Неспокійна ніч: росіяни атакували Україну балістикою і пускали ракети з Ту-95 (оновлено)

Читать на русском
Автор
4107
Україна відбила ракетну атаку російських окупантів Новина оновлена 20 червня 2024, 09:11
Україна відбила ракетну атаку російських окупантів. Фото Колаж "Телеграфу"

Російські терористи імітували пуски ракет Х-101 по Україні

Російські терористи вночі 20 червня зімітували пуск по Україні крилатих ракет Х-101 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Імітацію пусків терористи здійснювали з Саратовського району РФ (Енгельс) та з Каспійського регіону силами чотирьох ракетоносців Ту-95МС.

Про це повідомили Повітряні сили ЗСУ та моніторингові канали. Також зазначається, що в акваторії Чорного та Азовського моря перебували два надводні та один підводний ракетоносій російських терористів. На їхньому борту 20 ракет "Калібр". Окрім того, в українському небі перебували ударні БПЛА, запущені терористами.

09:00 За даними Повітряних Сил ЗСУ, окупанти таки запустили кілька ракет Х-101/Х-555 по Україні. Нашим силам ППО вдалося збити всі чотири.

04:30 Відбої повітряної тривоги по областях. Атаки ракетами Х-101 не було.

04:20 Ракети все ще не фіксуються у повітряному просторі. Не виключається, що це були тренування стратегічної авіації терористів, а не повноцінна спроба ракетного удару по Україні. Ведеться дорозвідка по ракетах.

03:55 На цю мить крилаті ракети Х-101 у повітряному просторі України все ще відсутні.

03:35 Х-101 поки що не видно, проте російські терористи активно намагаються обстрілювати балістикою з Воронежа Дніпро.

03:20 У Києві протиповітряна оборона працює по російським БПЛА.

03:15 У районі Дніпра та Запоріжжя було чутно сильні вибухи. Перед цим повідомлялося про цілі з району російського Воронежа: можливо, терористи били балістикою.

02:55 Моніторингові канали припускають, що пуски могли відбутися з району Каспію. В цьому випадку очікувати ракети можна близько 03:30 — 04:00. Також фіксується присутність тактичної авіації терористів у Азовському морі – три літаки Су-34.

02:50 Крилаті ракети у повітряному просторі України поки що відсутні. Ймовірно, пуски могли бути фальшивими. Зазначається, що чотири Ту-95МС прямують з пускових на Каспії назад у бік "Оленьї".

01:55 Оголошення повітряних тривог в усіх регіонах України через ракетну загрозу з боку російських терористів.

01:50 Бомбардувальники Ту-95МС перебувають на пускових рубежах біля Каспійського регіону. Можлива друга хвиля ракетних пусків терористами.

Як повідомляв "Телеграф", вночі 12 червня терористи запустили по Україні ракети Х-101 з літаків Ту-95. Ракети запускали чотири бомбардувальники (три з авіабази "Оленья", один з "Енгельс-2") з пускових рубежів поблизу міста Енгельс. Також по Україні били ракетами літаки МіГ-31. Вибухи лунали переважним чином у Києві – цього разу російські терористи зосередили зусилля на столиці. Київ атакували Х-101, "Кинджали" та ударні безпілотники. Також вибух стався в Одесі.

У ніч на суботу, 1 червня, росіяни вдарили по Україні ракетами та "шахедами", постраждали енергетичні об’єкти. Вибухи лунали у багатьох областях, чули їх і в Мукачеві на Закарпатті, також під ударом був Стрий Львівської області. Ракети підлетіли дуже близько до кордону з Польщею, Словаччиною та Угорщиною.

Під час нічного обстрілу України 1 червня силам української ППО вдалося збити більшу частину ворожих ракет та практично всі дрони. Усього було випущено 53 ракети різних типів та 47 ударних БПЛА, 81 повітряну ціль було збито.