Війна — день 847: запеклі бої на Донбасі продовжуються, а росіяни збирають нове угруповання військ

Читати російською
Автор
Новина оновлена 19 червня 2024, 23:28

Оперативно про головне за добу

Російське вторгнення в Україну триває, а окупанти, як і раніше, концентрують основні зусилля в Донецькій області, проте шукають місця, де можна завдати нового удару. Зокрема, новий "танковий кулак" збирається в Луганській області, звідки загарбники хочуть ударити в напрямку населеного пункту Борова. При цьому на напрямі Харкова у росіян справи продовжують йти дуже погано, тому їм на допомогу хочуть перекинути морпіхів зі 155-ї бригади Тихоокеанського флоту, яка вже одного разу була майже повністю знищена під Вугледаром.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні новини України та світу за 19 червня. Більш оперативну інформацію ви можете отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

21:00 США не відправлять Швейцарії ракети до систем протиповітряної оборони Patriot в заплановані терміни. Спочатку їх отримає Україна, адже забезпечення ЗСУ необхідною зброєю наразі є пріоритетом США.

20:00 РФ вдарила по прибережній зоні Одещини.Внаслідок влучання пошкоджень зазнала рекреаційна інфраструктура, виникло загоряння сухої трави на відкритій місцевості, яке було ліквідовано.

19:00 Уряд Німеччини розглядає можливість передачі ЗСУ нових систем ППО "NOMADS"

18:00 Україна створила новий дрон-камікадзе зі штучним інтелектом "Булава". Його швидкість досягає 100 км/год, він може перебувати у повітрі понад 50 хвилин.

17:00 РФ вдарила КАБами по Харкову. Постраждала жінка.

16:00 Українська розвідка ідентифікувала особи російських окупантів, які розстріляли українських полонених біля Роботиного Запорізької області. Ними виявилися росіяни зі складу штурмової групи 70-го мотострілецького полку (в/ч 71718) 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії південного округу ЗС Росії. Пункт постійно дислокації – місто Шалі у Чечні.

15:00 Росія перекинула з-під фінського кордону свої війська на війну. Хоча РФ загрожувала наслідками у разі вступу Фінляндії до НАТО, але близько 80% техніки та солдатів було перекинуто.

14:00 Данія оголосила про новий пакет військової підтримки України, в якому, зокрема, є обладнання для F-16.

13:00 Росіяни вже більше доби не можуть загасити нафтобазу в Азові (Ростовська область)

12:00 Генпрокурор України Андрій Костін повідомив, що вдалося встановити особу українського військового, якого окупанти обезголовили на Донеччині.

"Також ми ідентифікували російських командирів, потенційно відповідальних за обезголовлення українського захисника. Здійснюється комплекс заходів щодо перевірки цієї інформації", — зазначив він.

11:00 Найбільш гарячим напрямком фронту у середу, 19 червня, вкотре є Покровський. Від опівночі у цьому районі вже відбулося 13 спроб прорвати оборону українських військових. Зокрема найактивніше окупанти давлять поблизу Новоолександрівки, Калинового, Сокола та Новоселівки Першої. Однак бійці ЗСУ дають "прикурити" ворогу.

Тим часом на Харківському напрямку штурм російських військ поблизу Липців зазнав невдачі, наразі бій точиться в районі Вовчанська, повідомляє Генштаб.

Карта боїв у Харківській області 19.06.2024

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів на фронті в Україні.

8:00 19 "шахедів" збито цієї ночі над Україною завдяки нашим захисникам! Всього ворог запустив 21 безпілотник. Як повідомляють у Повітряних Силах, окупанти атакували Україну з двох місць — з Приморсько-Ахтарська (РФ) та мису Чауда (окупований Крим). Бойова робота велася у шести областях — на Херсонщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині, Кіровоградщині, Хмельниччині та Львівщині.

7:00 У Львівській області вранці 19 червня під атакою "шахедів" опинилося село Малехів. Як повідомляє місцева влада, поранено щонайменше двох людей — 70-річного та 47-річного чоловіків. Старший із них вже госпіталізований. Є пошкодження офісної будівлі та багатоповерхового будинку, десятки квартир залишилися без вікон. Також постраждали і будинки в приватному секторі.

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у ніч на 19 червня Україна знаходилася під масованою атакою "шахедів". Вибухи лунали у низці областей — Херсонській, Дніпропетровській, Львівській тощо. Чекаємо даних від місцевих адміністрацій для уточнення даних;
  • внаслідок нальоту безпілотників на Львівщину постраждав 47-річний чоловік, — ОВА. Додатково мер Львова Садовий заявив, що в районі був пошкоджений багатоповерховий будинок;
  • у Швейцарії готуються послабити правила реекспорту зброї, аби полегшити процес її передачі Україні. Однак, за даними журналістів, буде висунуто додаткові вимоги до країни, котрій даватимуть зброю. Їх поки всього три — не порушувати систематично права людини, не використовувати швейцарську техніку проти мирних людей та користуватися правом на самооборону відповідно до Статуту ООН;
  • липневий саміт НАТО буде зосереджений "довкола зміцнення допомоги Україні". Про це запевняє державний секретар США Ентоні Блінкен;
  • графіки погодинних відключень у середу, 19 червня, діятимуть протягом усієї доби — із 00:00 до 24:00. Не забудьте перевірити власний графік!

3:00 Російські безпілотники перебувають у Львівській області

1:00 Декілька груп російських БПЛА перебувають у повітряному просторі України. Вони зафіксовані у Вінницькій, Миколаївській та Херсонській областях

00:00 У місті Азов Ростовської області продовжують горіти цистерни з нафтопродуктами. Росіяни не можуть їх згасити ось уже понад 20 годин

Про новини та події 16 червня ми розповідали тут: Війна — день 844: росіяни потрапили у пастку у Вовчанську, але тиснуть на Донбасі

З ситуацією в Україні за 17 червня ви можете ознайомитись у цьому матеріалі: Війна — день 845: росіяни значно посилили наступ на одному з напрямків та бомбардують мирні міста

Про те, що відбувалося 18 червня, читайте за посиланням: Війна — день 846: окупанти намагаються прорватися на Донбасі, а ЗСУ влаштували полювання на російську ППО