Війна — день 842: Путін висунув Україні ультиматум перед самітом світу

Читать на русском
Автор
1024
ЗСУ продовжують стримувати ворога, який уже день поспіль Новина оновлена 14 червня 2024, 23:23
ЗСУ продовжують стримувати ворога, який уже день поспіль. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу, 14 червня

На календарі п’ятниця, 14 червня 2024 року. Напередодні був надзвичайно важливий день — Україна підписала угоди про безпеку зі США та Японією на 10 років. Це дійсно історичний момент для нашої країни. Тим часом для Росії настав не найкращий час, адже через зусилля Заходу щодо підтримки України в РФ обвалилися біржі та подешевшав рубль.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 14 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Посли Євросоюзу схвалили переговорну рамку щодо вступу України до блоку. Переговори розпочнуться вже 25 червня, повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

22:00 Росія повинна виплатити Україні 486 млрд доларів за завдані збитки внаслідок війни, — спільна заява країн G7.

Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький застеріг споживачів щодо погіршення ситуації в енергосистемі Україні з наступного тижня.

Поліцейські знайшли 18-річного юнака, який запустив салют з вікна багатоповерхівки в Оболонському районі Києва під час повітряної тривоги. Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України – хуліганство. За вчинення вказаного правопорушення передбачена кримінальна відповідальність — до п’яти років обмеження волі.

21:00 Зеленський прибув до Швейцарії на Глобальний саміт миру: "Попереду два дні активної роботи з країнами з усіх куточків світу, із різними народами, які, проте, об'єднані спільною метою – наблизити справедливий і тривалий мир для України. Саміт миру дасть змогу глобальній більшості зробити конкретні кроки у сферах, що важливі для кожного у світі: ядерна та продовольча безпека, повернення військовополонених і всіх депортованих осіб, зокрема депортованих українських дітей. У Саміті візьмуть участь близько 100 країн і міжнародних організацій".

20:00 Від початку цієї доби найбільше боїв відбулося на Покровському напрямку. Водночас, упродовж дня, загарбники також не полишають спроб прорвати нашу оборону на Куп’янському та Курахівському напрямках. Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 71, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Російська Федерація атакувала Київську область безпілотниками, в результаті цього почалась пожежа, — заявив начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

18:00 В Україні вже відкрито понад 160 тисяч кримінальних справ щодо військових злочинів РФ — голова Комітету ВР України з питань правової політики Денис Маслов.

12 дітей вдалося повернути на підконтрольну Україні територію. Із тимчасово окупованої Херсонщини вивезли 3 хлопчики та 9 дівчаток, віком від 2 до 17 років, одна з них позбавлена батьківського піклування.

17:00 Міністри оборони країн Альянсу не погодили план фінансування України, який передбачає виділення щорічної допомоги в розмірі 40 млрд євро на рік, — повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Зеленський відреагував на озвучені Путіним ультимативні умови для нібито негайного початку переговорів з Україною: "Це ультимативні повідомлення, які нічим не відрізняються від повідомлень з минулого. Це те саме, що робив Гітлер… Ось чому ми не повинні довіряти цим повідомленням".

16:00 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відповів на "мирні пропозиції" російського диктатора, які той озвучив 14 червня: "Жодних нових "мирних пропозицій" від Росії немає. Путін озвучив лише "стандартний набір агресора", який ми вже чули багато разів".

15:00 Президент Росії Володимир Путін назвав умови для мирних переговорів та припинення війни. Він вимагає "повного виведення" українських військ із Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Диктатор наголосив, що йдеться про всю територію цих регіонів, а не лише про окуповану Росією частину. Також він вимагає відмови України від вступу до НАТО.

14:00 Німеччина анонсувала ще один великий пакет військової допомоги Україні. До нього ввійдуть:

  • 20 бойових машин піхоти MARDER;
  • 10 Leopard 1A5;
  • боєприпаси для LEOPARD 1 та БМП MARDER;
  • ЗРК IRIS-T SLM (батарея);
  • ЗРК IRIS-T SLS (батарея);
  • 3 РСЗВ HIMARS;
  • 21000 155-мм снарядів;
  • 128 димових/освітлювальних снарядів;
  • 4 антидронових датчика;
  • 2 мостоукладачі BEAVER;
  • 2 інженерні машини DACHS;
  • 1 евакуаційна машина Bergepanzer 2;
  • 4 машини розмінування WISENT 1;
  • матеріали для знешкодження вибухових боєприпасів;
  • 3 системи AMPS для захисту гелікоптерів;
  • 100 окулярів нічного бачення;
  • IT обладнання;
  • 16 автоцистерн Zetros;
  • 100 штурмових гвинтівок MK 556;
  • 85 високоточних гвинтівок HLR 338;
  • 100 гвинтівок CR 308;
  • 4 мільйона набоїв для вогнепальної зброї;
  • рятувальні човни.

13:00 Україна повернула тіла 254 загиблих військовослужбовців. Після ідентифікації тіла передадуть сім'ям для гідного поховання.

12:00 З початку доби 14 червня на фронті уже відбулося 41 бойове зіткнення із ворогом, повідомляють у Генштабі. Під Вовчанськом, а також на Куп'янському напрямку тривають активні бої.

Пропагандисту із російського телеканалу "НТВ", який отримав поранення у Горлівці, ампутували руку. Як повідомляють росЗМІ, його напарник-оператор Валерій Кожин напередодні помер від травм.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога на фронті в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 14.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 14.06.2024

10:30 В Україні втретє від початку доби оголошено масштабну повітряну тривогу. Причин одразу дві — загроза балістики та пусків "Кинджалів" з МіГ-31К. Вибухи чули жителі Києва, Київської та Хмельницької областей. Сподіваємося на роботу засобів ППО!

Повітряна тривога в Україні 14.06.2024
Повітряна тривога в Україні 14.06.2024

09:00 Вночі окупанти били по прифронтових районах Харківської області. Руйнування та пожежі зафіксовані у селах Куп'янськ-Вузловий та Глушківка. Зокрема, пошкоджені три житлові будинки.

08:00 Цієї ночі наші сили ППО знищили в небі над Україною 17 "шахедів" та сім ракет! Як повідомили у Повітряних Силах, всього ворог застосував 31 ціль — 14 ракет та 17 дронів. Їх запускали як з території РФ, так і з окупованого Криму. Бойова робота велася у семи областях — Хмельницькій, Харківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Кіровоградській та Дніпропетровській.

07:00 Попри напружений ранок зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі на Україну здійснено комбіновану повітряну атаку — сили ППО відбивалися від засилля "шахедів" та крилатих ракет, випущених зі стратегічної авіації ворога. У низці регіонів пролунали вибухи. Чекаємо офіційної інформації від ПС ЗСУ;
  • Запоріжжя кілька разів вночі здригнулося від потужних вибухів. Швидше за все, місто атакували балістичним озброєнням. Інформацію про вибухи підтвердили в ОВА, однак подробиць не розголошували;
  • у Москві вночі палало у Боткінському проїзді — ймовірно, пожежа сталася на території конструкторського бюро "Сухого", де виготовляють літаки марки "Су";
  • також неспокійно цієї ночі було у Воронезькій та Ростовській областях РФ. Повідомляються про щонайменше одну пожежу на нафтобазі, також є проблеми з електропостачанням у низці населених пунктів. Окупанти ж традиційно заявляли про "все збили";
  • колишній президент США Дональд США розкритикував виділення пакета допомоги Києву вартістю 60 млрд доларів, — Reuters. Своє невдоволення політик начебто висловив на закритій зустрічі з представниками Республіканської партії, що відбулася напередодні, 13 червня, у Капітолії.

Відбої повітряних тривог в областях почали оголошувати із 6:48.

06:00 В Україні оголошена масштабна повітряна тривога. Моніторингові пабліки повідомляли про вибухи на Хмельниччині, Київщині та Житомирщині. Ймовірно, робота ППО.

Повітряна тривога в Україні 14.06.2024
Повітряна тривога в Україні 14.06.2024

05:00 Україна відбила чергову ракетну атаку російських терористів. Використовувалися ракети Х-101, балістичні ракети "Іскандер-М" та ударні безпілотники.

03:00 Російські Ту-95 випустили ракети. Також терористи обстріляли балістикою Запоріжжя.

01:00 Російські Ту-22М3 здійснювали фальшиві маневри в районі пускових біля Севастополя. Також у небі знаходяться безпілотники російських терористів.

00:00 Повітряні сили ЗСУ попереджають про виліт 4 бортів Ту-22 у районі Тамбова та 5 бортів Ту-95 з Оленегорська, — протягом ночі можлива ракетна атака.

Крім того, Україна перебуває під атакою ударних дронів, одразу кілька груп "Шахедів" рухаються у повітряному просторі Харківської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Зеленський у вечірньому зверненні про підписання безпекової угоди з США: "Це найсильніша угода з Америкою за всі 33 роки нашої незалежності. Є юридично зобовʼязуюча частина угоди, є абсолютно корисні деталі по ППО, по літаках. Ми зафіксували, що Америка допомагатиме Україні в постачанні ескадрилій винищувачів, – стільки винищувачів, скільки потрібно Україні. Будемо над цим працювати. Говорив з лідерами і про прискорення підготовки пілотів. Що важливо, в угоді з Америкою тепер зафіксовано, що буде підтримка Україні і в час війни, і в час миру".

Карта бойових дій на початок доби виглядає так:

Карта бойових дій DeepState 14.06.2024
Карта бойових дій DeepState 14.06.2024

Із ситуацією в Україні за 11 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 839: росіяни "розгойдують" Сумщину і тиснуть у Донецькій області

А про те, що відбувалося 12 червня, читайте на засланні: Війна — день 840: окупанти сповільнилися на Харківщині, але продовжують нічний повітряний терор

Про новини та події 13 червня ми розповідали тут: Війна — день 841: обвал акцій у Росії та підписання Україною угоди про безпеку зі США