Війна — день 866: ЗСУ мають успіхи під Харковом, а росіяни наступають на Донеччині

Читати російською
Автор
Новина оновлена 08 липня 2024, 23:09

Оперативно про головне за добу

Російський наступ на Покровському, Лиманському та Курахівському напрямках триває, проте бійці ЗСУ стійко тримають оборону та не дозволяють окупантам просунутися. Водночас у деяких місцях, наприклад у Харківській області, українські війська мають суттєві успіхи. При цьому також триває серія вибухів на важливих об’єктах на окупованих територіях і в глибині Росії, через що спати спокійно у загарбників не виходить.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 8 липня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США не скасовуватимуть обмеження на удари по Росії американською зброєю після атаки РФ на "Охматдит", сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

"Ніяких змін в політиці США. Україна надалі може використовувати американське озброєння для ударів поблизу кордону з РФ. Це все ще так", — наголосив Кірбі.

22:00 Росіяни по цивільному підприємству у Вільнянську, Запорізької області. На місці прильоту спалахнула пожежа, є пошкодження. Попередньо, люди не постраждали, повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

21:00 У Польщі працюють над тим, щоб польські вугільні електростанції виробляли енергію для потреб України, повідомив прем'єр-міністр Дональд Туск. Це "принаймні частково може допомогти Україні пережити важку зиму".

20:00 Німеччина передала Україні новий пакет озброєнь, до якого увійшли ЗРК Patriot, ракети та запчастини до нього. Також до нього увійшли:

  • боєкомплекти до танків Leopard 1;
  • 2 самохідних багатофункціональних РЛС TRML-4D;
  • 30 розвідувальних БпЛА Vector із запчастинами;
  • 200 мобільних пристроїв для глушіння дронів;
  • 10 автономних морських катерів;
  • 10 броньовиків та 3 патрульні джипи;
  • 55 тисяч снарядів 155 мм та 9 тисяч снарядів до зенітних танків Gepard.

19:00 Володимир Зеленский оголосив про те, що Польща надасть Україні новий пакет військової допомоги.

18:00 Засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з ракетним ударом росіян пройде завтра, 9 липня, о 10:00 у Нью-Йорку (17:00 за Київським часом).

17:00 У Харківській області сім’я з шести людей, серед яких двоє дітей — 2-місячна дівчинка та 5-річний хлопчик, підірвались на російській міні. Тіло дівчинки відкинуло на 15 метрів вибуховою хвилею.

16:00 У безпековій угоді, які підписали Україна та Польща, закріплено формування легіону добровольців з українців у ЄС, які зможуть укласти контракт із ЗСУ.

15:00 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія відчує відповідь за удари по Україні, внаслідок яких постраждали та загинули цивільні, від наших Сил оборони.

14:00 У СБУ повідомили, що Росія вдарила по "Охматдиту" в Києві ракетою Х-101.

13:00 Володимир Зеленський напередодні саміту НАТО прибув до Варшави, де матиме зустріч з польським колегою Анджеєм Дудою та премʼєр-міністром Дональдом Туском.

12:00 У Києві вже семеро загиблих, повідомили у КМВА.

Також вранці ракетний удар був нанесений по Кривому Рогу на Дніпропетровщині. Як повідомив очільник Ради оборони міста Олександр Вілкул, один із прильотів прийшовся на адмінбудівлю одного із промислових підприємств міста. Відомо про 10 загиблих та понад три десятки поранених.

11:30 Росіяни влаштували масований ракетний удар по Україні під час другої масштабної повітряної тривоги. Що відомо на цей момент?

  • У Києві пролунала низка потужних вибухів, повідомляли кореспонденти "Телеграфу".
  • Є руйнування у кількох районах, підтвердив мер Кличко та представники КМВА. У Солом’янському, Дніпровському, Дарницькому, Святошинському, Деснянському, Шевченківському та Голосіївському районах є пошкоджені будинки, офісні будівлі.
  • Зафіксовано руйнування будівлі дитячої лікарні "Охматдит". За непідтвердженими даними, під завалами можуть знаходитися діти.
  • Наразі відомо вже про 5 загиблих і щонайменше 11 постраждалих людей у Києві.
  • Також вибухи пролунали у Дніпрі. За даними мера Бориса Філатова, є влучання у багатоповерховий будинок і СТО.

10:00 В Україні вдруге за ранок оголошено масштабну повітряну тривогу. Пов'язана вона не тільки з підняттям у повітря МіГ-31К, а й пуском балістичних ракет з окупованого Криму. Також є загроза ударів із літаків типу Ту-22 — кілька штук піднято в повітряний простір РФ.

Повітряна тривога в Україні 08.07.2024

09:00 Гештаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 08.07.2024

08:00 У ніч на 8 липня ворог випустив по Україні 6 різноманітних ракет. Половина із них була знищена нашими підзрозділами ППО. Тим не менш вибухи звучали у багатьох областях нашої держави, починаючи від Київщини.

Робота ППО України 08.07.2024

07:00 Нікопольський район Дніпропетровщини вночі знову був під ворожим вогнем. Росіяни використовували артилерію та дрони-камікадзе. Відомо про чотирьох постраждалих. Також було пошкоджено мирну інфраструктуру, в т.ч. житлову.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі ворог вкотре влаштував чергову масовану ракетну атаку. Вибухи чули в багатьох областях України — на Київщині, Сумщині, Харківщині, Житомирщині, Херсонщині тощо. Чекаємо дані про наслідки від місцевих адміністрацій;
  • від початку доби, 7 липня, загалом на різних напрямках фронту відбулося 117 бойових зіткнень. Напружена ситуація залишається на Покровському, також ворог активізувався на Лиманському і Курахівському напрямках, пише Генштаб ЗСУ;
  • у тимчасово окупованому Мелітополі після денних вибухів майже у всіх районах міста зникло світло. Також фіксувалися проблеми із водопостачанням, мобільним зв'язком та інтернетом. Місцеві лікарні перевели на резервне живлення;
  • в акваторії Чорного та Середзмного моря знаходиться чотири ворожі кораблі", знатні нести крилаті ракети "Калібр". Оснащений снарядами лише один із них — у Чорному морі.

00:00 Росіяни підняли в повітря 4 стратегічні бомбардувальники. Якщо виліт бойовий, то пуски відбудуться орієнтовно о 00:30 — 1:00.

Із ситуацією в Україні за 5 липня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 863: ЗСУ відступили у Часовому Яру, а на фронті їм не вистачає зброї

Про новини та події 6 липня ми розповідали тут: Війна — день 864: Україна посилює ППО, доки Росія повторює свої "умови миру"

Про те, що відбувалося, 7 липня читайте на засланні: Війна — день 865: росіяни скидають сотні бомб на Україну і продовжують наступати на сході