Війна — день 719: Україна має проблеми з нестачею зброї, а Росія збирає найманців по всьому світу

Читать на русском
Автор
4560
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Інтенсивність бойових дій на фронті продовжує бути високою, а окупанти вважають пріоритетними Мар’їнський, Авдіївський та Бахмутський напрями, де і відбувається основна частина зіткнень. При цьому через проблеми з постачанням західної допомоги для України ситуації на фронті залишається "дуже тяжкою". Втім, проблем зазнають і росіяни, які задля поповнення втрат були змушені шукати найманців у бідних країнах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Голова Пентагону Ллойд Остін хоче взяти участь у засіданні Контактної групи з оборони України (формат "Рамштайн"), незважаючи на термінову госпіталізацію. Зустріч відбудеться у онлайн-форматі 14 лютого

22:00 Внаслідок ударів дронів, завданих російськими окупаційними військами по нафтобазі у Немишлянському районі Харкова, стався витік нафтопродуктів в екосистему, повідомляє прес-служба Харківської обласної військової адміністрації. За попередніми даними, у довкілля потрапило близько 3000 тонн продуктів.

21:00 Протягом доби сталося 63 бойові зіткнення, найактивнішими бойові дії були на Авдіївському та Мар'їнському напрямках, де було відбито 18 та 25 атак російських окупантів відповідно, повідомив Генштаб ЗСУ.

20:00 Окупанти за добу завдали 5 ракетних та 71 авіаційний удар, обстріляли з мінометів та артилерії близько 110 населених пунктів України, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Європейський союз у рамках нового пакету санкцій хоче запровадити обмеження проти китайських компаній за їхню допомогу Росії, пише Bloomberg.

18:00 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача в оновленому складі. Серед іншого обговорювалося питання фронту та забезпечення армії снарядами.

17:00 У Львові відкрили перший в Україні Центр рекрутингу української армії, де можна дізнатися про актуальну інформацію про вакансії, поспілкуватися з представниками бригад та обрати посаду, повідомило міністерство оборони.

16:00 Внаслідок вибуху у Кропивницькому районі Кіровоградської області постраждалих та руйнувань немає, повідомляє голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

15:00 У Молдові на місці падіння уламків БпЛА "Shahed" виявили бойову частину дрону, яка містила близько 50 кг вибухової речовини, найближчим часом сапери знешкодять вибухівку, повідомляє Генінспекторат молдавської поліції.

14:00 Росія хоче залучити строковиків до участі у бойових діях проти України, повідомляє Центр національного спротиву.

12:30 У Харкові нарешті повністю ліквідували пожежу та її наслідки на нафтобазі у Немишлянському районі. Вони тривали майже 60 годин і закінчилися лише об 11-ій у понеділок, 12 лютого.

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога. За останню добу наші захисники ліквідували на фронті майже 800 окупантів.

Втрати армії РФ в Україні 12.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 12.02.2024

10:00 У ніч на 12 лютого росіяни вкотре обстріляли Селидове на Донеччині. В результаті атаки поранення отримали троє осіб — 63-річна бабуся та двоє її онуків 10 і 17 років.

9:00 У Сирії допомагають готувати для війни в Україні російських операторів безпілотників. Як повідомили у Головному управлінні розвідки, цим займаються зокрема на аеродромі Шайрат.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням про події на фронті. За минулу добу на різних напрямках сталося 100 бойових зіткнень. Найактивніші бої ведуться поблизу Авдіївки.

07:00 Цієї ночі росіяни запускали по Україні "шахеди" та різні типи ракет. У результаті вдалося знищити 14 дронів та одну керовану авіаційну ракету.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в низці регіонів України лунали сирени повітряної тривоги, а також можна було почути вибухи. У більшості випадків — через загрозу застосування "шахедів". Так, гучно було, як мінімум, на Дніпропетровщині, Харківщині, Донеччині, Миколаївщині та Хмельниччині. Про підсумки нічної атаки чекаємо даних від військових та місцевої влади;
  • у Бердянську наприкінці минулого тижня вдалося ліквідувати ще одного місцевого колаборанта — підприємця Олександра Галія, котрий тісно співпрацював із ворогом після приходу армії РФ до міста. Зокрема, він "здавав" окупантам українських патріотів, допомагаючи також загарбникам прибирати до рук чуже майно. Про смерть зрадника повідомили у Бердянській МВА;
  • очільника Пентагону Ллойда Остіна знову госпіталізували через погіршення стану здоров'я. Як повідомили у Міноборони США, у Остін мав симптоми, які "вказують на гостру проблему з сечовим міхуром". При цьому міністр лишається при виконанні своїх обов'язків;
  • Фінляндія вибрала нового президента — ним став колишній прем'єр-міністр Александр Стубб. У другому турі він набрав 51,6% голосів виборців, обійшовши свого суперника, ексочільника МЗС країни Пекку Хаавісто всього на кілька відсотків (той набрав 48,4%). Інавгурація очікується 1 березня.

00:00 Окупанти запустили кілька груп БПЛА з південного напрямку, більшість із них рухається через Херсонську та Миколаївську області північно-західним курсом.

Про те, що відбувалося 9 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 716: шум навколо призначення Сирського та погіршення ситуації в Авдіївці

Із ситуацією в Україні за 10 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 717: росіяни знову б’ють безпілотниками, на фронті проблеми

Інформацію за 11 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 718: окупанти намагаються оточити Авдіївку, у ЗСУ проблеми зі снарядами