Війна — день 734: окупанти просуваються під Авдіївкою та посилюють тиск під Мар’їнкою

Читать на русском
Автор
3449
Бої за Україну продовжуються Новина оновлена 27 лютого 2024, 23:43
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські війська продовжують просуватися на сході України, користуючись імпульсом після захоплення Авдіївки та тим, що бійці ЗСУ відходять на вигідніші позиції. Водночас основний фокус уваги окупантів поступово зміщується на Мар’їнський напрямок, де останнім часом спостерігається збільшення кількості російських штурмів. При цьому у ЗСУ дедалі більше відчувається проблема з нестачею боєприпасів, яких може вистачити лише до літа, а тому неподалік лінії фронту починають створювати лінії укріплення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Армія РФ обстріляла Курахівську громаду з артилерії – одна людина загинула та п’ятеро поранено.

22:00 110 окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, яка обороняла Авдіївку від російських загарбників, пішла на ротацію.

21:00 Країни ЄС домовилися закупити для України снарядів на $1,5 млрд — Bloomberg.

19:00 Голова Генерального штабу армії Нідерландів генерал Ейхельсгейм вважає, що зараз немає сенсу обговорювати відправлення військ західних держав в Україну, але союзники повинні бути відкритими до всіх можливих варіантів.

Військовий Нідерландів наголосив, що відправлення військ в Україну є "крайнім варіантом", і досі його публічно не розглядали.

Він допустив, що теоретичний сценарій розгортання військових повинен відбуватися в межах коаліції – наприклад через НАТО або групу з 10-15 країн. "Було б дуже дивно, якби одна чи дві країни збиралися це зробити", – додав генерал.

18:00 Присутність західних військ в Україні не переступить "поріг войовничості", заявив у вівторок глава Міністерства закордонних справ Франції Стефан Сежурне, коментуючи заяви президента Еммануеля Макрона про можливість відправлення військ до України.

17:00 На Авдіївському напрямку ЗСУ вдалося стабілізувати лінію оборони в районах сіл Тоненьке, Орлівка та Бердичі Донецької області. заявив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

16:00 Українські сили збили ще один ворожий Су-34 — ЗС ЗСУ

15:00 В Офісі президента України вітають обговорення Заходом щодо відправлення своїх військ до України. Радник голови ОП Михайло Подоляк зазначив, що це свідчить про усвідомлення ризиків агресії РФ.

14:00 Ворог активно намагається сунути в напрямку Часового Яру, повідомив начальник прес-служби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш.

13:00 Речник Генштабу ЗСУ старший лейтенант Андрій Ковальов уточнив, що втрати Росії у війні проти України становлять 412400 осіб вбитими та пораненими станом на 27 лютого 2024 року

Вранці, у тимчасово окупованій Новій Каховці пролунали вибухи. Сили руху спротиву підірвали штаб путінської партії "Єдина Росія". Також пролунав вибух неподалік від "виборчої дільниці", повідомили у Центрі національного спротиву.

12:15 Росія розпочала будівництво нової залізниці з Маріуполя, щоб забезпечити логістику в обхід Кримського мосту. Її можуть приєднати до залізниці "Бердянськ – Токмак".

11:00 Генеральний секретар НАТО заявив, що Альянс не має планів посилати свої війська в Україну. Ідентичні заяви зробили канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. У свою чергу речник президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що якщо європейські війська відправлять в Україну, конфлікт Росії з НАТО буде неминучим.

10:00 На сході країни захисники України знищили російський винищувач-бомбардувальник Су-34, повідомляє Командування Повітряних сил ЗСУ.

09:15 У Запоріжжі пролунав вибух. Це підтвердили у обласній військовій адміністрації. У регіоні оголошено повітряну тривогу.

08:00 Цієї ночі українські сили протиповітряної оборони успішно знищили 11 російських безпілотників і дві керовані ракети.

07:00 За останню добу на фронті відбулося 96 бойових зіткнень із ворогом, повідомляє Генштаб ЗСУ. Найактивнішим напрямком залишається Мар'їнський (32).

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі в Україні неодноразово лунали сигнали повітряної тривоги через різноманітні загрози з боку ворога. Низка областей відбивалася від атаки "шахедів", про наслідки чекаємо інформації від місцевих адміністрацій та ЗСУ;
  • чимало моніторингових джерел повідомили вночі про проліт одного із російських "шахедів" над територією Румунії. При цьому у румунському Міноборони заявили наступне: "Жоден безпілотник, запущений Російською Федерацією сьогодні ввечері по Україні, не пролетів над повітряним простором Республіки Молдова. Українська сторона нам підтвердила, що всі безпілотники, запущені на сьогодні над Одещиною, були знищені або заглушені українською ППО";
  • тим часом неспокійно було і в РФ. Як повідомляють тамтешні ЗМІ із посиланням на губернатора Брянської області, у цьому регіоні було начебто збито два БПЛА літакового типу. При цьому росіяни запевняють, що ні постраждалих, ні руйнувань немає;
  • президент Франції Еммануель Макрон заявив про створення коаліції для надання Україні "ракет середньої та великої дальності та бомб". Як пише Le Monde, найбільше зусиль у цьому напрямку європейські партнери збираються докласти у найближчі десять днів;
  • американський лідер Джо Байден заявив під час публічного виступу, що Ізраїль та ХАМАС можуть укласти чергову "мирову", аби вже до 4 березня у регіоні оголосили чергове припинення вогню. Про це повідомляє Bloomberg.

00:00 ЗСУ відійшли від населеного пункту Ласточкине (біля Авдіївки), щоб стабілізувати лінію фронту, а окупанти тепер фокусуються на напрямі Орлівки.

Про те, що відбувалося 24 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 731: Росія та Україна обмінюються атаками на другу річницю вторгнення

Із ситуацією в Україні за 25 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 732: окупанти штурмують під Мар’їнкою, але зазнають серйозних втрат

Інформацію за 26 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 733: окупанти просуваються на Авдіївському напрямку та обстрілюють мирні міста