, — Донецька ОВА. Серед загиблих чоловіки від 24 до 69 років. Три людини отримали легкі поранення. Пошкоджені багатоповерхівка, адмінбудівля, крамниця, аптека, 6 автомобілів і 3 лінії електропередач.

Костянтинівка Донецької області після обстрілу 07.09.2024
Костянтинівка Донецької області після обстрілу 07.09.2024

11:00 В Костянтинівці на Донеччині пролунали вибухи, місцеві канали пишуть про приліт в районі ринку та жертви.

Українські дрони можуть вражати об'єкти в Росії на відстані до 1800 км, заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Уламки збитого "Шахеда" прямо біля Верховної Ради в Києві. Як повідомляє КМВА, усі безпілотники, які загрожували столиці, були знищені, і жоден з БпЛА противника не досягнув своєї цілі.

10:00 В Дніпрі чули вибухи — попередньо ППО працювала по дрону.

Повітряні сили ЗСУ повідомляють: минулої ночі Росія спрямувала проти України 67 "Шахедів", — сили ППО збили 58 з них, ще шість полетіли у напрямку Росії, Білорусі та тимчасово окупованої Луганщини. Ще три ворожі БпЛА локаційно втрачені на території України (імовірно упали під впливом засобів РЕБ).

09:00 В Києві та околицях може бути чутно вибухи, — працюють сапери у Вишгородському районі.

08:00 За оновленою інформацією, від вчорашньої ракетної атаки по Павлограду вже 74 постраждалих.

За минулу добу Росія орієнтовно втратила 1270 одиниць особового складу, 1 ракету, 1 засіб ППО, 52 безпілотника, 29 артсистем тощо, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Втрати Росії в Україні 07.09.2024
Втрати Росії в Україні 07.09.2024

Тим часом карти бойових дій в Україні станом на ранок 7 вересня виглядають наступним чином:

07:35 Повітряні сили ЗСУ оголосили про відбій загрози ударних БпЛА для західних областей України.

07:00 В Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет.

06:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • Україна всю ніч була під атакою ворожих дронів, кілька груп БпЛА досі в нашому повітряному просторі. Зокрема, вибухи чули в Києві, де в Печерському районі упали уламки за чотирма адресами, виникла пожежа, проте обійшлося без жертв та руйнувань. Кілька "Шахедів" полетіли з України в Білорусь. Також вибухи чули у Хмельницькій області.
  • Ворог просунувся в Українську та біля Красногорівки на Курахівському напрямку, повідомляє DeepState.
  • Польща має повне право збивати російські ракети та безпілотники в українському повітряному просторі за умови, якщо вони створюють загрози атомним електростанціям України, — голова МЗС Польщі Радослав Сікорський.
  • Іран все ж передав Росії партію балістичних ракет малої дальності дії, пише The Wall Street Journal. В Білому домі вважають, що це означатиме "драматичну ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України". А в ISW додають, що Ірану натомість потрібні від Росії вливання грошей в економіку країни, винищувачі Су-35 та допомога в модернізації кіберпотужностей і ракетно-космічних програм.
  • Литва виділить Україні 10 мільйонів євро на закупівлю ракет-дронів "Паляниця" вітчизняної розробки.
  • Франція спрямує 300 млн євро з доходів від заморожених у ЄС активів РФ для закупівлі озброєння для України.
  • З середини лютого 2024 року Україна "неухильно відступала" під Покровськом, проте зараз ЗСУ почали контратакувати на цьому напрямку, пише Forbes.
  • Кабмін вніс до Державного реєстру нерухомих памʼяток України обʼєкт культурної спадщини як памʼятку історії національного значення "Поле бою: Битва за Мощун".

05:00 До десяти безпілотників все ще перебувають у небі. Також окупанти атакували Сумську область КАБами.

03:00 Кілька безпілотників полетіли у бік Києва, по ним відпрацювала протиповітряна оборона.

01:00 Кілька десятків безпілотників перебувають у повітряному просторі України у різних регіонах.

00:00 У повітряному просторі України кілька груп ворожих ударних дронів, попереджають Повітряні сили ЗСУ.

Карта бойових дій від DeepState на початок доби виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 07.09.2024
Мапа бойових дій в Україні 07.09.2024

Із ситуацією в Україні за 4 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 924: загарбники активізувалися під Харковом та тиснуть біля Покровська

Про новини та події 5 вересня ми розповідали тут: Війна — день 925: під Покровськом точаться активні бої, а росіяни змінюють тактику обстрілів

Про те, що відбувалося 6 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 926: успіхи ЗСУ під Покровськом та атака Росії на Павлоград