Війна — день 701: ситуація на фронті ускладнюється, окупанти рвуться до Авдіївки

Читать на русском
Автор

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують вести наступальні дії та фокусують увагу на східній частині України. Найбільш активні бойові дії йдуть біля Мар’їнки та Авдіївки. При цьому окупанти шукають нові способи пробитися через оборону ЗСУ і навіть намагаються проникнути до тієї ж Авдіївки через підземні тунелі. Водночас стає дедалі нагальнішим питання дефіциту снарядів в українських захисників, через яке ситуація на фронті може ускладнитися.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Активність ворожих ракетоносіїв Росії в Чорному морі залишається досить високою. Три ракетоносії перебувають на бойовому чергуванні, один надводний і два підводних. Загальний залп калібрів складається до 16 одиниць. Така конфігурація ракетоносіїв тримається вже досить довгий час. Така тактика може свідчити як про підготовку росіян до майбутнього удару "Калібрами", так і використовуватись ворогом з метою розосередити увагу українських сил ППО, — стверджує речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

22:00 Путін по неофіційних каналах посилає США сигнали, що відкритий до обговорення майбутніх заходів безпеки для України, — Bloomberg з посиланням на джерела в РФ.

20:00 Вийшло вечірнє звернення Зеленського:

18:00 Цьогоріч Україна планує розпочати будівництво чотирьох ядерних реакторів на Хмельницькій АЕС. Два блоки базуватимуться на обладнанні російського виробництва, яке Україна планує імпортувати з Болгарії, тоді як ще два використовуватимуть західні технології компанії Westinghouse, — повідомляє міністр енергетики України Герман Галущенко.

17:00 Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Мальти Ян Борг відвідає столицю України Київ на наступному тижні, — The Times of Malta.

16:00 Сенат Італії схвалив подальші поставки зброї в Україну, вони триватимуть щонайменше до кінця 2024 року, — ANSA.

Швеція і Велика Британія приєднуються до коаліції дронів, яку раніше створили Україна і Латвія, — Міністерство оборони України.

15:00 За даними ГУР, на борту літака Іл-76, який напередодні впав у Бєлгородській області, мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт. Після інциденту до місцевого моргу доставили лише п’ять тіл, що відповідає кількості особового складу екіпажу Іл-76, повідомив представник розвідки Юсов.

14:00 Терориста Ігоря Стрєлкова-Гіркіна в Росії засудили до 4 років колонії загального режиму.

Прем'єр-міністр Угорщини Орбан зніме вето з надання Україні допомоги на 50 млрд євро. У ЄС вже отримали "позитивний сигнал" із цього питання, — МЗС Фінляндії.

Великий десантний корабель "Оленегорський горняк", який був підбитий пів року тому, перекинули з Новоросійська до Севастопольської бухти, — речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

13:00 ПАРЄ ухвалила резолюцію "Ситуація щодо дітей України", яка закликає країни-члени визнати депортацію українських дітей РФ — геноцидом українського народу.

Партнери готові передати Україні багатоцільові винищувачі F-16, але Україні потрібно завершити підготовчі роботи, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

12:00 Система "Шлях" атакована хакерами слідом за Укрпоштою та "Нафтогазом".

11:30 Частина важливих українських ресурсів зіткнулася сьогодні з проблемами в роботі внутрішніх систем. Про масштабну кібератаку на дата-центр, який використовується компанією, повідомив "Нафтогаз", також про проблеми з IT-системою інформує "Укрпошта".

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат російських окупантів на фронті в Україні. Без малого тисячу окупантів вдалося ліквідувати минулої доби нашим воїнам!

Втрати армії РФ в Україні 25.01.2024

9:00 Четвер, 25 січня, оголошено в Харкові днем жалоби за загиблими під час атаки 23 січня. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов.

"Ракетні обстріли протягом 23 січня призвели до однієї з наймасштабніших за кількістю жертв трагедій у Харкові за весь час повномасштабної війни", — зазначив він.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням. За останню добу на фронті зафіксовано 58 бойових зіткнень. Найбільше — вже традиційно — на Авдіївському напрямку.

7:00 У Повітряних Силах розповіли, що вночі по Україні були випущено 14 "шахедів" та чотири ракети С-300. Наші військові змогли знищити 11 безпілотників — у небі над Одещиною та Миколаївщиною.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі повітряна тривога лунала в низці українських областей. Її оголошували через різні причини — і атаку безпілотників, і загрозу застосування балістичного озброєння;
  • двічі під російський удар потрапила вночі Одеса, область атакували "шахедами" у кілька хвиль. Є руйнація будинків та промислових об'єктів, а також нежитлових приміщень. Попередньо повідомлялося про двох постраждалих;
  • у російському Туапсе раптово вибухнула місцева нафтобаза — не виключено, що через атаку невідомих БПЛА. Пожежа була досить серйозною;
  • Латвія планує перекрити Росії ще один канал для отримання грошей — повністю перекрити будь-яке ввезення в країну російського зерна. Про це заявив латвійський президент Едгар Рінкевичюс.

05:00 У Харківській області давали повітряну тривогу через активність тактичної авіації російських терористів. В інших регіонах країни все спокійно.

3:00 Минулої доби росіяни 12 разів обстріляли Сумську область. Усього вибухи були чутні у восьми територіальних громадах

1:00 Після вибухів у російському Туапсе також було припинено роботу аеропорту в Сочі

00:00 Внаслідок атаки по Хаджибейському району Одеси пошкоджено житлову багатоповерхівку і сталася пожежа в складських приміщеннях. Двоє людей отримали травми.

Про те, що відбувалося 22 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 698: росіяни посилюють штурми на сході, попри втрати

Що було в Україні 23 січня — читайте за посиланням: Війна — день 699: на фронті "гаряче", РФ влаштувала новий ракетний обстріл

Інформацію за 24 січня дивіться за посиланням:Війна — день 700: РФ атакує українські міста та перехоплює ініціативу на фронті