Війна — день 695: Україна страждає від нестачі боєприпасів, але вражає дронами

Читать на русском
Автор
3348
Настав новий день спротиву російським окупантам
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі п’ятниця, 19 січня 2024 року. Обстановка на фронті дуже напружена, особливо на Куп’янському напрямі, проте напередодні українські безпілотники здійснили своєрідний прорив, — вперше дрон влучив по цілі в Санкт-Петербурзі, пролетівши 1250 кілометрів уночі, при цьому в Україні обіцяють зробити більше таких дронів. Щобільше, знову поновилися розмови про запуск одразу двох аеропортів в Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 січня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Володимир Зеленський запросив в Київ експрезидента США Дональда Трампа, що заявляв буцімто зможе зупинити війну в Україні за 24 години.

Тим часом ситуація в районі Авдіївки серйозно погіршилася, — про це каже як головред "Цензора" Юрій Бутусов, так і команда DeepState.

22:00 У повітряному просторі України одразу п'ять груп ударних дронів ворога.

21:00 Російські військові знову запустили проти України "шахеди", тривогу оголошено на Херсонщині та Одещині.

20:00 Володимир Зеленський опублікував вечірнє звернення:

19:00 У ракеті, якою армія РФ вдарила по центру Чернігова 19 серпня 2023 року і вбила 7 людей, були компоненти із США, — Національне агентство з питань запобігання корупції.

Україна нищить військовий потенціал Росії в окупованому Криму не тільки у суто вогневий спосіб. Військові бази росіян теж живляться із загальної електроенергії півострова, яка зникла одразу у декількох кримських містах 18 січня, — керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

18:00 Бойові дії в Україні можуть тривати ще щонайменше два роки, при цьому в 2024 році значних зрушень не буде, бо обидві країни відновлюватимуть сили, проте в 2025 році — Україна може ще раз піти у контрнаступ. Про це пише CNN з посиланням на джерела в міжнародних розвідках та військових чиновників.

17:00 Втрати російських окупантів у спробах захопити Авдіївку значно зросли останнім часом, — начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

16:00 Російські військові скинули дрон на автівку ремонтників водоканалу в Херсоні, а також обстріляли житлові будинки, внаслідок чого загинула жінка.

15:00 Зеленський вручив сертифікати на квартири Героям України та рідним загиблих Героїв.

14:00 Голова ОП Андрій Єрмак провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сіярто, обговорив зустріч, яка має відбутися 29 січня в Ужгороді: "Ми налаштовані на відкритий діалог щодо обговорення двосторонніх відносин між нашими державами".

13:00 В 2024 році українське військове командування на тлі невдалого контрнаступу може перейти до стратегії "активної оборони", у той час як російські війська можуть планувати на літо новий великомасштабний наступ на всій лінії фронту і, можливо, під Києвом. Метою Кремля, як і раніше, буде повне захоплення Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Про це пише британська газета Financial Times з посиланням на неназваного західного чиновника.

12:00 Reuters на другому році повномасштабної війни Росії проти України виправило на своєму сайті рубрику "українська криза" на "війну України та Росії".

11:00 В акваторії Азовського моря було зафіксовано російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, — речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат. До того 14 січня там ймовірно був збитий вже один такий.

10:00 Росіяни, які з жовтня 2023 року намагаються відновити активний наступ на Авдіївському напрямку, не досягли цілей, на які розраховували, повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Наявна перевага в особовому складі та техніці не дає очікуваних результатів і, Барабаш переконаний, не дасть.

Ба більше, окупанти вже не мають значної переваги у кількості FPV-дронів, яка була раніше. А злагоджена робота наших бійців призводить до значних втрат росіян.

09:00 Російські загарбники заявили, що "взяли" село Веселе під Сіверськом. Цю інформацію підтвердило Міноборони РФ. Проте українські військкори зазначають, що цей населений пункт є сірою зоною і там точаться важкі бої.

08:00 За останню добу російські окупанти втратили 920 своїх військових, а також втратили 20 танків, 35 бронемашин, 19 артсистем, 4 БПЛА, 1 засіб ППО, 37 одиниць автомобільної техніки та 4 одиниці спецтехніки. Про це повідомили у Генштабі.

07:00 У Маріуполі на Донеччині зросла активність російських окупантів. Вони перекидають гусеничну техніку та вантажівки з БК у напрямку Волновахи та Вугледару. Про це сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

06:00 Наприкінці грудня Україна потопила російський корвет "Тарантул" в окупованому Криму. Така заява була зроблена в Інституті вивчення війни (ISW). Корвет затонув між 28 та 31 грудня 2023 року.

05:00 Повітряну тривогу оголошували у Дніпропетровській області. Загалом поки що без загроз.

03:00 Повітряних загроз все ще немає, в українському небі чисто.

01:00 Станом на годину ночі російських БПЛА у повітряному просторі України немає. Ракетних тривог не оголошували, стратегічна і тактична авіація неактивні. У Чорному морі знаходиться кілька російських кораблів.

00:00 Ворог просунувся у Веселому Донецькій області, біля Орлянки на Куп’янському напрямку та дачного поселення "Виноградники" під Авдіївкою, — DeepState.

Карта бойових дій в Україні від DeepState 19.01.2024
Ситуація у Веселому під Соледаром
Карта бойових дій в Україні від DeepState 19.01.2024
Дачне поселення "Виноградники" під Авдіївкою
Карта бойових дій в Україні від DeepState 19.01.2024
Орлянка під Куп’янськом

Що було в Україні 16 січня — читайте за посиланням: Війна — день 692: окупанти збільшують кількість атак на сході та півдні

Інформацію за 17 січня дивіться за посиланням: Війна — день 693: обстріл Одеси та Харкова, окупанти атакують під Лиманом

Про те, що відбувалося 18 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 694: росіяни "затихли" під Куп’янськом, але тиснуть в інших місцях