Війна — день 846: окупанти намагаються прорватися на Донбасі, а ЗСУ влаштували полювання на російську ППО

Читать на русском
Автор
836
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 18 червня 2024, 23:05
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують вести свій наступ на низці напрямків, проте головні їхні сили зосереджені на Покровському напрямку Донецької області. Своєю чергою ЗСУ намагаються не допустити їхнього просування там і поступовими ударами далекобійною зброєю знищують військові об’єкти окупантів у глибокому тилі. При цьому активними темпами йде зачистка окупованого Криму від російських коштів ППО і лише за два останні місяці на півострові загарбники втратили близько 15 систем С-300, С-350 та С-400.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 18 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Найновіший дрон Colibri презентували у Франції — партія цього БПЛА незабаром вирушить до України в рамках пакету військової допомоги, — Defence blog.

Безпілотник оснащений керованим осколковим зарядом, здатним ефективно вражати як нерухомі, так і цілі, що рухаються. Радіус дії Colibri складає 5 км. Дрон позиціонується як універсальне та ефективне рішення для різних бойових сценаріїв.

22:00 Генсек НАТО Столтенберг вперше публічно заявив, що найбільше шансів на посаду наступного очільника Альянсу має прем'єр Нідерландів Рютте.

21:00 Україна отримає 54 САУ RCH 155, замість оголошених в лютому цього року 36, — KDNS

Майже півроку тому компанія оголошувала про поставку 36 одиниць цих САУ Україні в рамках військової допомоги від німецького уряду, однак, сьогодні виробник озвучив нову цифру у 54 одиниці. Деталі поставки, а також хто профінансує додаткові 18 САУ не було озвучено. Єдиний мінус — поставки заплановані до 2027 року.

20:00 У ЗСУ закликали українців не панікувати через новий наступ РФ у Луганській області.

"Вищому політичному керівництву держави відома ця інформація, вживаються відповідні заходи, тобто про ворога все відомо", — сказав речник оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин.

19:00 З'явилися супутникові знімки нафтобази в Ростовській області РФ, яку цієї ночі уразили безпілотники.

18:00 У Генштабі кажуть, що зараз найгарячіший напрямок на фронті — Покровський. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень зросла до 76-и.

17:00 У рамках дев'ятого пакета військової допомоги Італія передасть Україні систему протиповітряної оборони SAMP/T. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

16:00 Російські окупанти посилюють атаки, щоб вийти на кордони Луганської області. Загарбники вже кинули біля бій танкові полки. Як повідомили у Третій штурмовій бригаді, однією з найінтенсивніших ділянок наступу ворога сьогодні є смуга фронту в Харківській області, що межує з Луганською областю.

15:00 Армія РФ вдалася до нової тактики у Чорному морі — бути представленими за рахунок підводних човнів.

"Маємо три підводні човни, які виходять у море. Два з них є носіями. Один з них зараз перебуває у морі. Це так звана "Варшавянка". Такий формат присутності ймовірно був прийнятий новим керівництвом морського флоту РФ. Тому що у принципі основне навантаження взяла на себе саме повітряна компонентна. Більше десятка літаків в день знаходяться у повітряному просторі в акваторії Чорного моря", — розповіли у ВМСУ.

14:00 Найбільше боїв від початку доби відбувалося на Покровському напрямку, де російські окупанти 15 разів намагалися покращити своє положення. Наразі тривають шість боїв у районах Євгенівки, Новоолександрівки, Новопокровського. Відбито штурми біля Калинового і Новоселівки Першої. Ситуація під контролем наших захисників — Генштаб.

13:00 Ворог наростив ударний кулак для наступу на Борову. На ділянці від Райгородки до Нововодяного росіяни наростили до 10000 чоловік особового складу та близько 450 ОВТ, з яких 200 артсистем. Мета очевидна — спроба повторити минулорічний наступ на Борову — пише DeepState.

12:00 Україна може отримати танк "Франкенштейн", який збиває ракети та БпЛА. Основою нового танка буде Leopard-1 — на його корпус встановлять сучасну зенітну систему Skyranger з автоматичною гарматою 35-мм калібру The Telegraph.

11:00 Графіки відключень світла в Україні скоригували — вони почнуть діяти у всіх областях із 15:00, а не з 10:00, як анонсувалося раніше. Також в деяких регіонах країни зафіксовані аварійні відключення: через технічні причини чи бойові дії.

"На Полтавщині відновлено енергоживлення всіх споживачів, знеструмлених вчора через наслідки обстрілу. На ранок через бойові дії та з інших причин без енергоживлення 473 населені пункти. Через бойові дії: є нові знеструмлення у Дніпропетровській, Харківській областях. З технічних причин є знеструмлення у Дніпропетровській, Київській, Одеській, Полтавській, Сумській, Чернігівській областях", — зазначають в "Укренерго".

10:00 Протягом минулої доби на фронті зафіксовано 136 бойових зіткнень. З опівночі 18 червня ситуація продовжує бути напруженою — окупанти вже 33 рази намагалися прорвати оборону ЗСУ. Найгарячіше сьогодні — на Сіверському напрямку, де вже відбулося дев'ять боїв. Успішно відбиті вісім спроб російських військ просунутися в районі Верхньокам’янського, Виїмки та Роздолівки. Ще одне зіткнення із ворогом досі триває.

Карта боїв на Сіверському напрямку 18.06.2024
Карта боїв на Сіверському напрямку 18.06.2024

09:00 Генштаб ЗСУ озвучив свіжі втрати окупантів на фронті в Україні. За добу наші військові "відмінусували" понад 1200 загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 18.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 18.06.2024

08:00 Збиті всі "шахеди", якими ворог атакував вночі Україну. Як повідомив командувач ПС ЗСУ Микола Олещук, всього окупанти запустили 10 безпілотників із російського Приморсько-Ахтарська. Бойова робота велася у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

07:00 У мобільному застосунку "Резерв+" відтепер є електронний військово-обліковий документ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч для більшості регіонів країни минула спокійно, однак жителі передмість Харкова, Дніпра та Сум могли чути вибухи. У Сумах, найімовірніше, це були "дружні звуки" — від чергової роботи наших захисників. По інших вибухах чекаємо подробиць;
  • неспокійно було і в Криму — у районі Севастополя та Керчі чули низку вибухів, окупанти заявляли про "відбиття атаки "Нептуна". Сподіваємося, що за кілька годин наші спецслужби поділяться деталями;
  • також кілька вибухів, після яких спалахнула пожежа, зафіксували на території Ростовської області. Загоряння, до речі, досить швидко набрало силу — його було видно із іншого кінця містечка. За окремими даними, міг горіти завод із виробництва метанолу;
  • у переліку підписантів комюніке Саміту миру нові зміни — зі списку зникла Руанда, що, вочевидь, свідчить про відкликання голосу. Однак кількість учасників, котрі підтримали Україну та її мирний план, лишилася незмінною. Наразі у списку є Вселенський патріархат, котрий був відсутній 16 червня;
  • в РФ українку визнали винною у розповсюдженні "фейків" про війну та причетності до терористичної організації. Суд присудив їй 12 років за те, що вона… увімкнула гімн України, а пізніше запустила біло-синьо-білі кульки посеред Москви.

00:00 Попередньо відомо, що росіяни запустили ударні БПЛА з території Криму

Про те, що відбувалося 15 червня, читайте за посиланням: Війна — день 843: початок саміту миру у Швейцарії та заяви Кремля про "переговори"

Про новини та події 16 червня ми розповідали тут: Війна — день 844: росіяни потрапили у пастку у Вовчанську, але тиснуть на Донбасі

З ситуацією в Україні за 17 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 845: росіяни значно посилили наступ на одному з напрямків та бомбардують мирні міста