Війна — день 845: росіяни значно посилили наступ на одному з напрямків і бомбардують мирні міста

Читать на русском
Автор
1194
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 17 червня 2024, 23:27
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські війська продовжують робити спроби просунутися на ряді напрямків, а ЗСУ тримають оборону, намагаючись виснажити сили окупантів. І хоча особливих територіальних зрушень на фронті практично не фіксується, проте щодня по всьому фронту відбувається понад сотню зіткнень. Це включає використання десятків авіабомб, сотень дронів і тисяч артилерійських снарядів. Найбільш складна ситуація спостерігається на Покровському напрямі, де росіяни тиснуть сильніше, ніж будь-якого іншого дня з початку червня.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 16 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Кількість постраждалих внаслідок ракетного удару по цивільній інфраструктурі Полтавського району зросла до 22, серед них троє дітей, одна дитина госпіталізована, повідомив голова Полтавської ОВ Філіп Пронін.

22:00 США вірять, що НАТО – це майбутнє України, допомагатимуть їй туди вступити, заявили у Білому домі і додали, що для вступу до Альянсу Києву треба перемогти у конфлікті з РФ.

21:00 Сили оборони півдня повідомили, що за минулу добу ворог втратив:

  • 104 особи;

18 одиниць озброєння та військової техніки, з них:

  • 3 гармати;
  • 1 міномет;
  • 1 протитанковий ракетний комплекс;
  • 6 одиниць автобронетехніки ;
  • 1 розвідувальний БпЛА;
  • 3 станції радіоелектронної боротьби;
  • 3 човни.

Знищено 2 польові пункти боєпостачання та 5 спостережних пунктів.

20:00 Російська армія з артилерії обстріляла Нікополь на Дніпропетровщині, внаслідок атаки постраждали троє людей. Постраждали троє жінок: 44, 86 та 71 років. Їм надали допомогу, лікуватимуться амбулаторно

19:00 Російські військові у тимчасово окупованому Маріуполі бояться атак ракетами ATACMS, тому постійно переміщуються і не ночують у місті, повідомляє військовий рух українців та кримських татар "Атеш".

18:00 Уряд Латвії передав Збройним силам України першу партію безпілотників, закуплених в рамках "коаліції дронів", і вже підготував другу.

17:00 Українські війська на фронті здійснюють свої контратакуючі дії, вибивають росіян з кордонів оборони та вогневих точок, повідомляє речник оперативно-стратегічного угрупування військ "Хортиця" Назар Волошин.

16:00 Росіяни завдали удару по цивільній інфраструктурі у Полтавському районі, пошкоджено багатоповерхівки, повідомив голова Полтавської ОВ Пронін.

Поки що відомо про дев'ятьох постраждалих. Загиблих, заздалегідь, немає.

15:00 Ворог вдарив по цивільній інфраструктурі у Полтавському районі. Є постраждалі, під завалами будівлі можуть бути люди.

14:00 Українські військові затрофеїли російський "танк-сарай" та взяли в полон його екіпаж.

13:00 Командування російських військ наразі докладає усіх зусиль для нарощування інтенсивності та розширення географії бойових дій з метою максимального виснаження наших військ, зриву підготовки резервів, недопущення переходу до активних наступальних дій — Сирський.

12:00 На Харківщині окупанти обстріляли "швидку", коли та прибула у село на виклик. На щастя, медики були в приміщенні, тож залишилися неушкодженими. Однак серед жителів населеного пункту поранені все ж знайшлися. Їх троє — вагітна жінка, дитина та чоловік.

11:00 Від початку повномасштабного вторгнення РФ до України представники СБУ ліквідували 1006 російських танків. Про це повідомила пресслужба відомства.

10:00 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжою статистикою втрат ворога на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 17.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 17.06.2024

09:00 У Херсонській області вранці 17 червня сталася трагедія — окупанти вдарили дроном по цивільній автівці. Інцидент відбувся в Осокорівці. На жаль, через удар загинув чоловік 1974 р.н.

08:00 Вночі ворог вкотре атакував Дніпропетровщину. Під прицілом знаходився Нікопольський район. Як повідомила місцева влада, є руйнування приватних будинків, автівок, господарчих споруд. Однак, на щастя, минулося без жертв.

07:00 В результаті нічного удару по Харкову сталося влучання у будівлю закладу дитячого відпочинку, що знаходиться у Шевченківському районі міста. На жаль, зруйновано один із корпусів закладу. Однак обійшлося без жертв. Дані повідомив мер Ігор Терехов.

Як повідомляє моніторинг Deep State, ЗСУ вдалося відкинути окупантів у Серебрянському лісництві. Також ворогу не дозволили закріпитися в районі Новоселівки Першої, але, на жаль, він має просування у Красногорівці.

Карта боїв на Донбасі 17.06.2024
Актуальна лінія фронту на Донеччині та Харківщині

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • ніч на 17 червня минула в Україні відносно спокійно, без масованих атак дронами чи ракетами. Однак вночі повідомлялося про вибух у Харкові. Інформацію підтвердив і мер міста Ігор Терехов. Чекаємо подробиць;
  • натомість у кількох регіонах Росії було досить "спекотно" — потужні вибухи було чути у Ростовській, Липецькій та Воронезькій областях. У Ростові через атаку БПЛА було пошкоджено підстанцію, в місті зникло світло. У Липецьку під ударом опинилися тракторний завод та металургійний комбінат. Окупанти традиційно заявляють, що все збили;
  • кількість країн, котрі підписали на Саміті миру спільне комюніке, могла зменшитися із 80 до 78. Принаймні, про це свідчить список держав-підписантів, опублікований на сайті МЗС Швейцарії. В переліку відсутні попередньо вказані Ірак та Йорданія;
  • в НАТО обговорюють ймовірне розгортання та приведення до бойової готовності більшої кількості ядерної зброї, аніж наразі. Причина — у загрозі з боку РФ та КНР. Таку інформацію озвучив генсек Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв'ю західним ЗМІ;
  • за минулу добу на фронті зафіксовано 104 бойові зіткнення із ворогом. Найбільш активним напрямком лишається Покровський, де вперше за червень різко збільшилася одноденна кількість атак ворога — аж до 40.

03:00 Поки що без повітряних тривог, підозрілої активності стратегічної авіації не виявлено.

01:00 Активність кількох Ту-95 зафіксовано у західних регіонах Росії. Борти пересуваються у режимі радіомовчання.

00:00 Росіяни запустили кориговані авіабомби у напрямку Харкова. У передмісті чули вибух.

Із ситуацією в Україні за 14 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 842: Путін висунув Україні ультиматум перед самітом світу

Про те, що відбувалося 15 червня, читайте за посиланням: Війна — день 843: початок саміту миру у Швейцарії та заяви Кремля про "переговори"

Про новини та події 16 червня ми розповідали тут: Війна — день 844: росіяни потрапили у пастку у Вовчанську, але тиснуть на Донбасі