Війна – день 758: Україна оговтується після масованої атаки ракет та дронів

Читати російською
Автор
Новина оновлена 22 березня 2024, 23:18

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 22 березня 2024 року. Минула доба ознаменувалася різкою активізацією російської армії — вперше за довгий час окупанти завдали масованого удару по Києву і вивели ракетоносії на бойове чергування в Чорне море. Але українські захисники проявили себе з кращого боку і збили всі ракети, що летіли на столицю, при цьому одну з них збили з кулемета. Однак у лавах української армії людей критично не вистачає, через що дедалі частіше звучать заклики знизити вік мобілізації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 березня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:12 Групи БпЛА через Сумщину, Полтавщину, прямують південно-західним курсом у напрямку Кіровоградщини, — Повітряні сили ЗСУ.

22:00 Повідомляється про низку вибухів у Білгороді.

21:00 Зеленський в вечірньому зверненні про ракетну атаку: "Удари ці були дуже підлі, прораховані так, щоб завдати шкоди не стільки воєнної – по нашій здатності оборонятися, а саме структурної шкоди життю суспільства. І це терор за визначенням, навіть без будь-якого прикриття. Російський терор зараз можливий лише тому, що ми не маємо достатньо сучасних систем ППО – тобто, по-чесному, достатньо політичної волі, щоб їх надати. Всі партнери знають, що саме потрібно і хто саме може ухвалити дійсно рятівні рішення".

19:00 Внаслідок авіаудару по Новогродівці на Донеччині напередодні загинуло двоє людей — вони опинилися під завалами будинку і рятувальники не змогли їх врятувати.

18:00 Франція та Німеччина дали "зелене світло" виробнику танків KNDS на створення філії в Україні, — Bloomberg.

Зеленський провів нову Ставку після обстрілу.

17:00 В Запоріжжі за останніми даними троє людей загинули, ще два десятки – постраждали, повідомляє голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

За 2 місяці Україна отримала лише 10% від запланованої західної фіндопомоги, — Ольга Стефанішина.

16:00 Внаслідок ракетного обстрілу України загинуло 5 людей та 26 поранено, — Нацполіція. Найбільше жертв у Запоріжжі там загинули троє людей: 8-річна дівчинка та її 35-річний батько, а також водій тролейбуса.

15:00 В Новгород-Сіверському районі Чернігівської обласі ворожий дрон влучив у мікроавтрбус з цивільним, попередньо постраждало троє людей.

14:00 Російські ракети вдарили по ДніпроГЕС 8 разів, на станції працюють аварійні служби та ДСНС, — керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

13:00 Росія створює нове угруповання військ у понад 100 тисяч солдатів, і не виключено, що влітку окупанти спробують здійснити новий наступ на одному з напрямків, — командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк.

12:00 СБУ затримала чергового "ждуна" на Харківщині. Чоловік намагався здати позиції ЗСУ російським спецслужбам. Наразі зрадник затриманий, його чекає тюремне ув'язнення.

11:00 Кількість поранених у Запоріжжі внаслідок нічної атаки зросла до 14 осіб. Відомо про одного загиблого, зазначили в ОВА.

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів:

Втрати армії РФ в Україні 22.03.2024

09:00 Цієї ночі по Україні російські окупанти випустили понад 150 засобів ураження різного типу. Через складність комбінованого удару вдалося збити далеко не все, однак ліквідовано 55 "шахедів" і 37 ракет.

08:00 Однією із головних цілей російських окупантів була гребля Дніпровської ГЕС у Запоріжжі. Це офіційно підтвердили в "Укргідроенерго".

"Наразі триває пожежа на станції. На місці працюють надзвичайні служби та енергетики, долаючи наслідки численних авіаударів. Загрози прориву немає. Ситуація на плотині станції контрольована", — підкреслили у повідомленні.

07:00 За минулу добу на фронті зафіксовано 74 бойових зіткнення. Найбільш активним напрямком продовжує бути Новопавлівський:

06:00 У Запоріжжі пролунало кілька потужних вибухів — за попередніми даними, місто атакували "Кинджалами". Місцева влада вже повідомила про два зруйнованих та сім пошкоджених приватних будинків.

05:10 Вибухи у Харкові призвели до масштабного відключення електроенергії. Спостерігаються проблеми із водопостачанням, на маршрути не вийде електротранспорт

04:50 До повітряного простору України увійшли перші ракети з Каспійського моря. Також повідомляється про зліт МіГ-31 із Саваслейки.

04:40 Вибухи в Харкові. Після ударів зникло світло.

04:00 В Україні триває масштабна повітряна тривога. Ударні дрони фіксують в кількох областях. Повідомляється про пуск балістики з Півдня та ракет з Каспійського моря. Чули вибухи у Запоріжжі.

00:00 У повітряному просторі України кілька груп ударних дронів.

Також кримські канали повідомляли про вибух у районі Севастополя.

Станом на початок доби карта бойових дій в Україні має такий вигляд. Згідно з даними DeepState, ворог просунувся північніше Тоненького під Авдіївкою.

Тоненьке Донецької області на карті бойових дій
Карта бойових дій Україна 22.03.2024

Інформацію за 19 березня дивіться за посиланням: Війна — день 755: росіяни посилюють тиск біля Авдіївки, а у Бєлгороді лунають вибухи

Про те, що відбувалося 20 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 756: окупанти сповільнилися під Авдіївкою, а в прикордонних областях РФ чути вибухи

Із ситуацією в Україні за 21 березня можна ознайомитись у матеріалі:Війна — день 757: росіяни влаштували масований ракетний удар по Києву, є постраждалі