Перша партія F-16 вже в Україні: скільки ще літаків отримаємо до кінця цього року, розповів експерт

Читать на русском
Автор
F-16
F-16. Фото Колаж Телеграфу

На підготовку пілотів потрібно не менше пів року

В Україну прибула перша довгоочікувана партія американських винищувачів F-16. Планується, що до кінця 2024 року наша країна отримає ще 12 літаків від партнерів. Проте кількість наступних поставок залежатиме від підготовки пілотів.

Про це розповів колишній інженер з випробувань "Конструкторського бюро Антонов" Костянтин Криволап, пише РБК-Україна.

За його словами, стандартну ескадрилью у складі 12 одиниць винищувачів будуть обслуговувати перші 20 пілотів.

"Думаю, цього року отримаємо літаки у конфігурації 6+6. У принципі, можливо, і до 18 літаків, але це означає дуже велике навантаження. Оскільки пілотам треба піднімати винищувачі під час повітряних атак, саджати на інший аеродром. Тому виходячи з кількості пілотів, схиляюся все ж таки до 12 літаків", – розповів експерт.

Тобто основне питання кількості винищувачів F-16, які Україна отримає цього року, залежить від рівня обслуговування та складності експлуатації.

Наступні ж поставки літаків цього типу, перш за все, залежать від підготовки льотного складу. А з цим наразі, за словами Криволапа, ситуація не дуже зрозуміла. Водночас в Румунії відкрилася тренувальна база, куди завозять симулятори і готуються до навчання пілотів. Але в Нідерландах, які передають літаки для навчання, центр ще не запрацював на повну.

на підготовку потрібно не менше пів року. Хоча якщо туди відправлять пілотів без бойового досвіду, вона може тривати не менше ніж 9 місяців", — додав Криволап.

Нагадаємо, посол України в США Оксана Маркарова розповіла, коли Україна нарешті застосує F-16 на фронті.

Раніше "Телеграф" писав, що в Офісі президента розповіли, чи відмовилась Україна від планів отримати літаки Gripen.