Війна — день 723: критична ситуація в Авдіївці та угоди з Німеччиною та Францією

Читать на русском
Автор
5661
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 16 лютого 2024 року. Україна оговтується після масованого ракетного удару, Росія ж приходить до тями після смертельного обстрілу Бєлгорода. Починається Мюнхенська безпекова конференція, на якій виступить президент України Володимир Зеленський. Тим часом, ситуація на полі бою в Україні залишає бажати кращого, — ЗСУ гостро не вистачає снарядів і бої за Авдіївку дуже жорстокі.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Повідомляється про вибухи у Маріуполі, Донецьку, Волновасі. До цього ППО працювала у Ростовській області.

22:00 Президент Володимир Зеленський і французький лідер Емануель Макрон підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України.

21:00 У полі в селі Довгеньке Ізюмського району в Харківській області троє цивільних чоловіків підірвалися на ворожому вибухонебезпечному предметі, двоє загинули, один госпіталізований, — Харківська обласна прокуратура.

20:00 Володимир Зеленський прилетів до Франції з візитом.

Президент США Джо Байден зробив заяву про Україну в контексті смерті Навального: "Ця трагедія нагадує нам, що стоїть на кону. Нам необхідно продовжувати фінансувати Україну, щоб Україна могла захистити себе від жахливої агресії Путіна. Від його злочинів".

19:00 Виробниками низки компонентів чорних "Шахедів" були США, Китай та Швейцарія, — без іноземних чіпів дрони не могли б атакувати Україну, повідомляє НАЗК.

18:00 Головком ЗСУ Олександр Сирський відвідав у лікарні військового кореспондента програми "Крим.Реалії" Радіо Свобода Дмитра Євчина, який внаслідок мінометного обстрілу під Роботино на Запоріжжі зазнав осколкового поранення в ногу.

17:00 В третій штурмовій бригаді кажуть, що на їх ділянці фронту в Авдіївці щонайменше 15 тисяч військових Росії. 74-та та 114-та окремі мотострілецькі бригади ЗС РФ фактично стерті. Попередні втрати ворога оцінюють в 4200 осіб загиблими та пораненими.

Росія використала щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва, ймовірно Kn-23/24, під час ракетних обстрілів території України, — генеральний прокурор Андрій Костін.

16:00 На Полтавщині та в Кропивницькому районі були вибухи під час тривоги, попередньо постраждалих та руйнувань немає.

15:00 Українські військові відійшли з позиції "Зеніт" в Авдіївці, підтвердив командувач ОСУВ "Таврія" Тарнавський.

"Рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки. Тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. Наразі триває перегрупування військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях", — написав він.

14:20 Зеленський: "Сьогодні ми з Олафом Шольцом підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Німеччиною. Безпрецедентний документ, що закріплює німецьку підтримку для України на рівні понад 7 мільярдів євро на цей рік. Це зброя, щодо якої вже є конкретні контракти. В угоді зафіксована чітка позиція Німеччини щодо санкцій проти агресора, трибуналу, заморожених активів".

14:00 В колонії в Росії помер опозиціонер Олексій Навальний.

13:00 Україна повернула тіла 58 загиблих захисників. У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що ЗСУ забезпечать перевезення репатрійованих тіл та останків до держустанов для передачі судмедекспертам та правоохоронцям для встановлення осіб загиблих. Після цього тіла передадуть родичам для поховання.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко побував на Авдіївському напрямі.

12:00 СБУ затримала на Харківщині ще одну колаборантку, котра співпрацювала із росіянами під час окупації Ізюма. Працюючи до вторгнення на "Укрпошті" не на керівній посаді, вона запропонувала загарбникам свою допомогу. За це її призначили "очільницею "Роспошти" на окупованій території. Вона розповсюджувала агітаційні матеріали в Ізюмі, часто у присутності озброєних росіян, намагалася ввести в обіг поштові марки і конверти із символікою РФ. Наразі вона затримана, їй загрожує до 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

11:30 Росіяни гатять по Авдіївці забороненими фосфорними боєприпасами. Про це повідомила пресслужба 3-ї окремої штурмової бригади, розповідаючи про ситуації на лінії зіткнення.

10:00 Число ліквідованих на фронті російських окупантів сягнуло позначки понад 400 тисяч осіб! Як повідомили у Генштабі, за останню добу на полі бою було знищено понад тисячу ворогів. Дякуємо ЗСУ за такі результати!

Втрати армії РФ в Україні 16.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 16.02.2024

9:00 У результаті нічних обстрілів Херсону було пошкоджено транспортну інфраструктуру міста. Як повідомив очільник Херсонської МВА Роман Мрочко, удару зазнала контактна мережа, тому курсування тролейбусів містом поки неможливе.

8:00 Президент США Джо Байден вельми красномовно відреагував на саботаж Палати представників США щодо голосування за пакет фінпідтримки України.

"Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута", — написав він у соцмережі Х (Twitter).

7:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. За минулу добу на різних напрямках зафіксовано 95 бойових зіткнень із ворогом. Найактивніші напрямки — Мар'їнка (34) та Авдіївка (32).

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі у низці регіонів України лунала сирена повітряної тривоги через загрозу чергової атаки армії РФ. У результаті щонайменше в трьох областях — Донецькій, Харківській та Полтавській — було чутно вибухи. Чекаємо на офіційні дані від влади;
  • ситуація на Авдіївському напрямку тим часом "складна, але контрольована". Такої думки дотримується командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський;
  • Україна й досі лишається без необхідного додаткового фінансування з боку Америки. На жаль, Палата представників пішла на канікули до кінця місяця без голосування за важливий для нас документ. Насамперед у цьому звинувачують спікера Палати, республіканця Майка Джонсона;
  • Угорщина стала однією із країн-учасниць коаліції по розмінуванню України. Вона складає компанію іншим 20 державам НАТО, котрі вже підтримують подібну ініціативу;
  • The Wall Street Journal: Єгипет може будувати стіну на кордоні із Сектором Газа, аби запобігти безконтрольному потоку біженців через дії Ізраїлю. Площа стіни поки становить 8 квадратних миль (майже 13 кв.км).

05:00 Повітряна тривога у Харківській області, активність тактичної авіації терористів. Пуски КАБ по прикордонних районах.

03:00 Ситуація під Авдіївкою складна, але контрольована, заявили в ОСУВ "Таврія". З усім тим, навіть в США визнали, що на цьому напрямку – справжнє пекло.

01:00 Активність тактичної авіації російських терористів. Пуски КАБ у бік Куп'янського району Харківської області.

00:00 Повітряні сили ЗСУ повідомляють про ракету на Миргород.

Станом на початок доби відомо, що ворог підняв прапор Росії над укріпрайоном ЗСУ "Зеніт" на Авдіївському напрямку. Українські військові змогли відступити, але не всі, повідомляють аналітики DeepState.

Карта бойових дій в Авдіївці на початок дня 16 лютого 2024
Карта бойових дій в Авдіївці на початок дня 16 лютого 2024

Про те, що відбувалося 13 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 720: окупанти продовжують терор українських міст і не знижують тиску на фронтах

Із ситуацією в Україні за 14 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 721: росіяни посилюють атаки на напрямі Мар’їнки, запеклі бої в Авдіївці

Інформацію за 15 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 722: черговий масований ракетний удар та критична ситуація в Авдіївці