Зброя перемоги. Чим озброєні частини, що захопили плацдарм у Курській області

Читать на русском
Автор
4216
Техніка ЗСУ у Курському наступі Новина оновлена 14 серпня 2024, 12:56
Техніка ЗСУ у Курському наступі. Фото Колаж "Телеграфу"

Перевага в техніці та озброєння дозволяє успішно розвивати наступ

Наступ ЗСУ на Курську область РФ, що почався 6 серпня, вже призвів до розгрому сил прикриття кордону і втрати росіянами контролю над 74 населеними пунктами регіону. Не останню роль у цьому відіграла потужна техніка на озброєнні українських частин.

У роліку, опублікованому в Telegram-каналі Ukrainian militant, можна побачити одразу кілька одиниць техніки білим трикутником на борту. Саме такий тактичний знак упізнання своїх мають підрозділи, що атакували Курську область.

На відео потрапили танк Т-80БВ, встановлення розмінування УР-77, інженерна машина розгородження ІМР-2 та бронетранспортери – американський M1126 Stryker та БТР-80, що говорить про серйозну підготовку атаки. Наприклад, частини Російського добровольчого корпусу у своїх рейдах застосовували переважно легкі колісні БТР і зовсім не мали інженерної техніки.

Танк Т-80БВ був створений ще СРСР і вироблявся з 1985 року. Його основною відмінністю від лінійки інших танків Радянського Союзу був газотурбіновий, а не дизельний двигун. Хоча газова турбіна має ряд переваг — менша вага при більшій потужності, триваліший час роботи експлуатації, такі двигуни на танковій техніці рідкість. Причина цього – велика складність, ціна та витрата палива.

Танк Т-80БВ на озброєнні ЗСУ
Танк Т-80БВ

Однак Т-80БВ має свої переваги: наприклад, серйозну лобову броню – тришарове комбіноване бронювання з керамічним наповнювачем.

Також на озброєнні ЗСУ було помічено німецькі танки Leopard 2, які раніше були поставлені в Україну. Залежно від модифікації, танк важить від 55 до 66 тонн, несе бронювання еквівалентне 1600 мм сталі для останніх модифікацій. Озброюється 120-мм гарматою, здатною пробити до 800 мм броні на дальності до 2 км, і двома кулеметами. Може рухатися з максимальною швидкістю до 70 км на дальність до 550 км у модифікації Leopard 2A4.

Leopard 2 ЗСУ у Курській області

У Німеччині вже встигли заявити, що повне право України використовувати отримані Leopard 2 як заманеться.

Танк Leopard 2 ЗСУ
Танк Leopard у камуфляжному забарвленні ЗСУ

Американський бронетранспортер M1126 Stryker з’явився на озброєнні ЗСУ у 2023-му році і відрізняється гарною для свого класу бронею. Вона дає круговий захист від ураження 14,5-мм бронебійними кулями та уламками 152-мм снарядів. Озброєння може варіюватися від 12,7- мм кулемета до 30-мм гармати і 40-мм гранатомета.

Бронетранспортер Stryker
БТР Stryker ЗСУ

БТР-80 на 4 тонни легший за Stryker і гірше броньований, наприклад вогонь кулеметів 12,7 і 14,5 мм для машини можуть виявитися фатальними. Також штатне озброєння слабше – максимум кулемет калібру 14,5 мм, але існують і українські модифікації із встановленням більш серйозної зброї аж до 30 мм гармат.

БТР-80 на озброєнні ЗСУ
БТР-80 ЗСУ

ІМР-2 та УР-77 є спеціальною технікою, призначеною для розмінування та розгородження доріг, якими йдуть атакуючі частини. Це вкотре доводить серйозну підготовку до наступу.

ЗСУ у Курській області мають на озброєнні ІМР-2
ІМР-2 ЗСУ
ЗСУ використовує УР-77 у Курському наступі
УР-77 на озброєнні ЗСУ

Зазначимо, що, за даними Міноборони РФ, у Курській області нібито оперує 22-а окрема механізована бригада ЗСУ. Проте Міністерство оборони України не підтверджує дії частин ЗСУ у Курській області.

У той же час сама 22-а мехбригада при створенні мала на озброєнні БМП-1 і польські Rosomak, САУ "Акація" та "Гвоздика", РСЗВ "Град", 23-мм лічильники ЗУ-23-4. А також модифікації танка Т-72: українські АМТ, чеські EA та польський PT-91 Twardy.

Зауважимо, що всьому цьому російські окупанти могли протиставити лише стрілецьку зброю. Найпотужнішим доступним їм засобом вогневої поразки виявилися протитанкові ракети.