Війна — день 930: Покровський напрямок вже не "найгарячіший", а в Росії нова зброя з Ірану

Читать на русском
Автор
882
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 10 вересня 2024, 23:07
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російський наступ на сході України триває, проте вперше за кілька місяців Покровський напрямок перестав бути "найгарячішим". За попередню добу там сталося 33 бойові зіткнення, хоча зазвичай ця цифра приблизно вдвічі більша. Це пов’язано з тим, що основний тиск окупантів змістився трохи на захід і перейшов на Курахівський напрямок, де було зафіксовано 46 російських атак. На тлі цього стало відомо, що росіяни отримали іранські балістичні ракети, тому прифронтовим містам варто бути особливо пильними.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 10 вересня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Пожежа після українського удару оголила розташування російських складів боєприпасів у лісі в районі села Солдатське Воронезької області.

22:00 Україна повернула з окупованих територій Херсонської, Запорізької, Донецької областей та Криму ще шістьох дітей. Загалом завдяки зусиллям організації Save Ukraine вдалося повернути вже 487 дітей.

21:00 Росіяни мають завдання максимально наблизитися до адміністративних кордонів Харкова, — Федоренко. Командир батальйону ударних безпілотників "Ахіллес" зазначив, що окупантам наказано взяти за рахунок ствольної артилерії під вогневий контроль окремі житлові райони міста.

"Для противника це важливо, тому що терор — основна його зброя. Але у найближчій перспективі для ворога успіх тут неможливий. Ми його бачимо, ми його знищуємо", — сказав він.

20:00 Завтра, 11 вересня, обмеження споживання світла не заплановані. Про це повідомляє Укренерго.

19:00 Велика Британія запровадила нові санкції проти Росії. Під обмежувальні заходи потрапили Повітряно-космічні сили РФ, командування російської військово-транспортної авіації та 924-го Державного центру безпілотної авіації.

18:00 Франція, Німеччина та Велика Британія засудили постачання балістичних ракет з Ірану до Росії. Вони скасують авіасполучення з країною Близького Сходу. Також вони зобов’язалися працювати над санкціями проти іранської державної авіакомпанії Iran Air

17:00 Панама приєдналася до комюніке Саміту миру. Це вже 94 країна.

16:00 Україна попросила в Австралії списану військову техніку, — глава МЗС Андрій Сибіга.

15:00 СБУ та ОГП оголосили заочну підозру російському генерал-лейтенанту, який командував ракетним обстрілом медичного корпусу лікарні "Охматдит" у Києві. У момент обстрілу він був командувачем дальньої авіації ВПС. За даними джерел РБК-Україна — Сергій Кобилаш.

14:00 Україна збільшила виробництво зброї цього року – Шмигаль.

13:00 На Черкащині, під час нічого атаки Росії, вдалося знищити 14 ворожих БПЛА. На території регіону є кілька влучень, а також пошкоджено інфраструктурний об'єкт.

12:00 Протягом минулої доби росіяни били по енергооб'єктах у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях.

11:00 СБУ затримала двох колаборантів: колишнього посадовця Куп'янської міськради на Харківщині та агітаторку з Херсона. Експосадовець працював в окупаційній адміністрації, займаючись реконструкцією будівель для потреб російських військових, а жінка з Херсона була членом "мобільних груп голосування" під час псевдореферендуму. Обом підозрюваним загрожує до 10 років ув'язнення з конфіскацією майна за колабораційну діяльність.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів в Україні:

Втрати армії РФ в Україні 10.09.2024
Втрати армії РФ в Україні 10.09.2024

09:00 Цієї ночі підрозділи ППО знищили в небі над Україною 38 "шахедів". Всього ж окупанти атакували 48 повітряними цілями, серед яких балістична ракета "Іскандер-М" і протирадіолокаційна ракета Х-31П. Бойова робота велася у Вінницькій, Київській, Чернігівській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Черкаській, Сумській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Полтавській областях.

08:00 Російські окупанти продовжують тиск на Покровському напрямку. За даними аналітиків Deep State, ворог може мати певні успіхи на цьому відрізку фронту. Зафіксовано просування російської армії біля Новогродівки на Покровському напрямку, місто частково під окупацією.

Карта боїв на Донбасі 10.09.2024
Карта боїв на Донбасі 10.09.2024

07:00 В ніч на 10 вересня безпілотники атакували низку населених пунктів у Підмосков'ї. Як повідомляють росЗМІ, у аеропорті "Жуковський", що розташований в однойменному містечку поблизу Москви, сталося загоряння. Очевидці зафіксували дим після начебто збиття безпілотника. Також окупанти заявляють про атаку на інші населені пункти Московської та Брянської областей. Подекуди нібито є влучання у житлові будинки.

06:00 На Київщині та Черкащині під ранок було чути низку вибухів. У Київській міській військовій адміністрації підтвердили, що на підступах до столиці активно працювали підрозділи ППО.

3:00 Росіяни запустили БПЛА з півночі та півдня України. У більшості українських областей оголосили тривогу

1:00 У російській Брянській області чути вибухи, повідомляється про наліт БПЛА. Також про небезпеку попередили мешканців Курської області.

00:00 Росія суттєво наростила виробництво танків та артилерії. Якщо 2022 року вони виробляли приблизно 40 танків на місяць, то тепер можуть робити понад 130 танків.

З ситуацією в Україні за 7 вересня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 927: потужний пакет допомоги для України та масований удар дронів РФ

Про новини та події 8 вересня ми розповідали тут: Війна — день 928: у ЗСУ успіхи в Нью-Йорку, а росіяни сповільнилися під Покровськом

Про те, що відбувалося 9 вересня, читайте у трансляції: Війна — день 929: росіяни тиснуть під Покровськом і змінюють тактику обстрілів