Війна - день 715: черговий обмін полоненими та призначення нового головнокомандувача ЗСУ

Читать на русском
Автор
4117
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти намагаються прорвати українську оборону на сході. Зокрема найбільш напруженою ситуація залишається на Авдіївському, Лиманському та Мар’їнському напрямах. При цьому загроза залишається і для населених пунктів на інших напрямках, наприклад, останнім часом дуже багато уваги загарбники приділяють Куп’янську. На тлі цього не припиняються масовані удари по території України, під час яких росіяни зазнають своєї новітньої зброї.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 "Ми будемо працювати з будь-ким, хто очолюватиме українське військо. Ми продовжимо співпрацю з нашими українськими колегами, — координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі про відставку Залужного.

У січні 2024 року Моніторингова місія ООН задокументувала 641 випадок вбивства або поранення серед цивільних осіб унаслідок бойових дій, зокрема російських обстрілів. Ідеться про 158 загиблих і 483 поранених.

22:00 Передові російські підрозділи проникли у приватну забудову на півночі Авдіївки, перебувають за 600 м від логістичного шляху ЗСУ та намагаються взяти українських воїнів у "оперативне оточення", пояснив речник "Таврії" Дмитро Лиховій.

21:00 Україна повернула ще 100 своїх, — нацгвардійців, прикордонників, ЗСУ-шників, захисників Маріуполя. Вдалося провести обмін 100 на 100 з Росією.

Укази про звільнення Залужного та призначення Сирського з'явилися на сайті президента.

20:00 Сенат США проголосував за пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд — без видатків на захист кордону з Мексикою. Далі законопроєкт відправлять на розгляд Палати представників, де головує представник республіканців.

19:00 Володимир Зеленський зустрівся з Залужним, подякував йому за два роки служби і оголосив, що Олександр Сирський — новий головком ЗСУ.

17:00 У російському Білгороді було багато вибухів, повідомляється про "роботу ППО".

Ворог завдав удару по Кураховому, снаряд потрапив у готель, через що виникла пожежа.

По Селидовому на Донеччині вдарило відразу вісім ракет, одна з яких влучила у багатоквартирний будинок, загинула жінка, ще семеро людей постраждали.

16:00 Кіберфахівці ГУР МО України здійснили чергову успішну операцію проти російських окупантів ― станом на 8 лютого 2024 року ворог скаржиться на масовий збій програми керування дронами. За попередніми даними, внаслідок кібератаки ГУР МО України сервери перестали працювати, тож усе програмне забезпечення розпізнається як "чуже" і відмовляє у доступі. Без доступу до серверів, а отже ― до системи, керування безпілотниками з пультів, ймовірно, неможливе.

15:00 В "Дії" з'явилася мапа укриттів і можливість повідомити, якщо воно зачинене, — Федоров. Військового квитка та військового електронного кабінету в "Дії" не буде, — для цього на базі Міноборони буде створено окрему інформаційну систему.

14:00 Нардеп Нестор Шуфрич отримав нову підозру за фінансування росгвардії у Криму, — СБУ. Зокрема, Шуфрич платив гроші росгвардії за воєнізовану охорону своєї елітної нерухомості на території півострова. Лише за 3 місяці 2016 року підконтрольна йому компанія сплатила окупантам за ці послуги понад пів мільйона російських рублів. Мова йде про недобудований профілакторій загальною площею понад 4,5 тис. квадратних метрів, розташований біля моря у селищі Сімеїз. Земельна ділянка площею понад 1,5 га входить до рекреаційної зони та межує із "дачею Медведчука".

13:00 Воїни одного з механізованих підрозділів ЗСУ сьогодні знищили ворожий ударний вертоліт Ка-52 "Алігатор" з екіпажем на Авдіївському напрямку.

12:00 В Нікополі невідомі розстріляли автівку заступника мера, він загинув. ЗМІ пишуть, що це був Віталій Журавльов.

11:00 Американське видання "The Washington Post" з посиланням на українських військових написало, що, крім боєприпасів, ЗСУ бракує піхоти, новобранців мало, бійці на передовій виснажуються та занепадають духом.

10:00 Дату нової масованої атаки ворога вирахувати складно, але українці повинні готуватися до можливих обстрілів, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Російські окупанти під час масованих обстрілів України почали менше використовувати крилаті ракети морського базування "Калібр", зокрема це пов'язано з логістикою ворога. Окупанти можуть проводити спорядження ракетоносіїв у Севастополі, але не в Новоросійську, де переважно базується Чорноморський флот РФ, — речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

9:00 Всього вночі нашим захисникам вдалося знищити 11 безпілотників. "Шахеди", до речі, запускали із тимчасово окупованого Криму. Всього росіяни намагалися атакувати Україну 17 дронами.

8:00 На Вінничині цієї ночі уламки збитих "шахедів" влучили в один із інфраструктурних об'єктів області. Спалахнула пожежа, однак вогонь змогли оперативно локалізувати. На ранок усе ще тривають роботи із повної ліквідації загоряння.

7:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням щодо подій на фронті. Найактивнішими бойовими напрямками були минулої доби Авдіївський та Мар'їнський.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у низці областей вночі оголошували повітряну тривогу через загрозу застосування ворогом безпілотних апаратів. Вибухи було чути щонайменше на Одещині, Миколаївщині та Вінничині;
  • у Одесі пошкоджено нежитлову будівлю та навчальний заклад. На щастя, обійшлося без постраждалих чи загиблих. На Миколаївщині, за даними ОВА, зруйновано басейн. Станом на 2 годину ночі також було без жертв;
  • Республіканська партія в Сенаті США не дозволила набрати необхідну кількість голосів для прийняття двопартійної угоди щодо кордону та пакета зовнішньої допомоги, через якої — і фінанси для України. Байден звинуватив у цьому вплив Трампа;
  • The Washington Post: найголовнішу роль у російсько-українській війні серед зброї відіграють безпілотники та надсучасні цифрові системи управління боєм;
  • усі заморожені активи Росії мають бути конфісковані та працювати на захист від терору. Про це під час вечірнього звернення до народу вкотре наголосив президент Володимир Зеленський.

5:00 Після атаки російських терористів по Одесі вночі було пошкоджено будівлі цивільної інфраструктури, повідомила місцева влада.

3:00 Вночі вибухи також чули у Миколаєві. За даними міського голови Олександра Сєнкевича, через це пожежа виникла у приватному секторі

1:00 Під час атаки дронів вибухи було чути в Одесі. За даними місцевих пабліків, у місті почалася пожежа

00:00 Окупанти атакували Україну ударними БПЛА. Останню групу зафіксовано над Вінницькою областю, вона рухається у бік Хмельницької

Інформацію за 5 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 712: окупанти люто штурмують Авдіївку та намагаються зайти через Сумщину

Про те, що відбувалося 6 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 713: окупанти штурмують Авдіївку та націлилися на Куп’янськ

Із ситуацією в Україні за 7 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 714: військові РФ лізуть до Авдіївки та влаштували нову масовану атаку