Війна — день 850: РФ завдала нового масштабного удару і намагається прорватися під Покровськом

Читать на русском
Автор
1162
Настав новий день спротиву російським окупантам Новина оновлена 22 червня 2024, 23:57
Настав новий день спротиву російським окупантам. Фото telegraf.com.ua

Розповідаємо оперативно про головне за добу

На календарі субота, 22 червня 2024 року. Напередодні був історичний для України день, адже Рада ЄС затвердила переговорні рамки України. Проте напружена ситуація на фронті — Сили оборони стримують ворога на Харківському напрямку, але дуже важко і на Донеччині, зокрема на Покровському напрямку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 22 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У тимчасово окупованому Маріуполі та околицях міста внаслідок ударів 22 червня по об'єктах базування російських загарбників постраждала велика кількість особового складу противника, заявив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

22:00 Ввечорі з літака тактичної авіації, з акваторії Чорного моря, російські війська спрямували керовану авіаційну ракету по Одещині. Чорного моря ракета втратила бойову спроможність, повідомляють Сили оборони півдня.

21:00 Від початку дня ворог нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи аби вклинитися в нашу оборону та спробувати вибити українські підрозділи із зайнятих рубежів, повідомляє Генштаб ЗСУ оперативну обстановку на 19:00.

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 121.

Найгарячіше зараз на Покровському напрямку. Від початку доби там ворог 38 разів атакував оборонні рубежі українських захисників. Успіху не мали 27 штурмів агресора, ще 11 ворожих атак – тривають.

20:00 Росія планує приєднати до свого корпусу, що діє у напрямку Харкова, підрозділи окремої 9-ї мотострілецької бригади 51-ї армії РФ, заявив речник ОСУВ "Харків" Юрій Повх.

19:00 90 тисяч росіян готувались до нового наступу на кордоні з Україною, — перший заступник міністра оборони Гаврилюк.

Він заявив, що це було саме в той момент, коли Штати дозволили бити по ним зброєю США і ми знищили цілі колони ЗС РФ.

18:00 Українські підрозділи вже відчули реальне посилення своєї здатності давати відсіч ворогові — головком ЗСУ Сирський про військову допомогу США.

17:00 Оновлені дані станом на 17:00: через російський удар по Харкову сьогодні загинуло троє осіб, ще 29 поранено, повідомляє ДСНС.

16:00 Російська авіація вдарила КАБами по Харкову. Влучили у житловий будинок. Вже відомо про двох загиблих та 15 постраждалих.

15:00 До рішення Саміту миру, який тиждень тому відбувся у Швейцарії, долучились Барбадос і Республіка Маршаллові Острови, — повідомив Зеленський.

Російські військові вперше за час повномасштабної війни завдали ракетного удару по середмісті Івано-Франківська, постраждало три особи, пошкоджено корпуси та будівлі університету, дитячий садочок, ліцей та багатоповерхівки, — голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

За процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни

Наслідки обстрілу Івано-Франківська 22.06.2024 - Як зараз виглядає університет
Наслідки обстрілу Івано-Франківська 22.06.2024 - Як зараз виглядає університет

14:00 Російські військові під час нічної масованої атаки 22 червня використали акваторію Азовського моря для запуску крилатих ракет "Калібр" по Україні, що можна розцінювати як "важливий поворотний момент" у веденні бойових дій — вважає речник ВМС ЗС України Дмитро Плетенчук.

13:00 Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами ще 481 захисника України, 274 з них – посмертно.

Ворог не полишає спроб захопити Часів Яр, лише за добу на цьому напрямку відбулося понад 1100 мінометних і артилерійських обстрілів. "На ранок було зафіксовано понад 50 окупантів знищених і понад 80 — отримали поранення. Це на цю добу. На попередню добу ворог там був більш активний, було знищено понад 250 окупантів та майже 400 отримали поранення. Часів Яр росіянам стоїть поперек горла", — каже речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Назар Волошин.

12:00 В окупованих Донецьку та Маріуполі лунали вибухи.

У лікарні помер працівник ДСНС Микола Нечипоренко, який постраждав внаслідок обстрілу російськими загарбниками Нікопольського району Дніпропетровської області 8 червня.

11:00 Внаслідок масованих атак ворога на енергооб’єкти графіки погодинних відключень по всій Україні почнуть застосовувати раніше, з 14:00 до 24:00, — повідомляє "Укренерго".

10:00 У мережі з'явилося відео ще одного застосування тритонної бомби ФАБ-3000 М54 в районі Липців на Харківщині, його опублікував військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

09:00 У Польщі підіймали у повітря винищувачі F-16 для убезпечення повітряного простору через обстріл Росією території України, повідомляє Оперативне командування ЗС Польщі.

Загалом вночі Росія спрямувала проти України 16 ракет різних типів й 13 ударних БпЛА. Сили ППО збили всі "Шахеди", всі "Калібри", 7 з 10 Х-101/Х-555 та один з двох "Іскандерів".

Тим часом орієнтовні втрати ворога за минулу добу складають більше тисячі одиниць особового складу, 8 танків, десятки артсистем тощо.

Втрати Росії в Україні 22.06.2024
Втрати Росії в Україні 22.06.2024

08:00 Офіційно про наслідки нічної комбінованої атаки ракет та "Шахедів" проти України:

  • Ворог здійснив восьму масовану атаку по об'єктах енергетичної інфраструктури, пошкоджено обладнання на об'єкта в Запорізькій та Львівській областях, на Запоріжжі постраждали двоє енергетиків, — повідомляє "Укренерго".
  • Івано-Франківська область: є влучання та часткове руйнування будівель навчального закладу та прилеглих будинках. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв.
  • Львівська область: ворог завдав ракетного удару по об’єкту критичної енергетичної інфраструктури, виникла пожежа. Поки інформації про постраждалих не надходило.
  • Волинська область: на території області працювала ППО, у повітряному просторі були ворожі цілі, триває ліквідація наслідків падіння уламків. Постраждалих немає.

Свіжі карти бойових дій від Інституту вивчення війни виглядає наступним чином:

06:30 Зібрали головні новини на ранок:

  • Вночі ворог завдав комбінованого удару проти України. Вибухи було чутно у Луцьку та на Вінниччині, в Івано-Франківській області працювала ППО, а у Львівській області ворог завдав ракетного удару по об’єкту критичної енергетичної інфраструктури. Також пізно ввечері вибухи чули на околиці Харкова.
  • Україні заборонено атакувати західною зброєю об'єкти на відстані понад 100 км від кордону і бити по ключових російських аеродромах, — пише The Washington Post.
  • 19 червня, в окупованому Енергодарі безпілотник атакував та зруйнував електропідстанцію "Луч", — підтвердило МАГАТЕ;
  • Не виключається, що сильна пожежа в будівельному комплексі компанії Diehl Metal Applications в Берліні, що сталася на початку травня, могла виникнути через диверсію.
  • Південна Корея викликала російського посла. Йому заявили протест щодо підписання Росією та КНДР угоди про військове співробітництво та висунули вимогу розірвати цей договір між двома режимами.
  • Російська пропаганда повідомляє про нібито спалах холери серед українських захисників у Херсоні, це фейк, — ЦПД.

05:00 Україна відбила чергову комбіновану атаку російських терористів. Терористи застосували ракети Х-101, "Калібр", а також ударні безпілотники.

03:00 Російські терористи атакують ракетами Україну. Відбувся пуск ракет з Ту-95, також терористи запускають крилаті ракети по Запоріжжю та Дніпру.

01:00 Вибухи було чутно у Харкові. Попередньо, терористи спробували атакувати місто ракетами С-300, одна ракета все ж долетіла до передмість.

00:00 Ракетна небезпека для всієї території України, зафіксовано зліт МіГ-31К. Крім того, у повітряному просторі України є ворожі дрони, а з аеродрому "Оленья" злетіли борти Ту-95 (у разі бойового вильоту запуск та входження ракет у повітряний простір України очікується в районі 3-4 ранку).

Ворог окупував Шуми і просунувся в Північному на Торецькому напрямку, а також просунувся в районі Сокола під Очеретиним, — повідомляють аналітики DeepState.

Карта бойових дій у Донецькій області станом на початок дня 22 червня:

Карта бойових дій DeepState 22.06.2024
Карта бойових дій DeepState 22.06.2024

Про те, що відбувалося 19 червня, читайте за посиланням: Війна — день 847: запеклі бої на Донбасі продовжуються, а росіяни збирають нове угруповання військ

Про новини та події 20 червня ми розповідали тут: Війна — день 848: росіяни намагаються прорватися на нових напрямках та обстрілюють Україну ракетами

З ситуацією в Україні за 21 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 849: складна ситуація в Донецькій області та затвердження рамки переговорів щодо вступу України до ЄС