Війна — день 735: загарбники тиснуть на Мар’їнському напрямку та активізувалися на Куп’янському

Читать на русском
Автор
3253
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 28 лютого 2024, 23:31
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують тиснути на Мар’їнському напрямі та активізувалися на Куп’янському. Не припиняються і спроби зламати опір сил оборони біля Авдіївки, хоча у ЗСУ повідомляють, що заходи щодо стабілізації фронту на цій ділянці успішно завершені, а подальшого просування росіян вдалося уникнути. Про стабілізацію ситуації також говорить і те, що перша бригада ЗСУ, яка брала участь у боях на цьому напрямі, пішла на ротацію.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 28 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ворог продовжує атакувати Полтавщину. Звук вибуху чули у Миргородському районі. Проте влучення на території області не зафіксовано.

22:00 Російська армія обстріляла населені пункти на Донеччині. Внаслідок цього загинула людина, ще троє отримали поранення.

21:00 3-я окрема штурмова бригада вибила російських окупантів із Красногорівки на Донеччині, куди ворог увійшов напередодні, повідомляє пресслужба бригади.

20:00 ЗСУ заблокували росіян на підході до села Орлівка, неподалік Авдіївки — спікер "Таврії"

Українські воїни продовжують оборонну операцію на Авдіївському напрямі. У районі населених пунктів Тоненьке-Орлівка-Бердичі їм сприяє рельєф місцевості та каскад водосховищ, розповів речник ОСУВ "Таврія" Дмитро Ліховий.

19:00 Міноборони Болгарії анонсувало новий пакет військової допомоги Україні — міністр оборони Болгарії Тодор Тагарьов.

За його словами, зараз в Україну йде постачання БТРів.

"БТРи для України поки що знаходяться в Софії. Вони вирушать за кілька днів, але терміни я не назву", — додав він, запевнивши, що допомога з вищим пріоритетом уже давно пішла.

18:00 Нідерланди замовили для України дев'ять найновіших чеських 155-мм САУ DITA.

Гаубиця з довжиною ствола 45 калібрів забезпечує дальність стрільби снарядами ER BB (артилерійський снаряд збільшеної дистанції) до 39 км, зі скорострільністю до 6 пострілів за хвилину. Боєкомплект САУ – 40 боєприпасів. Самохідка використовує шасі Tatra 815 з татровським турбодизелем на 400 к.с. Завдяки високому рівню автоматизації екіпаж гаубиці складається з двох солдатів, а у башті є аварійний пост для третього члена розрахунку, у разі проблем із автоматикою.

17:00 ЦСО "А" СБУ Менше ніж за місяць уразили:

  • 20 танків
  • 46 ББМ
  • 47 артсистем і 3 РСЗВ
  • 3 системи ППО
  • 16 засобів радіоелектронної розвідки та боротьби
  • 265 одиниць військового транспорту та 2 човни
  • систему відеоспостереження "Муром-М"
  • 119 вогневих позицій і ворожих укріплень
  • 6 складів із боєприпасами та один склад паливно-мастильних матеріалів

Крім того, знищено 431 окупанта.

16:00 Латвія розгляне можливість відправлення військ до України, якщо відповідна домовленість між союзниками НАТО.

15:00 РФ атакувала Харківщину. Зафіксоване влучання КАБ в центральній частині міста Куп'янськ. На жаль, є загиблі та постраждалі.

13:00 У боях за Україну загинув 32-річний батько трьох дітей з Тернопільщини, повідомляє Шумська територіальна громада. Він воював захищаючи Куп'янський напрямок.

Учасники з'їзду"депутатів усіх рівнів", що відкривається в невизнаному Придністров'ї, мають намір звернутися за допомогою до Росії. Так сказано у проєкті резолюції з'їзду, який отримали для ознайомлення депутати. Про це пишуть російські ЗМІ.

12:00 На боці України у війні проти Росії воюють близько 20 тисяч іноземних добровольців. Автор статті в The Washington Post посилається на слова українських урядовців.

Президент України Володимир Зеленський після поїздки до Саудівської Аравії здійснив неоголошений візит до Албанії. Це перший візит туди українського президента за всю історію незалежності. Президент наголосив, що будуть проведені переговори щодо оборонної та політичної співпраці, підтримки Формули миру та роботи над безпековими угодами.

Мешканцям окупованої лівобережної частини Херсонської області дозволили "голосувати" на так званих виборах президента Росії з українським паспортом, оскільки паспортизація РФ на Херсонщині провалилась. Про це повідомив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, посилаючись на дані Центру національного спротиву

11:00 СБУ затримала посадовицю харківського університету, яка розвідувала місця дислокації української армії у прифронтових територіях. Зокрема, фотографувала ППО та блокпости ЗСУ.

10:00 Внаслідок обстрілу за останню добу росіяни влучили у вантажне судно у Херсоні, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін. Також пошкодження отримали елеватор та ферма.

9:00 У Запорізькій області минулої доби через російські обстріли загинули жителька села Нове Пологівського району. Жертві було 76 років.

У Херсоні через ворожий вогонь пошкоджено вантажне судно, також є інформація про влучання у автомобілі. В області є приліт на ферму та елеватор.

8:30 Цієї ночі успішно знищені всі 10 "шахедів", котрими атакували південь України. Як повідомили в Силах оборони півдня, гідний повітряний бій противнику дали Миколаївщина та Одещина. Інтенсивна бойова робота велася близько півтори години, адже окупанти намагалися маневрувати і проводити додаткову розвідку перед атаками.

На жаль, уламки одного із дронів наробили лиха в Одесі. При падінні вони пошкодили трансформатор одного із об'єктів критичної інфраструктури, внаслідок чого сталася пожежа. Рятувальники швидко ліквідували вогонь, обійшлося без постраждалих.

7:30 За минулу добу на фронті відбулося 102 бойові зіткнення, інформує Генштаб ЗСУ. Найбільш інтенсивним напрямком наразі є Новопавлівський — там зафіксовано 29 боїв.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • у низці областей цієї ночі звучали сигнали повітряної тривоги. Додатково повідомлялося про звуки вибухів на Донеччині, Дніпропетровщині, Херсонщині. Чекаємо подробиць від місцевих адміністрацій та Повітряних Сил;
  • під ранок 28 лютого ракетна небезпека оголошувалася для південних областей, однак, за даними моніторингових каналів, у окупантів стався технічний збій;
  • президент Володимир Зеленський здійснив неоголошений візит до Албанії. Про це повідомили місцеві журналісти;
  • Держдеп США оцінює ситуацію на фронті в Україні як "дуже серйозну". "Українські військові не мають (достатньо) боєприпасів, необхідних для відбиття російської агресії. Вони продовжують хоробро боротися. У них все ще є зброя та боєприпаси, які вони можуть використати, але їм доводиться економити їх, тому що Конгрес США не спромігся вжити заходів", — заявив речник відомства Метью Міллер;
  • у Туреччині зафіксували землетрус силою 4,5 балів поблизу провінції Чанаккале. Як пише BNN, поштовхи також чули жителі району Біга, однак про будь-які катастрофічні наслідки поки не повідомлялося.

05:00 Російські терористи підняли в небо три бомбардувальники Ту-22М3. Літаки терористів летять на пускові рубежі в районі Севастополя, у південних регіонах України оголосили повітряну тривогу.

3:00 Через обстріл Одеси сталося замикання в електромережі об'єкта критичної інфраструктури, і сталася пожежа, яку оперативно загасили. Обійшлося без постраждалих

1:00 Росіяни обстрілюють Покровськ (Донецька область), на сході України оголосили тривогу.

00:00 Росіяни ввечері завдали авіаударів на Запорізькому напрямку. Зокрема дісталося місту Оріхів

Із ситуацією в Україні за 25 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 732: окупанти штурмують під Мар’їнкою, але зазнають серйозних втрат

Інформацію за 26 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 733: окупанти просуваються на Авдіївському напрямку та обстрілюють мирні міста

Про те, що відбувалося 27 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 734: окупанти просуваються під Авдіївкою та посилюють тиск під Мар’їнкою