США передають Україні нові ракетні системи TOW з оптодротом: чим вони корисні (відео)

Читать на русском
Автор
1395
ПТРК TOW на HMMWV Новина оновлена 10 серпня 2024, 07:41
ПТРК TOW на HMMWV. Фото dvidshub.net

Зброя проти російських танків ніколи не завадить

Сполучені штати 9 серпня оголосили про надання Україні нового пакета допомоги. Серед озброєння, що посилить оборону України — протитанкові ракетні комплекси TOW (BGM-71 TOW). Вони вже передавалися, тож військовим добре знайомі.

ПТРК TOW від інших систем проти танків відрізняється важливою особливістю — ракета в ньому керується через оптоволоконний дріт. Задача ПТРК — уразити бронетехніку ворога на великій відстані. На наступному відео демонструється, що ПТРК TOW робить з танком Т-72 при влучанні.

В ПТРК TOW використовується оптична система наведення, після пуску команди ракеті передають саме по дроту, що дає високу точність влучання. Розробка не нова — прийнята на озброєння армії США у 1970 році. Комплекси пережили кілька глибоких модернізацій, тож в різних версій характеристики різні.

  • Дальність польоту ракети: ранні версії долають відстань у 3-4 км, пізні — до 4,5 км.
  • Бойова частина зазвичай кумулятивна, характеристики боєголовки міняються від версії до версії.
  • Керування — контроль траекторії за допомогою оптоволоконного дроту.
  • Товщина пробитої броні — до 900 мм залежно від версії.

Перші дані про застосування цих ПТРК в Україні припадають на вересень 2022 року. Вон також встановлювалися на військові автомобілі HMMWV.

Раніше "Телеграф" розповідав про постачання українським снайперам особливих гвинтівок. Вони стріляють далеко і зроблені з урахуванням військового досвіду України.