Після важкого поранення 10 годин керував боєм: на фронті загинув герой з Канади (фото)

Читать на русском
Автор
1106
Жан-Франсуа Ратель з позивним Хрульф
Жан-Франсуа Ратель з позивним Хрульф. Фото Колаж "Телеграф"

Він мав велику любов і пристрасть до України, до людей і культури, і його мотивація була боротися проти загарбників, які вбивають невинних людей

Україна продовжує втрачати тих, хто захищав нашу батьківщину від російських загарбників. Так, під час штурму на Сумщині загинув командир "Нормандської бригади" — канадієць на позивний "Хрульф". В нашій країні він хотів створити підрозділ на кшталт французького іноземного легіону та заохочував іноземних військових воювати на нашому боці.

Уродженець канадської провінції Квебек вперше приїхав в Україну ще в 2017 році. Про це пише ТСН. Він ще до повномасштабного вторгнення хотів зрозуміти, що відбувається на Донбасі.

Спецназівець, служив у Французькому іноземному легіоні, ветеран Збройних сил Канади — згодом "Хрульф" вирішує воювати за Україну. Його побратим та близький друг Хорс каже, він хотів захистити невинних людей.

"Він мав велику любов і пристрасть до України, до людей і культури, і його мотивація була боротися проти загарбників, які вбивають невинних людей, просто він колишній солдат, спецназівець, він знав, що може допомогти, він організував "норманську бригаду" як бойовий підрозділ на початку 22 року, вони воювали у найскладніших ділянках на північному сході поблизу Новозлатополя. Багато з цих операцій були засекречені", — каже "Хорс", командир "Норманської бригади".

Відомо, що підрозділ "Хрульфа" брав участь у боях на Запоріжжі, згодом приєднався до окремого штурмового батальйону Української добровольчої армії "АРЕЙ". Заступник командира каже, що чоловік збирав навколо себе досвідчених іноземних військових.

Із тяжким пораненням Хрульф 10 годин командував боєм

Підрозділ "Хрульфа" залучався до штурмових дій. Останній його бій був на Сумщині — в районі Великописарівки.

"Там були такі запеклі бої, контактні бої. В одній з таких операцій, такому контактному бою, загинув Руф. Він отримав таке важке поранення в голову. І навіть була інформація операції передана його хлопцями, що командир 200. Потім почали крити КАБами, всі хлопці перемістилися в підвальне приміщення. Через пів години, коли бомбардування закінчилось, двері відчиняються і стоїть на ногах. Навіть після такого поранення він встав на ноги і потім навіть тримав участь у координуванні дій своєї групи", — згадує військовий.

Але це поранення було смертельним. Бойовий медик "Мобіус" каже, найімовірніше, у "Хрульфа" поліцив російський снайпер.

"Ми думали він загинув, але майже відразу він почав вставати після пострілу. І продовжував битися навіть із таким важким пораненням і залишався у свідомості наступні 10-12 годин, продовжуючи віддавати команди. Спочатку він піднявся, він мусив, він зумів дістатися до мене і я надавав йому медичну допомогу, наскільки міг, враховуючи ситуацію. Але з медичної точки зору мало що можна зробити на місці після такого типу травми", — каже "Мобіус".

Через щільний обстріл одразу евакуювати "Хрульфа" було неможливо. У Канаді на честь загиблого "Хрульфа" — 83-й підрозділ Королівського канадського легіону влаштував церемонію покладання маку. Це традиція коли друзі та ветерани один за одним вкладають свої маки у вінок як символ пам'яті та поваги.

Раніше "Телеграф" писав, що на війні загинув мер Лебедина. Він добровільно пішов на фронт.