Війна — день 686: росіяни тиснуть у всіх напрямках, і продовжують обстріл міст

Читать на русском
Автор
8692
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Росіяни продовжують атакувати Україну по всій лінії фронту, приділяючи особливу увагу напрямкам Авдіївки та Мар’їнки та за оцінками експертів зможуть тримати темп ще протягом кількох місяців після чого ініціатива знову перейде до рук ЗСУ. При цьому у Раді не вважають, що перемогу України буде досягнуто не за одну і навіть не за дві масштабні кампанії, проте сили оборони готові діяти асиметрично, щоб крок за кроком наближати цю подію.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти вдарили по Київському району Харкова. Попередньо — ракетами С-300, повідомляє голова ХОДА Синєгубов.

Пошкоджено цивільний об‘єкт. Триває огляд місця прильоту профільними службами.

Є загоряння авто, щодо постраждалих — інформація встановлюється.

22:00 Апеляційний суд у Чехії підтвердив вирок, яким Алоїза Полака засудили до 21 року позбавлення волі. Чоловік раніше воював на боці бойовиків "ДНР" та вбив чотирьох українських солдатів.

21:00 ССО показали, як військові Збройних сил України ліквідували російські "Мста-С" та "Торнадо-Г".

19:00 Російська армія вдарила по Нікопольському району на Дніпропетровщині. Внаслідок цього постраждали двоє людей.

18:00 Євросоюз виконає дану минулої весни обіцянку за рік поставити Україні 1 млн артилерійських снарядів, заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. Це, за його словами, "абсолютно реалістично".

17:00 Литва в лютому відправить в Україну бронетранспортери M577, також затверджено пакет довгострокової військової допомоги на суму 200 млн євро, заявив президент республіки Гітанас Науседа.

16:00 Путін не закінчить війни із сусідами, "поки ми всі разом не закінчимо його", заявив Зеленський у Литві.

"Ми нещодавно з вами вже чули, вони почали говорити про Фінляндію, про "незалежність" Узбекистану тощо. Він не закінчить це, поки ми всі разом не закінчимо його", — заявив президент України.

Він вважає за можливе, що після України РФ вторгнеться до країн Балтії та Молдови.

15:00 Верховна Рада має намір надати Міністерству оборони України повноваження щодо затвердження стандартів надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій. Відповідний законопроєкт №10343 про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних сил України у першому читанні підтримали 326 народних депутатів.

14:00 За результатами візиту Зеленського до Литви наші сусіди виділили Україні 200 мільйонів євро допомоги.

"У січні ми відправимо Києву боєприпаси, генератори, у лютому – бронетранспортери М577, тренуватимемо українських солдатів".

13:00 Рада завтра розгляне законопроєкт про мобілізацію у першому читанні.

12:30 СБУ змогла викрити у Запоріжжі чергового зрадника, котрий погодився працювати на російські спецслужби. Агент кремлівського ГУР "полював" на оборонні заводи обласного центру, регулярно тримаючи зв'язок зі своїми кураторами. Зловмиснику загрожує довічне ув'язнення.

11:00 Президент Володимир Зеленський прибув із робочим візитом до Литви. У Вільнюсі він планує провести переговори з Президентом, Прем’єр-міністром, Спікером Сеймасу. Також Зеленський має зустрітися із представниками інших політичних сил країни, медіа та українськими громадянами, котрі нині живуть у Литві. Найближчими днями, судячи з усього, глава української держави також побуває у Латвії та Естонії.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті. За останню добу знищено 800 загарбників, а також частину техніки армії РФ — 2 танки, 13 бойових броньованих машин і 12 артилерійських систем.

Втрати армії РФ в Україні 10.01.2024
Втрати армії РФ в Україні 10.01.2024

9:00 У Харківській ОВА показали, що залишилося від дитячого лікувального оздоровчого центру, по якому росіяни вдарили в ніч на 9 січня. На щастя, ні дітей, ні персоналу всередині не було, тож обійшлося без постраждалих.

8:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. На аеродромі "Саваслейка" (РФ) підняли в повітря МіГ-31К.

7:00 У Генштабі ЗСУ розповіли, що кількість боїв на фронту знову зросла. Найактивнішими напрямками за останню добу були Куп'янський, Авдіївський та Мар'їнський.

6:30 Ранку! Ми зібрали кілька нічних новин України та світу, котрі ви могли пропустити:

  • цієї ночі у деяких областях України оголошувалася повітряна тривога — зокрема, через загрозу застосування балістичного озброєння. Вибухи чули у Харкові та на Донеччині. Чекаємо детальних офіційних заяв влади та військових;
  • тим часом уже відомо, що у Харкові було пошкоджено дитячий оздоровчий центр. Як підкреслили у ОВА, це є винятково цивільним об'єктом, що вкотре підтверджує бажання ворога воювати із мирним населенням. До слова, за попередніми даними, обійшлося без жертв і поранених;
  • Вашингтон має докази того, що росіяни продовжують використовувати у війні проти України північнокорейське озброєння — як мінімум, крилаті ракети тамтешнього виробництва. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джона Кірбі;
  • ізраїльським військовим вдалося ліквідувати ще одного командира "Хезболли" у Південному Лівані. Ним став командир повітряного підрозділу Алі Хусейн. Його "прибрали" у результаті прицільного авіаудару, повідомили пресслужби ЦАХАЛ у соцмережах;
  • у Еквадорі спалахнув "внутрішній озброєний конфлікт" — через втечу кількох особливо небезпечних злочинців, котрі є місцевими наркобаронами. Владі довелося застосувати правоохоронців і навіть армію. Без жертв не обійшлося.

3:00 Київ очікує, що на засіданні ради Україна-НАТО буде вирішено питання посилення ППО, каже Кулеба

1:00 У США кажуть, що мають докази застосування ракет КНДР росіянами для ударів у мирні міста

00:00 Росіяни увечері обстріляли Харків. Згідно з повідомленням голови ОВА, удару було завдано ракетою С-300, інформації про постраждалих не надходило.

Що було в Україні 7 січня — читайте за посиланням: Війна — день 683: окупанти посилюють штурми Куп’янська та обстрілюють міста

Інформацію за 8 січня дивіться за посиланням: Війна — день 684: росіяни знову влаштували масований ракетний терор України

Про те, що відбувалося 9 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 685: бої сповільнилися через холоди, але російські обстріли продовжуються