Війна — день 684: росіяни знову влаштували масований ракетний терор України

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за добу

Ситуація на полі бою залишається досить стабільною, а попри численні зіткнення сторони практично не просуваються. При цьому окупанти найбільш активно намагаються атакувати позиції ЗСУ на напрямі Авдіївки, а також у Херсонській області. В Україні спостерігають те, що росіяни продовжують накопичувати сили для нових штурмів, проте не можуть перешкоджати цьому через відсутність переваги в повітрі, яку могли б завоювати літаки F-16. На Заході також звучать думки, що їхнє прибуття в Україну може мати серйозний ефект і навіть дати можливість провести новий контрнаступ.

У цьому матеріалі Телеграф розповідає про головні події в Україні та світі 8 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На лінії фронту протягом доби сталося 55 бойових зіткнень, оперативна ситуація на сході та півдні України залишається складною, ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

22:00 Франція може поставити Україні ще 85 крилатих ракет SCALP-EG Le Figaro.

21:00 Минулої доби, повідомляють Сили оборони півдня, у ворога на лівому березі Дніпра на Херсонщині поменшало на 7 окупантів, 1 реактивну систему залпового вогню "Град", 1 БТР-80, 5 гармат, 1 міномет, 15 одиниць автобронетехніки , – голова міської військової адміністрації Роман Мрочко.

20:00 В українських силах оборони очікують збільшення випадків здачі російських окупантів у полон у зв'язку з похолоданням та морозами, повідомив речник Об'єднаного прес-центру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун.

18:00 Сили оборони України за тиждень уразили понад 180 опорних пунктів росіян за допомогою дронів. Також вдалося знищити десятки бойових броньованих машин та майже три сотні окупантів, повідомив віце-прем'єр із цифрової трансформації Михайло Федоров.

16:00 Київська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська та Кіровоградська області – загроза застосування балістичного озброєння з півночі – Повітряні Сили.

У регіонах оголошено повітряну тривогу.

15:00 У Швеції є загроза війни і всі громадяни "мають діяти, щоб зміцнити обороноздатність країни", заявили головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден та міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін.

14:00 У Конгресі США готують угоду про кордон та імміграцію, яка дозволить розблокувати кошти для допомоги Україні. Її можуть опублікувати вже цього тижня, розповів головний представник Республіканської партії Джеймс Ленкфорд.

13:00 Україна готує аеродромну інфраструктуру для винищувачів F-16. Водночас, на Заході проходять навчання льотчики та інженери, розповів перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

12:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, яку кількість повітряних цілей росіяни випустили 8 січня по Україні і скільки з них вдалося збити.

11:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про свіжу статистику втрат російських окупантів на фронті. Попри зниження інтенсивності боїв і, відповідно, кількості ліквідованих ворогів, це не завадило нашим воїном знищити 9 ворожих танків, 13 артсистем і 19 одиниць автомобільної техніки.

Втрати армії РФ в Україні 08.01.2024

10:00 У Дніпропетровській ОВА розповіли про наслідки ранкової атаки по області. Серед найбільш постраждалих міст — Кривий Ріг. Зафіксовано кілька "прильотів", є загибла.

09:00 У Харкові помер ще один постраждалий через російську атаку 2 січня. Про це повідомили в ОВА.

Сили оборони півдня повідомили, що вночі над Одещиною та Миколаївщиною було успішно знищено всі вісім ворожих дронів.

08:00 За попередніми даними, у повітряному просторі України йде дорозвідка. На Харківщині і в обласному центрі зокрема є постраждалі, влада інших регіонів поки офіційних коментарів не надавала.

Тим часом у Генштабі ЗСУ відзвітували про зниження кількості бойових зіткнень на фронті. За останню добу було зафіксовано всього 35 боїв на різних напрямках.

07:30 Коротенькі проміжні підсумки після першої години ранкового масованого обстрілу з боку РФ:

  • Низка вибухів прогриміла у Дніпрі. Місто, зокрема, відбивалося від атаки балістичних ракет, запущених МіГом.
  • Також гучно було у Кривому Розі.
  • Повідомлялося про кілька потужних вибухів у Харкові та області.
  • Неспокійно сьогодні і у Запоріжжі — потужні вибухи пролунали близько сьомої ранку. Це підтвердили наші кореспонденти.
  • Існує серйозна загроза для західних областей, зокрема Хмельниччини. Попередньо, ціллю ракет вкотре є Старокостянтинів.

Серйозно закликаємо всіх спускатися в укриття, доки є можливість і час! Не ігноруйте попередження, повітряних цілей у просторі України все ще вистачає! Молимося за наших бійців ППО!

06:00 У низці областей України вже оголосили повітряну тривогу. Не ігноруйте попередження!

Перші повітряні тривоги в Україні вранці 8 січня

05:30 У повітрі над Саратовською областю РФ знаходиться 12 бортів Ту-95 – 10 з Мурманська, 2 з Енгельса.

05:00 По стратегічних бомбардувальниках поки що без змін.

03:00 Повітряні сили підтвердили дані моніторингових каналів про зліт щонайменше 9 літаків Ту-95МС російських терористів.

01:00 Наразі немає загрози БПЛА терористів, але не виключається повторний запуск російських безпілотників протягом ночі.

У соцмережах з'явилася інформація, що загинув пілот винищувача МіГ-29 Владислава на прізвисько "Blue Helmet". Про це серед інших повідомив пілот Вадим "Karaya" Ворошилов.

00:00 На Одещині під час атаки дронів було чути вибухи, про прильоти не повідомлялося.

Інформацію за 5 січня дивіться за посиланням: Війна — день 681: бої на фронті продовжуються, почастішали "шахідні" атаки

Про те, що відбувалося 6 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 682: росіяни знову пускали безпілотники, фронт тримається

Що було в Україні 7 січня — читайте за посиланням: Війна — день 683: окупанти посилюють штурми Куп’янська та обстрілюють міста