Війна — день 716: галас навколо призначення Сирського та погіршення ситуації в Авдіївці

Читать на русском
Автор
6245
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 9 лютого 2024 року. Напевно, однією з найголовніших новин місяця стала відставка головкома ЗСУ Валерія Залужного, — чутки про неї давно ходили, проте багато хто все ж таки був упевнений, що до цього не дійде. Тепер Збройні сили України очолив генерал-полковник Олександр Сирський. Тим часом ситуація на фронті бажає кращого, особливо напружена обстановка в Авдіївці, де ворог уже заходить у місто і намагається перерізати логістичні шляхи українських військових.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ворожі дрони атакували Харків, під ударом цивільна інфраструктура. Після серії вибухів повідомляється про пожежу.

До того серія вибухів була в Одесі, попередньо міг бути приліт. Незабаром очікується ще одна хвиля дронів на Одесу.

22:15 В низці областей тривога, з моря атакують дрони, зі сходу загроза застосування балістичного озброєння. В Одесі вибухи.

21:00 Протягом дня на Херсонщині було знищено 2 російські розвідувальні БпЛА – "ZALA" та "Supercam".

У вечірньому зверненні Зеленський повідомив, що на посаду керівника Генштабу ЗСУ призначено генерал-майора Анатолія Баргилевича, який займе місце генерал-лейтенанта Сергія Шаптали.

20:00 Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що керівництво країни чекає від нововпризначеного головкома ЗСУ Олександра Сирського "аудиту" військовослужбовців, бо із 1 млн мобілізованих в реальних бойових діях брали участь лише до 300 000 осіб.

19:00 Окупанти скинули 7 керованих авіабомб по Сумському району, поцілило по майстерні агрофірми, загинуло троє цивільних працівників, ще семеро постраждали.

Наслідки авіаудару Росії по Сумщині 09.02.2024
Наслідки авіаудару Росії по Сумщині 09.02.2024

18:00 Угорські фермери у п'ятницю, 9 лютого, почали протест біля пункту пропуску "Захонь" на кордоні з Україною.

17:00 У п’ятницю, 9 лютого, в Україну прибув новий пакет військової допомоги від Міністерства національної оборони Литви. Українським захисникам передали необхідне для зимового сезону спорядження та десятки тисяч комплектів теплого одягу.

Фінляндія невдовзі відправить Україні 22-й пакет військової допомоги вартістю близько 190 млн євро.

16:00 Кабінет міністрів вніс зміни до положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки та дозволив їм працювати цілодобово під час воєнного стану та мобілізації.

Уряд Норвегії запропонував парламенту замовити у виробника більше пускових установок та центрів управління вогнем систем ППО NASAMS, щоб передати їх, зокрема, Україні.

15:00 Уряд призначив Олександра Порхуна тимчасовим очільником Мінветеранів, повідомив представник уряду в Раді Тарас Мельничук. Він був першим заступником звільненої Юлії Лапутіної.

Замість Олександра Сирського новим командувачем Сухопутних військ ЗСУ може стати заступник міністра оборони України Олександр Павлюк. Про це пише Zn.ua із посиланням на власні джерела у Міноборони. Керівником Генштабу ЗСУ планують призначити командувача Силами територіальної оборони Анатолія Баргилевича.

14:00 Безпілотники Служби безпеки України атакували відразу два нафтопереробні заводи у Росії. Йдеться про Ільський та Афіпський НПЗ у Краснодарському краї.

13:00 Валерій Залужний і Кирило Буданов отримали звання Герой України. Також його удостоївся підполковник В’ячеслав Агеєв.

9 лютого в селі Космач Івано-Франківської області, де раніше жінки з дитиною постраждали в ході протесту проти мобілізації, пройшли збори з представниками ТЦК та влади, а також з місцевими жителями. Як видно на відео, без конфліктів не обійшлося.

12:59 Відбій масштабної повітряної тривоги.

12:00 В Україні оголошена масштабна повітряна тривога. Причина — зліт МіГ-31К із аеродрому "Саваслєйка".

Повітряна тривога в Україні 09.02.2024
Повітряна тривога в Україні 09.02.2024

11:30 У Генштабі ЗСУ поділилися свіжою статистикою втрат противника на фронті. Багато знищеної техніки та понад 900 ліквідованих окупантів — так тримати, наші захисники!

Втрати армії РФ в Україні 09.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 09.02.2024

10:00 Президент України Володимир Зеленський показав відео з обміну військовополоненими, який відбувся 8 лютого.

9:00 Окупанти почали менш інтенсивно атакувати на лівобережжі Херсонщини. При цьому всьому більшість боїв ворог здійснює за допомогою піхоти, без підтримки у вигляді бронетехніки. зменшили інтенсивність атак на лівому березі Дніпра Херсонської області. Окупанти штурмують піхотою без використання бронетехніки.

"Ми продовжуємо утримувати позиції і відбивати атаки ворога. З боку окупантів інтенсивність атак суттєво знизилася. Останніми днями було три-чотири атаки. За минулу добу ми нарахували дві такі, і вони теж були невдалими", — заявила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

8:00 У ніч на 9 лютого росіяни атакували мирні міста та села України 16 "шахедами". На щастя, силам ППО вдалося збити 10 із них.

7:00 Генштаб ЗСУ поділився ранковим зведенням щодо ситуації на фронті. Найбільше боїв традиційно відбулося за добу на Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

6:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви раптом могли проспати:

  • цієї ночі у низці регіонів оголошувалася повітряна тривога, зокрема через загрозу застосування "шахедів". Вибухи чули жителі щонайменше трьох областей — Херсонської, Харківської, Миколаївської. Дані уточнюються;
  • тим часом було неспокійно і в Росії — у Москві кілька годин намагалися загасити потужну пожежу у багатоповерхівці (площа загоряння — кілька тисяч квадратних метрів), а у Краснодарі після вибуху загорівся один із місцевих нафтопереробних заводів. Місцеві ЗМІ оперативно повідомили про ймовірну атаку невідомого БПЛА на завод;
  • станом на 5:30 ранку 9 лютого інтерв'ю американського журналіста Такера Карлсона із російським лідером Володимиром Путіним подивилися уже 44,8 млн разів. Якщо коротко про його підсумки — НАТО і США погані, Росія хороша, Москва обов'язково повернеться до гарних стосунків із Україною, екскурс в альтернативну історію РФ та України тощо;
  • Байден виступив із незапланованим зверненням до американців, де назвав себе "найбільш кваліфікованою людиною в цій країні, щоб бути президентом" та пояснив, що балотуватиметься на другий термін, аби "завершити роботу, яку розпочав";
  • ну і раптом хтось це зміг пропустити — Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного із посади Головнокомандувача ЗСУ. Новим головкомом призначений екскомандувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

05:00 Наразі над більшістю регіонів України усе спокійно. Повітряних загроз немає.

03:00 Вийшло розрекламоване російською пропагандою інтерв'ю російського диктатора Путіна американцю Такеру Карлсону. Але за дві години диктатор не сказав нічого нового – самі лише псевдоісторичні екскурси, скарги на "клятий Захід" та "мене обдурили", разом зі спробами погрожувати західним країнам.

01:00 Небо над Україною чисте, безпілотників вже немає.

00:00 Група ворожих дронів у напрямку Чугуєва зі сходу, а ще одна група БпЛА залетіла на Харківщину з Бєлгородської області РФ, — Повітряні сили ЗСУ.

Ворог просунувся на півночі від Авдіївки, кажуть аналітики DeepState.

Карта бойових дій Авдіївка 09.02.2024
Карта бойових дій Авдіївка 09.02.2024

Про те, що відбувалося 6 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 713: окупанти штурмують Авдіївку та націлилися на Куп’янськ

Із ситуацією в Україні за 7 лютого можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 714: військові РФ лізуть до Авдіївки та влаштували нову масовану атаку

Інформацію за 8 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 715: черговий обмін полоненими та призначення нового головкома ЗСУ