Війна — день 849: складна ситуація на Донеччині та затвердження рамки переговорів про вступ України в ЄС

Читать на русском
Автор
551
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 21 червня 2024, 23:12
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Українські війська продовжують відбивати російські атаки по всій лінії фронту та виснажують їхні сили. Разом з тим для прориву українських оборонних рубежів росіяни продовжують застосовувати важкі бомби і вже застосували ФАБ-3000 на Харківщині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 21 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна планує провести другий Саміт миру до кінця 2024 року, — заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

22:00 Російські війська вранці 21 червня обстріляли Вовчанську громаду в Харківській області, унаслідок цього загинула працівниця пересувного відділення "Укрпошти".

Зеленський підписав указ, яким затвердив склад делегації України для участі у переговорах про вступ із ЄС: делегацію очолює віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. До її складу також увійшли голова ОП Андрій Єрмак та його заступники Ірина Мудра та Ігор Жовква, заступниця голови департаменту ОП з питань євроінтеграції Марія Марченко, перший заступник голови Верховної ради Олександр Корнієнко, торговельний представник України Тарас Качка, заступник голови МЗС Євген Перебийніс, посол України при ЄС Всеволод Ченцов. Указ також згадує заступників і перших заступників усіх українських міністерств – на рівні міністра представлений лише Руслан Стрілець, який очолює Міністерство довкілля та захисту природних ресурсів. У делегації також будуть присутні генеральний директор урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков, голова Державної служби статистики Ігор Вернер, очільник Антимонопольного комітету Павла Кириленка, заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, член Нацкомісії з цінних паперів Максим Лібанов.

21:00 Україна побачить нові кроки на свою підтримку з боку Європи та Вашингтона упродовж наступних тижнів, — заступник державного секретаря Сполучених Штатів із політичних питань Джон Басс.

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру російському актору і музиканту Віталію Гогунському, який публічно підтримує збройну агресію РФ проти України.

20:00 Армія РФ завдала авіаудару по місту Селидове на Донеччині, у результаті дві людини загинули та три отримали поранення.

Нідерланди спільно з і ще однією країною передадуть Україні ППО Patriot, — каже міністерка оборони країни Кайса Оллонгрен.

Зеленський записав вечірнє звернення про затвердження переговорної рамки про вступ України в ЄС та надзвичайно складну ситуацію на Донецькому напрямку:

19:00 Російська ракета "Іскандер-М" влучила в продуктові склади в Кривому Розі, де зазвичай було багато людей, але цього разу відпустили робітників раніше через відсутність електроенергії, пострадало два чоловіка, — повідомив голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Польщі Анджеєм Дудою: "Подякував йому за активну підтримку Саміту миру. Обговорили його результати й домовилися продовжити роботу з іншими країнами над приєднанням до підсумкового комюніке. Ми також відзначили плідну роботу команд над підготовкою двосторонньої безпекової угоди в межах декларації G7 та обговорили регіональні безпекові виклики".

18:00 Міністерство оборони України повідомило, що Сили оборони вразили три одиниці рідкісної російської техніки. Це станція РЕБ Р-934Б "Синиця", розвідувальний комплекс "Муром-М" та тактичний зенітно-ракетний комплекс "Тор-М2".

17:00 В Одесі пролунав вибух. Росія атакувала прибережну зону балістикою. На місці удару виникла пожежа, її швидко загасили, повідомляє Одеська ОВА.

16:00 В Кривому Розі був вибух під час повітряної тривоги. Повітряні сили ЗСУ повідомляли про швидкісну ціль на місто. "Нічого не знімаємо і не викладаємо в інтернет", — закликав голова Ради оборони Олександр Вілкул.

Ще семеро українських дітей віком від 4 місяців до 13 років, які проживали на тимчасово окупованій території Херсонської области, повернули додому, — голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Претендент на крісло президента США Дональд Трамп заявив, що нінішній очільник Білого дому Джо Байден ніколи не мав обіцяти Україні членства у НАТО: "Я вже 20 років чую, що якщо Україна піде до НАТО – це буде реальною проблемою для Росії. Я чув це довгий час. Я думаю, що саме тому ця війна розпочалася".

15:00 Заступник державного секретаря США Ентоні Блінкена з політичних питань Джон Басс прибув до Києва, де зустрінеться з українськими урядовцями та іншими партнерами, щоб підтвердити нашу тверду підтримку України в її боротьбі проти незаконної агресії Росії.

14:25 Відбій загрози по МіГ-31К.

14:00 Ракетна небезпека по всій території України! Зліт МіГ-31К з аеродрому Саваслейка.

Російські військові обстріляли фугасними авіабомбами Воздвижівську громаду та повністю знищили приватний будинок, в якому мешкали цивільні люди. Загинув 32-річний чоловік, поранення отримали 58-річна жінка та 32-річний чоловік, — повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Енергетик ДТЕК отримав поранення через обстріл під час ремонту обладнання на Донеччині. Бригада відновлювала повітряну лінію, пошкоджену ворогом напередодні.

Голова ГУР Кирило Буданов виступив з онлайн-лекцією для слухачів програми підготовки "Senior Executive Fellows" Школи управління ім. Джона Ф. Кеннеді Гарвардського університету зі словами про війну в Україні: "Тут неможливий ані корейський, ані молдовський, ані німецький сценарії — усе це не спрацює. Тут має поставитись крапка один раз і назавжди".

13:00 В ОК "Захід" повідомили, що у Луцьку на військовослужбовців ТЦК напали з газовим балончиком. Нападу піддали військових, які обороняли Україну спочатку в АТО, а потім воювали на Донеччині, Луганщині, Херсонщині та Запоріжжі і на службу в ТЦК повернулися після реабілітації. Нападників встановили, вони понесуть покарання, а охочих використовувати балончик запрошують "махати кулаками" на окупантів.

Напад на представників ТЦК у Луцьку 21.06
Напад на представників ТЦК у Луцьку

12:00 В Україні із 13:00 має збільшитися кількість обмежень щодо відключень електроенергії, повідомили в "Укренерго". Через погодні умови на ранок знеструмлено 53 населені пункти в Донецькій, Сумській та Чернігівській областях.

11:00 У Генштабі підтвердили ураження низки енергетичних об'єктів на території Російської Федерації. Атаки відбувалися дві ночі поспіль — проти 20 та проти 21 червня.

"Уже у ніч на 21 червня безпілотними авіаційними комплексами атаковано Афіпський, Ільський, Краснодарський та Астраханський нафтопереробні заводи. Окрім цього, завдано ударів по радіолокаційних станціях і центрах радіоелектронної розвідки російських загарбників в Брянській області та тимчасово окупованому Криму", — пояснили військові.

10:00 Знімати позиції ЗСУ і розповсюджувати їх у соцмережах — заборонено. Про це згадали одразу двоє блогерів, яких затримала Служба безпеки України. Житель Запоріжжя опублікував у власному Telegram-каналі на майже 140 тисяч підписників відеозапис із розташуванням вогневої позиції наших воїнів у Куп'янському районі Харківщини. Його "колега" із Вінничини навіщось зафільмував політ військового гелікоптера і теж поділився ним у мережі, додавши відповідну геолокацію. Обом чоловікам загрожує до 8 років ув'язнення.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат ворога:

Втрати армії РФ в Україні 21.06.2024
Втрати армії РФ в Україні 21.06.2024

08:00 Сьогодні потужна атака чекала на енергетичні об'єкти в різних областях РФ — дрони буквально "полювали" на НПЗ та нафтобази. Наразі відомо, що під прицілом безпілотників опинилися щонайменше Волгоград, Ейськ Краснодарського краю, республіка Адигея, Ільський НПЗ (теж Краснодарщина). У деяких містах внаслідок удару дронами спалахнули потужні пожежі.

07:00 Всі керовані авіаційні ракети, випущені вночі ворогом на території України, були успішно ліквідовані. Про це повідомили у ПС ЗСУ. Зазначається, що снаряди запускали літаки тактичної авіації. Бойова робота велася у двох областях — на Кіровоградщині та Херсонщині.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч проти 21 червня в Україні минула відносно спокійно. Поодинокі вибухи чули у Київській, Дніпропетровській, Кіровоградській та Херсонській областях. Чекаємо деталей від ПС ЗСУ або місцевих адміністрацій;
  • а от на окупованих територіях картинка дещо інша — в Криму, наприклад, ще до опівночі почали фіксувати гучні звуки та спалахи. Згодом місцеві пабліки підтвердили, що півострів знаходиться під атакою безпілотників. Сподіваємося, дронам вдалося підсмажити щось цікавеньке;
  • також вибухи лунали цієї ночі і безпосередньо на території РФ. Як повідомляє ASTRA, під ударом точно перебували Волгоградська область та Краснодарський край. В останньому БПЛА "відвідали" одразу кілька населених пунктів, однак найбільше дісталося нафтобазі
  • у 24-ій ОМБр імені короля Данила підтвердили, що окремі підрозділи бригади передислоковані в район Часового Яру. Вони мають посилити оборону ЗСУ на цьому відрізку фронту, адже ситуація в місті та околицях "надзвичайно важка";
  • президент РФ Володимир Путін заявив, що не виключає передачі КНДР високоточної зброї. Причина, до речі, досить неординарна — начебто як відповідь на військову допомогу Україні від країн Заходу. Про це пише Bloomberg.

05:00 Повітряну тривогу оголошували у східних та південних регіонах країни. Російські терористи намагалися пускати керовані авіаракети в бік Кропивницького, працював недобитий Су-57.

03:00 З російських Єйська, Новоросійська, Волгограда та з Республіки Адигея повідомляють про численні вибухи. Можливо, наліт українських безпілотників.

01:00 Дозвіл США бити по російській території тепер поширюється на будь-які прикордонні регіони. Раніше можна було бити тільки по цілях біля Харківщини та Сумщини.

00:00 Росіяни в окупованому Криму заявляють про наліт щонайменше чотирьох десятків БПЛА.

З ситуацією в Україні за 18 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 846: окупанти намагаються прорватися на Донбасі, а ЗСУ влаштували полювання на російську ППО

Про те, що відбувалося 19 червня, читайте за посиланням: Війна — день 847: запеклі бої на Донбасі продовжуються, а росіяни збирають нове угруповання військ

Про новини та події 20 червня ми розповідали тут: Війна — день 848: росіяни намагаються прорватися на нових напрямках та обстрілюють Україну ракетами