Війна — день 728: окупанти продовжують активно атакувати позиції ЗСУ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках

Читать на русском
Автор
6703
Широкомасштабне вторгнення РФ в Україну триває 728 днів
Широкомасштабне вторгнення РФ в Україну триває 728 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне за добу

Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну продовжується. Окупанти не припиняють штурмувати позиції ЗСУ по всьому фронту, за добу Силам оборони України доводиться відбивати понад 50 ворожих атак. Також активно росіяни обстрілюють територію України дронами-камікадзе та ракетами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський підписав указ про зміни у складі Ставки верховного головнокомандувача, яким увів до складу Ставки начальника Генерального штабу Анатолія Баргилевича та командувача Сухопутних військ Олександра Павлюка.

22:00 Російські окупанти завдали авіаційних ударів по м. Оріхів, а також по с. Токмачка та Новоданилівка, повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

"Ворог продовжує знищувати прифронтові міста та села. О 19.30 завдав два авіаудари по Орєхову. Потрапив у нежитлове приміщення в центрі міста, після чого там сталася пожежа. Пошкодив інші будівлі, розташовані поряд", — повідомляє телеграм-канал ОВА.

Також, за інформацією ОВА, близько 6 авіаударів окупанти завдали в районі Малої Токмачки та Новоданилівки.

21:00 Міністерство оборони України продовжує процес цифровізації залишків майна у військових частинах та на складах. Автоматизована система управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP) вже підключена до 200 військових частин.

20:00 Протягом доби відбулося 51 бойове зіткнення, зокрема на Авдіївському напрямку (в районі Степового, Ласточкіно, Первомайського та Невельського) відбито 12 атак російських військ, на Мар'їнському – 10, на Запорізькому – 7, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ

19:00 На Сумщині в межах 5-кілометрової зони від державного кордону вводять додаткові обмеження особливого режиму, повідомляє ОВА.

18:00 Російська Федерація почала перекидати вцілілі підрозділи солдатів та техніку з-під Авдіївки на інші напрямки, заявив заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін.

16:00 Інформація, що поширилася раніше, про те, що в Авдіївці потрапили в полон до тисячі українських військовослужбовців, є російським пропагандистським наративом, заявив спікер оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" Дмитро Ліховий.

15:00 Загальні втрати росіян в операційній зоні оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" за добу 20 лютого склали: у живій силі – 521 особа, у озброєнні та військовій техніці – 60 одиниць, за винятком БпЛА. Це 6 танків, 34 бойові бронемашини, 6 артсистем, 1 РСЗВ, 12 автомобілів, 1 одиниця спецтехніки. Зокрема, знищено і квадроцикл росіян.

14:00 Головне завдання Повітряних сил у війні України проти Росії — не дати можливість ворожим літакам літати у нас над головою, розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

12:00 У Євросоюзі затвердили новий, вже 13-й пакет санкцій проти Москви. Про це стало відомо із допису редактора "Радіо Свобода" в Європі Рікарда Йозвяка.

"Має бути опублікований напередодні річниці (вторгнення РФ до України) 24 лютого", — зазначив він.

До слова, пакет обіцяє бути найбільш масштабним за всіх своїх "попередників".

Тим часом в Україні оголошено масштабну повітряну тривогу у зв'язку зі зльотом двох літаків МіГ-31К у Росії.

Карта повітряних тривог в Україні 21.02.2024
Карта повітряних тривог в Україні 21.02.2024

11:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжими даними щодо втрат ворога на фронті. За останню добу — знову понад тисяча знищених окупантів. Дякуємо ЗСУ за старання!

Втрати армії РФ в Україні 21.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 21.02.2024

10:00 В Харкові СБУ затримала зрадницю, котра співпрацювала із кремлівськими спецслужбами, наводячи ракети на цивільні будинки. Внаслідок її дій 23 січня 2024 року у місті стався серйозний приліт — щонайменше дев'ятеро осіб отримали поранення різної важкості. Багатьом родинам довелося шукати новий прихисток. Наразі зловмисниця затримана, їй загрожує довічне ув'язнення.

9:00 Загалом вночі над Україною було знищено 13 ворожих дронів та одну ракету. Як повідомили у Повітряних силах ЗСУ, усього росіяни запустили по мирних українських містах і селах шість ракет різних типів та 19 "шахедів". На Полтавщині вдалося знищити ракету Х-59, а Харківщина, Дніпропетровщина, Запоріжжя та Донеччина вдало "відпрацювали" по дронах. Запуск ворожих цілей проводився із території Ростовської і Бєлгородської областей РФ, а також Краснодарського краю.

8:00 Українські військові назавжди приземлили ще одну бойову "пташку" ворога — винищувач-бомбардувальник Су-34. Про це повідомив командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук. До слова, із 15 лютого це вже сьоме знищене авіасудно оккупанта.

7:00 За минулу добу на фронті відбулося 66 бойових зіткнень. Як повідомляє Генштаб ЗСУ у свіжому ранковому зведенні з фронтів, найбільше боїв зафіксовано на Мар'їнському напрямку (20).

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці областей лунали сигнали повітряної тривоги. Вибухи чули жителі Харківщини, Сумщини та Донеччини — як мінімум;
  • чи не найбільше вночі дісталося Краматорську, по житловому району якого вдарили окупанти. Є пошкодження інфраструктури та поранені. Обійшлося без загиблих;
  • міністр оборони РФ Шойгу заявив на доповіді Путіну, що їхні військові начебто утримують Кринки Херсонської області, що насправді є плацдармом ЗСУ на лівобережжі річки Дніпро. В ЗСУ швидко відреагували на подібні висловлювання, переконуючи, що жодних подібних успіхів ворог не має;
  • Білий Дім готує новий пакет санкцій проти Москви. Він має бути оголошений напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення РФ, а на його наповнення вплинули також новини про смерть опозиціонера Олексія Навального, заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван.

3:00 У ЗМІ з'явилася інформація про те, що від 850 до 1000 українських військових могли потрапити в полон або пропасти безвісти під час відходу з Авдіївки

1:00 У низці областей оголосили тривогу через загрозу застосування балістичного озброєння зі сходу.

00:00 Сили оборони Півдня назвали "маніпуляцією та фальсифікацією" заяви Шойгу про взяття Кринок.

"Офіційно повідомляємо, що ця інформація не відповідає дійсності. Сили оборони півдня України продовжують утримувати зайняті позиції, завдаючи значних втрат ворогові", — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що за минулий день росіяни мали одну спробу штурму, але вона була відбита ЗСУ.

Про те, що відбувалося 18 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 725: окупанти продовжують тиснути в районі Авдіївки та фокусуються на Мар’їнському напрямі

З ситуацією в Україні за 19 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 726: РФ продовжує атакувати в районі Авдіївки та штурмує позиції ЗСУ на Запорізькому напрямку

Інформацію за 20 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 727: росіяни продовжують штурми біля Авдіївки та стягують сили на півдні