Війна — день 819: росіяни "уперлися" у Вовчанськ і зазнають величезних втрат

Читать на русском
Автор
1561
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 22 травня 2024, 23:06
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну продовжується, а окупанти фокусують свої зусилля на сході нашої країни. Найактивніші бойові дії відбуваються на Покровському напрямі, проте битви не припиняються і в інших місцях. При цьому росіяни явно не досягли успіху на Харківському напрямі, оскільки до їхніх початкових планів входило часткове оточення міста та спроби вдарити в спину ЗСУ на Куп’янському напрямку. Натомість вони лише зазнали величезних втрат і "уперлися" у Вовчанськ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У центрі Херсона прильоти, повідомляє заступник голови облради Соболевський.

21:00 Росіяни вивели у Чорне море ракетоносій з сумарним залпом 4 ракети типу "Калібр".

20:00 Арсенал ЗСУ поповнився новими зразками озброєння, повідомляє Міноборони.

За минулий тиждень 13 зразків озброєння та військової техніки пройшли реєстрацію.

Окрім того, Міністерство оборони прийняло на озброєння ще 1 зразок ОВТ.

19:00 Україні треба дозволити вести війну з Росією так, як вона вважає за потрібне. А спроба контролювати зусилля на мікрорівні є не дуже гарною політикою, заявив речник Палати представників США Майк Джонсон.

18:00 Станом на 16.00 середи ворог продовжує докладати основних зусиль на Куп'янському та Покровському напрямках, на Харківському – тиснути в районі Липців, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

17:00 США та Україна майже закінчили роботу над гарантіями безпеки – офіс Зеленського.

16:00 З початку наступу росіяни не відвоювали багато території, заявив головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Бюден.

"Відбуваються лише невеликі просування, лінія фронту зміщується то туди, то сюди — загалом ситуація дуже складна. Війна зайшла в глухий кут вже кілька місяців, і на даний момент не видно жодних змін", — додав він.

15:00 О 13:45 окупанти завдали удару по Харкову.

Попередньо — керованим боєприпасом. Є спалах на цивільній автозаправній станції, пошкоджено кафе.

За останніми даними, 10 людей постраждали, вони отримали вибухові травми.

14:00 З початку цієї доби кількість бойових зіткнень збільшилася вже до 65, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Станом на 13:00 найбільш активні бойові дії ведуться на Куп'янському та Покровському напрямках, де сталося близько половини всіх бойових зіткнень дня, на Харківському напрямку противник продовжує спроби просунутися у бік с. Липці.

12:00 СБУ в Харківській області затримала ще одного інформатора російських спецслужб. Житель Вовчанська, який має проросійські погляди, погодився працювати з ГРУ РФ, щоб повідомляти ворогові важливі дані про розташування бійців ЗСУ в регіоні. Працюючи місцевим підприємцем, він спокійно переміщався прифронтовою місцевістю, фіксуючи координати українських військ. Зараз його затримано, йому загрожує до восьми років за ґратами.

11:00 У ніч на 22 травня окупанти вдарили "Іскандером" по Покровську Донецької області. В результаті загинуло двоє місцевих мешканців, ще двоє, серед яких 10-річна дитина, отримали поранення.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні. За минулу добу вбитими і пораненими було ліквідовано 1300 загарбників.

Втрати армії РФ в Україні 22.05.2024
Втрати армії РФ в Україні 22.05.2024

09:00 Вранці 22 травня окупанти вкотре вдарили по Харківщині. "Приліт" стався у центральній частині Чугуєва. За попередніми даними, пошкоджено дитячий садок, є одна постраждала.

08:00 Знищено всі 24 "шахеди", котрими окупанти атакували Україну вночі. Бойова робота велася у межах одразу шести областей — Сумської, Одеської, Миколаївської, Донецької, Запорізької та Дніпропетровської.

В Україні із офіційним візитом побував начальник Об’єднаного штабу Збройних Сил Французької Республіки генерал Тьєрі Бюркар. У складі делегації французьких військових він зустрівся із українським колегою, начальником Генштабу ЗСУ Анатолієм Баргилевичем, з яким обговорив низку важливих питань.

07:00 "Укренерго" коротко підсумувала нічний удар по Сумщині, через який у кількох населених пунктах є проблеми зі світлом.

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі ворог вкотре використовував "шахеди" для атаки по Україні. Вибухи чули на Сумщині, Херсонщині, Миколаївщині, Одещині, Полтавщині, Дніпропетровщині. Чекаємо на деталі від місцевих адміністрацій;
  • у Сумах та кількох районних центрах області є перебої із електропостачанням, що пов'язано із нічним ударом безпілотників. "Найгучніше" вночі було у Шостці та Конотопі, там сталися прильоти. Подробиці уточнюються;
  • американські конгресмени підготували лист-звернення до Білого дому із проханнями переглянути політику стосовно України. Зокрема, у документі є прохання на наявність дозволу використання західної зброї по території РФ;
  • прийдешня зима буде досить непростою для України, попередив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький. На його думку, повністю виключити ймовірність планових відключень електроенергії не вдасться;
  • на Харківщині окупанти можуть намагатися просуватися за рахунок використання у штурмах "африканських найманців", — ISW.

3:00 Атака дронів триває, Понад десяток БПЛА зафіксовано у південних областях України

1:00 Моніторингові групи повідомляють, що росіяни відправили групу "Шахедів" у бік Одеської області

00:00 Російські БПЛА зафіксовано у районі Кривого Рогу. Однак також повідомляється про загрозу дронів з півночі та півдня

Із ситуацією в Україні 19 травня можна ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 816: окупанти руйнують Вовчанськ та тиснуть на інших ділянках фронту

Дізнатися події 20 травня можна за посиланням: Війна — день 817: на Харківщині та біля Часового Яру точаться важкі бої

Про те, що відбувалося 21 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 818: ситуація на Харківщині стабілізується, а росіяни продовжують бити рекорди з втрат