Мобілізація по-новому: у Раді знайшли у законопроєкті Кабміну велику проблему

Читать на русском
Автор
3260
У скандальному проєкті знайшли корупційні ризики
У скандальному проєкті знайшли корупційні ризики. Фото Колаж "Телеграфу"

Деякі норми мають бути виключені

Антикорупційний комітет Верховної Ради України в понеділок, 8 січня 2024 року, визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, що має корупційні ризики. Його не прийматимуть у такому вигляді.

Про це народний депутат України Олексій Гончаренко написав у своєму телеграм-каналі. Тепер депутатам доведеться внести правки, які виключили б ці корупційні ризики.

Військовий 2024 рік: як розгортатимуться події на фронті

"Тільки що антикорупційний комітет Ради визнав урядовий законопроєкт про мобілізацію таким, який містить корупційні ризики. Як я і казав, у такому вигляді його приймати категорично не можна", ― написав Гончаренко.

Анастасія Радіна, голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, розповіла "Українській правді", що на засіданні були присутні представники Міноборони та Генерального штабу ЗСУ. Вони погодились з висновком комісії та пообіцяли виправити недоліки.

Раніше народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Фріз попереджала, що у цьому законопроєкті є корупційні ризики. Вона заявила, що надто багато норм потребують коригування. А деякі положення взагалі антиконституційні.

За словами Фріз, протягом трьох місяців дві робочі групи розробляли законопроєкт щодо змін у порядку мобілізації. Але замість цього документа у Раді зареєстрували проєкт від Кабміну, який депутатка назвала "наспіх зверстаним".

Нагадаємо, що минулого тижня у Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки проходили слухання з приводу законопроєкту про мобілізацію. Вони тривали три дні. На ці слухання також прийшли голова Міноборони Рустем Умєров, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та начальник Генштабу Сергій Шаптала.

Раніше "Телеграф" писав, що законопроєкт про мобілізацію можуть повернути Кабміну на доопрацювання. Про це повідомив депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський.