Війна — день 720: окупанти продовжують терор українських міст і не знижують тиску на фронтах

Читать на русском
Автор
3921
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Війна із російськими загарбниками триває. Відбуваються десятки бойових зіткнень по всьому фронту, проте найактивнішими бойові дії залишаються на Авдіївському та Мар’їнському напрямах. При цьому росіяни не припиняють атакувати великі українські міста ракетами та дронами-камікадзе.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 13 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Під час засідання Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн"), яке відбудеться завтра, 14 лютого, буде доповідь коаліції про передачу F-16 нашим військовим, заявила голова місії України при НАТО Наталія Галібаренко.

22:00 У Харківському метрополітені через постійні російські обстріли почала протікати стеля, повідомила пресслужба метрополітену.

21:00 Зеленський ввів посаду спеціального уповноваженого з питань реалізації міжнародних безпекових гарантій та розвитку Сил оборони України в структуру ОП і призначив на цю посаду Євгена Мойсюка.

20:00 Норвезько-фінський виробник боєприпасів Nammo переходить на цілодобовий графік роботи на своєму підприємстві в Швеції аби виконати замовлення для України.

19:00 Українські ударні БПЛА за 6 місяців уразили понад 14 тис. ворожих цілей, зокрема техніку РФ, РЕБ, ППО, а також укріплення, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

17:00 Росіяни атакували Одесу керованою авіаракетою Х-59, її збили на підльоті до міста, повідомляють ЗСУ.

Уламками пошкоджено недобудову та скління кількох багатоповерхівок у прибережній зоні.

16:00 Російські пропагандисти запустили дезінформаційну кампанію про нібито втрати Сил оборони України під Селідовим на Донеччині. Це російська ІПСО. Таким чином, противник відволікає увагу від своїх щоденних колосальних втрат на Таврійському напрямі, заявив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

15:00 Російські окупанти з дрону скинули вибухівку у двір приватного житлового будинку у Гаврилівці – постраждали двоє людей, повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація (ОВА).

14:00 Партизани знайшли підпільний завод з виробництва "зубів дракона" в Євпаторії (тимчасово окупований Крим). Крім того, тут поставлено на потік виготовлення протитанкових "їжаків", повідомляє партизанський рух "Атеш".

13:00 Міністерство оборони Польщі ухвалило рішення збільшити чисельність армії до кінця 2024 року, заявив міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш.

"Наприкінці цього року наша армія налічуватиме близько 220 000 солдатів. Це число збільшуватиметься щороку". — запевнив він.

12:00 У Київській області СБУ затримала чоловіка, котрий винайняв собі квартиру біля аеродрому, аби спостерігати за переміщеннями військових та шпигувати за українською авіацією. 18-річний містянин виявився черговим агентом ФСБ РФ, котрий був готовий зрадити власну державу і допомагати ворожій розвідці. Наразі йому загрожує довічне ув'язнення.

11:00 За минулу добу на фронті було ліквідовано понад тисячу окупантів! Також кількість знищених ворожих бойових броньованих машин з початку повномасштабного вторгнення перевищила 12 тисяч осіб.

Втрати армії РФ в Україні 13.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 13.02.2024

10:00 У вівторок, 13 лютого, російська армія вже встигла вбити двох цивільних. 55-річний працівник фермерського господарства загинув на Харківщині після обстрілу села Курилівка. Ще одна жертва — 64-річний житель Нікополя Дніпропетровської області, життя якого обірвалося через черговий обстріл міста. Чоловіка вбили у власному будинку.

9:00 Колишнього позаштатного радника Офісу президента Олексія Арестовича помітили на курорті в Монако.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням подій на фронті. За останню добу зафіксовано 84 бойових зіткнення з ворогом, найбільше із них — на Мар'їнському напрямку.

7:00 Цієї ночі ворог атакував Україну 23 "шахедами". 16 із них вдалося "приземлити" назавжди. Робота груп ППО велася на території Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти атакували низку областей України. Зокрема, вибухи лунали на Донеччині, Харківщині, а також у Дніпрі. Найбільше дісталося саме дніпрянам — тут ворог бив по цивільній інфраструктурі. Чекаємо на оновлення даних від місцевої влади;
  • через удар ворога по нафтобазі у Харкові 10 лютого у місцеву річку Уду потрапило близько 3000 тонн нафтопродуктів. Це величезна шкода для екології, наразі спеціалісти розробляють алгоритм дій, аби перешкодити розповсюдженню шкідливих речовин далі;
  • найближчим часом президент Володимир Зеленський, імовірно, здійснить робоче турне західноєвропейськими країнами, аби зустрітися із тамтешніми політиками та закликати до більшої підтримки на фоні сповільнення допомоги від США. Детальніше про це пише Bloomberg;
  • у США наразі відбувається засідання Сенату, на якому зрештою можуть ухвалити виділення необхідної фінансової допомоги Україні. Наразі, за інформацією посла України в Штатах Оксани Маркарової, сенатори вже ухвалили клопотання про припинення дебатів щодо цього законопроєкту. На черзі — сам розгляд і власне голосування. Чекаємо!

00:00 У Дніпрі — "приліт", у місті місцями перебої зі світлом та інтернетом.

Про те, що відбувалося 10 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 717: росіяни знову б’ють безпілотниками, на фронті проблеми

Із ситуацією в Україні за 11 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 718: окупанти намагаються оточити Авдіївку, у ЗСУ проблеми зі снарядами

Інформацію за 12 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 719: Україна має проблеми з нестачею зброї, а Росія збирає найманців по всьому світу