Війна — день 920: новий командувач Повітряних сил в Україні та масована атака дронів РФ

Читати російською
Автор

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 31 серпня 2024 року. Минула доба ознаменувалася в Україні продовженням скандалу з винищувачем F-16, що розбився, в результаті якого президент Володимир Зеленський звільнив командувача Повітряними силами й на посаду тимчасово призначили генерал-лейтенанта Анатолія Кривоножка. Також вразив країну обстріл Харкова, внаслідок якого загинуло 7 людей, а ще 77 постраждали. Але неспокійно було і в Бєлгороді, де теж заявляють про вибухи, палаючі будинки та жертви.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 31 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Харкові пролунав вибух. Попередньо відомо, що обійшлось без потерпілих. Влучання зафіксовано у передмісті.

22:00 Зеленський звернувся до США, Британії, Франції та Німеччини, щоб ті надали потрібні дозволи на удари далекобійною зброєю углиб РФ.

"Ми маємо з вами домовленості щодо ППО і щодо ракет до систем ППО. Важливо якнайшвидше все це реалізувати", — додав президент.

21:00 Нідерланди передадуть Україні 28 всюдиходів Viking. "Україна відчайдушно потребує нашої допомоги у боротьбі з російським агресором", — наголосив міністр оборони Рубен Брекелманс.

20:00 Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Харківщини поранено 10 людей, двоє загинуло. Серед постраждалих є діти.

19:00 США нададуть Україні пакет фінансування енергетичного сектору на суму $800 мільйонів, — міністр економіки України Юлія Свириденко.

18:30 На Курському напрямку Повітряні Сили сьогодні збили російський БПЛА "Оріон". Ці БПЛА — рідкість, бо вони можуть нести навіть ракети.

17:00 Міністр національної оборони Литви закликав керівництво ЄС та країн-учасниць союзу дозволити Україні завдавати ударів по Росії отриманими від них ракетами великої дальності.

"Ми повинні дозволити українцям проявити всю свою міць проти Росії. Євросоюз і країни-члени повинні чітко заявити, що немає жодних обмежень на використання даної зброї, зокрема систем великої дальності, ракет або безпілотників", — сказав Лаурінас Кащюнас.

16:00 Українська делегація у США зустрілася з радниками з питань нацбезпеки США, Великої Британії, Німеччини та Франції. Сторони обговорили фронт, зброю для ЗСУ, енергетику та гарантії безпеки.

15:00 Росіяни вдарили по селу Черкаська Лозова під Харковом. Кількість постраждалих зросла восьми, — ОВА. Як повідомляють медики екстреної допомоги, семеро — легкі, одна жінка — в середньому стані.

14:00 Лише половину "Шахедів" Україна збила під час російської атаки минулої ночі, — друга половина "локаційно втрачені (упали самостійно)". "Телеграф" розпитав у військових експертів, що це значить.

"Це пов’язано з протидією сил радіоелектронної боротьби. Працює українська ППО, яка глушить сигнал і призводить до того, що "Шахеди" втрачають можливість вражати наперед обрані цілі", — сказав Дмитро Снєгирьов. Крім того, за його словами, зараз Україну атакують російські "Шахеди", а не оригінальні моделі, а в РФ вирішили брати кількістю, а не якістю.

Олег Старіков частково погодився з ним, додавши, що Україна могла отримати від союзників потужніші системи РЕБ, оперативного рівня, а не тактичного. Але це лише одна із його версій. Згідно з іншою, Росія може спеціально запускати велику кількість дронів, але частиною жертвувати, щоб промацати систему ППО.

13:00 У Покровську Донецької області внаслідок обстрілу армією РФ пошкоджена пожежно-рятувальна частина, особовий склад не постраждав.

12:00 Вночі Росія атакувала Україну ракетою "Іскандер-М", чотирма С-300 та 52-ма ударними БпЛА. Сили ППО збили 24 "Шахеди", ще 25 упали самостійно, а інші три дрони полетіли в Білорусь та Росію. Вибухи чули у Київській, Полтавській, Черкаській, Дніпропетровській, Чернігівській, Кіровоградській, Миколаївській та Сумській областях.

11:00 Партизан "Атеш" розвідав портову інфраструктуру в російському Таганрозі: "Цей порт є важливою частиною транспортної інфраструктури Росії. Використовується для логістичної підтримки військових операцій, включаючи транспортування техніки, боєприпасів та палива. Порт Таганрога також є базою для військових судів".

10:00 Сили протиповітряної оборони під час нічної атаки знищили всі російські ударні безпілотники, які загрожували Києву.

Через падіння уламків у Черкаському районі пошкоджено чотири приватні будинки, однак люди не постраждали.

Від початку окупації українського Криму зафіксовано близько 60 насильницьких зникнень. Найбільша їхня кількість відбувалася у перший місяць окупації півострова — тоді було зафіксовано близько 20 таких випадків, — представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

09:00 За уточненими даними правоохоронців в Харкові загинули 6 людей (а не 7): дівчина 18 років, дівчинка 14 років, 74 років, жінка 73 років, чоловік 49 років та жінка, яку деблокували останньою, дані встановлюються.

Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував на місці прильоту в 12-поверхівку в Індустріальному районі:

08:00 У Києві чули вибухи, – попередньо, це знову була робота ППО.

За минулу добу Росія орієнтовно втратила в Україні більше 1300 одиниць особового складу, 8 танків, 18 безпілотників, 1 ракету, 10 одиниць спецтехніки.

Втрати Росії в Україні 31.08.2024

В Чорному морі 1 ворожий корабель, носій крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет.

Актуальні карти бойових дій від ISW станом на початок доби 31 серпня виглядають так:

07:00 Зібрали кілька важливих новин на ранок:

  • вночі тривога лунала в половині областей України, повідомлялося про вибухи на Київщині, Полтавщині, Чернігівщині, Кіровоградщині; кілька груп "Шахедів" досі в повітряному просторі країни;
  • внаслідок ударів КАБів по Харкову за останніми даними 7 загиблих, 97 постраждалих (з них 22 дітей); серед жертв — художниця Ніка Кожушко;
  • військові РФ окупували Карлівку Покровського району Донецької області, — DeepState;
  • операція України в Курській області є законною і підпадає під право на самооборону — Столтенберг;
  • держагентства Росії визнають сплеск невдоволення Путіним серед громадян, — ISW;
  • студенти училищ на окупованих територіях будуть ремонтувати військову техніку РФ, — ЦНС.

01:00 Моніторинг оцінює загальну кількість безпілотників росіян над Україною у +-25 одиниць. Перші безпілотники дісталися Києва – у столиці чули вибухи, працює протиповітряна оборона.

00:00 У Чернігівській, Полтавській, Сумській та Харківській областях повітряна тривога — у повітряному просторі ударні дрони, також є загроза ракетного удару.

DeepState повідомляє: Ворог окупував Карлівку, а також просунувся у Галицинівці, Стельмахівці, біля Долинівки та Піщаного. Карта бойових дій на початок доби виглядає так:

Мапа бойових дій в Україні 31.08.2024

З ситуацією в Україні за 28 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 917: росіяни наближаються до Покровська, доки ЗСУ закріплюються у Курській області

Про новини та події 29 серпня ми розповідали тут: Війна — день 918: Україна втратила F-16, але просувається в Курській області

Про те, що відбувалося 30 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 919: скандал із F-16 в Україні та потужний удар по Харкову