Війна — день 904: у ЗСУ успіхи в Курській області, а росіяни тиснуть на Донбасі

Читати російською
Автор

Оперативно про головне за добу

Росія протягом 904 днів марно намагається захопити Україну, хоча й останнім часом збільшує тиск на східному напрямку, ставлячи у пріоритет захоплення міст Покровськ та Мирноград. Своєю чергою, ЗСУ успішно ведуть бойові дії в Курській області вже понад тиждень і не дає росіянам можливості відбити свою територію. При цьому українські журналісти остаточно розвіяли заяви пропаганди про те, що російська армія нібито утримує Суджу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 15 серпня. Більш оперативну інформацію можна отримати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 72% звільнених з полону захисників повертаються у стрій, — МВС.

"Ми маємо все зробити для того, аби вони соціалізувалися. Для цього ми відкриваємо центри реабілітації. Військові, які за станом здоров’я не можуть продовжувати службу, теж отримують необхідну допомогу", — сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

22:00 У Сумах пролунав вибух.

21:00 Литва передала Україні нову партію військової допомоги. Україна отримала від Литви навантажувачі, причепи та розкладні ліжка для української армії.

20:00 Статус військових, які воюють в Росії, унормують. Зеленський вніс в Раду проєкт закону. Законопроєкт 11483, запропонований президентом, передбачає, що на бійців Сил оборони, які воюють на території Росії, будуть поширюватися ті ж гарантії та той же соціальний захист, що й на тих військових, які воюють на території України.

19:00 Україна може відкрити гуманітарний коридор для цивільних із Курщини до Сум. Але лише за умови відповідного офіційного запиту з російської сторони. Наразі такого запиту поки не надходило.

18:00 Уряд запустив проєкт "Залізний полігон", що надасть українським виробникам озброєння можливість безоплатно тестувати свої вироби на етапі проєктування.

17:00 Великий пакет допомоги має намір передати Україні Німеччина до грудня. Голова ситуаційного центру по Україні за міністерства оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг анонсував передачу:

  • 2 батареї ЗРК IRIS-M.
  • 2 батареї ЗРК IRIS-T SLS.
  • 10 ЗУ Gepard.
  • Близько 30 танків Leopard 1A5.
  • 12 155-мм САУ PzH 2000.
  • 4 155-мм САУ Zuzana 2.
  • Невідома кількість 155-мм САУ RCH 155.
  • 400 MRAP невідомої моделі.
  • Логістичного та звичайного транспорту (вантажівки, цистерни, всюдиходи, пікапи).
  • БпЛА та антидронних систем.
  • Штурмових гвинтівок MK 556.
  • Медичних матеріалів, польового госпіталю.

16:00 РФ вдарила КАБами по цивільному підприємству Купʼянського району: двоє загиблих, – голова ОВА. За попередніми даними, постраждав ще один працівник підприємства.

15:00 Російські окупанти стягнули усі свої резерви на Покровський напрямок. Вони захопили селище Желанне та Орлівку і тепер знаходяться всього за 13 км на схід від Покровська. Про це сказав аналітик BILD Юліан Рьопке.

14:00 На Харківщині внаслідок обстрілу зруйновано об'єкт логістичної інфраструктури в селі Осинове Куп'янського району. Також окупанти обстріляли з артилерії село Козача Лопань Дергачівської громади.

13:00 У Павлодарі пролунали вибухи. Голова Дніпропетровської ОДА повідомив, що внаслідок пригоди постраждав 21-річний хлопець. Він перебуває у лікарні у стані середньої тяжкості.

12:00 На лівобережжі Херсонщини актвізувалися російські окупанти. За словами речника оперативного угрупування військ "Таврія" капітана Дмитра Лиховія, ЗСУ відбили північніше Кринок одразу сім ворожих атак. У деяких місцях українським захисникам доводиться оперативно переміщуватися.

"Якщо ворог в таку погоду, як зараз, завдає артилерійського ураження, особливо з артилерії калібру 152 міліметри, а також скидає із БпЛА боєприпаси із запалювальними речовинами, як вчора в районі цих позицій, північніше Кринок, там виникають пожежі і дуже складно утримати ці позиції. Доводиться нашим захисникам переміщатися", — говорить Лиховій.

Бої під Кринками на карті

11:00 102 військовополонених за раз — джерела "Телеграфу" підтверджують успішність чергової операції спецпризначенців СБУ. Взяття російських бійців у полон відбулося 14 серпня. Як інформують наші співрозмовники, у заходах були задіяні представники ЦСО "А" Служби безпеки України. Всі полонені — бійці 488-го гвардійського мотострілкового полку ЗС РФ та підрозділу "Ахмат".

10:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті:

Втрати армії РФ в Україні 15.08.2024

09:30 Усі 29 дронів, випущених по Україні, вдалося збити цієї ночі. Як повідомили у Повітряних Силах, також ворог застосував три ракети Х-59. На жаль, про їхнє знищення не звітується. Бойова робота нашими підрозділами ППО велася у восьми областях — Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Херсонській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській та Київській.

08:00 Минулої доби окупанти обстріляли на Херсонщині 15 населених пунктів, включаючи обласний центр. Є пошкодження об'єктів критичної інфраструктури та адмінбудівлі, також під вогонь потрапили житлові квартали.

07:00 У Чорному морі присутній один ворожий корабель, який є носієм ракет "Калібр". Загальний імовірний залп ракет — чотири. У Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-Морських Силах ЗСУ.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі окупанти вкотре "кошмарили" мирне населення України за допомогою дронів та ракет. Так, про вибухи повідомлялося у Київській, Полтавській, Запорізькій, Херсонській, Черкаській і Сумській областях. До опівночі також гучно було й на Одещині;
  • ISW: швидке просування ЗСУ у Курській області РФ змушує окупантів думати про зміцнення польових укріплень у регіоні. Так, поблизу Льгова, у південному та південно-західному напрямках супутники зафіксували нові протитанкові рови та інші укріплення, пишуть аналітики;
  • на Курщині також оголосили додаткову "обов'язкову евакуацію" — на цей раз для жителів Глушківського району. Додамо, що від кордону до селища Глушково — приблизно сім кілометрів, у районі зареєстровано близько 23 тисяч мешканців;
  • "Уражено військові летовища "Халіно", "Саваслєйка", "Борисоглєбськ" та "Балтимор", — підтвердили у Генштабі ЗСУ удар 14 серпня по території ворога. На цих аеродромах розташована воєнна авіація, різні бомбардувальники та винищувачі.

05:00 Російські окупанти атакували Полтавську область керованими авіаційними ракетами. Водночас у повітрі все ще перебувають російські безпілотники, переважно на Харківщині.

3:00 У Курській області ситуація, як і раніше, розвивається на користь ЗСУ, але росіяни продовжують стягувати туди резерви.

1:00 Російські БПЛА все ще присутні у кількох областях. Більша частина їх сконцентрована в районі Снігурівки (Миколаївської області)

00:00 В Україні оголошено масштабну тривогу через загрозу застосування балістичного озброєння. Крім того, росіяни запустили кілька ударних БПЛА зі сходу та півдня

З ситуацією в Україні за 12 серпня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 901: росіяни влаштували провокацію на ЗАЕС і сотнями здаються в полон у Курській області

Про новини та події 13 серпня ми розповідали тут: Війна — день 902: українські військові просуваються в Курській області та зайняли десятки сіл

Про те, що відбувалося 14 серпня, читайте у трансляції: Війна — день 903: ЗСУ зайняли понад 70 сіл у Курській області, а росіяни штурмують по всій лінії фронту