Війна — день 726: РФ продовжує атакувати в районі Авдіївки та штурмує позиції ЗСУ на Запорізькому напрямі

Читать на русском
Автор
6643
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські війська продовжують атакувати позиції ЗСУ по всьому фронту, проте найбільш напруженою ситуація залишається в районі захопленої РФ Авдіївки, де окупанти намагаються розвинути наступ, а також у районі н.п. Роботине на Запорізькому напрямку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Канада пожертвує Україні понад 800 дронів SkyRanger R70 для оборони, — Reuters з посиланням на міністра оборони Канади.

Характеристики дрона:

  • Вага – 5 кг.
  • Можуть нести камери та системи скидання боєприпасів.
  • Переносять у розібраному вигляді і дуже швидко збирається, що корисно на полі бою.
  • Дальність зв'язку – 5 км.
  • Тривалість польоту – понад 40 хв.

22:00 Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель говорить про можливості для держав-членів ЄС закуповувати боєприпаси для України також і за межами Співтовариства, оскільки їхні витрати будуть відшкодовані.

21:00 110-та бригада ЗСУ заявила, що її поранених бійців, яких за наказом командування залишили в укріпрайоні "Зеніт" після відходу звідти українських сил, розстріляли росіяни.

20:00 Російські окупаційні війська у понеділок, близько 17:00, вдарили по селу Ольховатка Куп'янського району Харківської області керованими авіабомбами, повідомив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Олег Синєгубов.

"Зруйновано 2 приватні будинки, пошкоджено 10. Одну жінку деблокували з-під завалів і надають медичну допомогу", — написав Синегубов.

19:00 У результаті повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке триває вже майже два роки, зниклими безвісти вважаються 23 тисячі людей, заявляють в МКЧХ.

17:00 ЄС найближчими днями схвалить використання доходів від заморожених активів Росії на користь України, — Урсула фон дер Ляйєн

"Наразі ми ініціювали юридичні кроки, щоб відсотки, отримані від цих депозитів, не належали Росії", — заявила глава Єврокомісії.

16:00 На рахунку німецької батареї комплексу Patriot — 18 збитих російських бортів, заявив італійський військовий експерт Томас Тейнер.

Згідно з оновленими даними за допомогою "Патріотів" збито:

  • 3 Мі-8;
  • 1 Су-24;
  • 9 Су-34;
  • 3 Су-35;
  • 1 А-50;
  • 1 Іл-22М (пошкоджений).

15:00 Зеленський приїхав на передову Куп'янського напрямку 19 лютого. Зокрема, він нагородив військових, що боронять Україну на цій ділянці фронту.

Третя штурмова бригада опублікувала відео нічних рейдів під час перебування в Авдіївці.

14:00 Адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб надати Україні нові потужні балістичні ракети великої дальності. Це дасть змогу Україні завдавати ударів далі в межах контрольованого Росією Кримського півострова, повідомляє NBC News.

12:00 Служба безпеки України оголосила підозру архімандриту УПЦ (МП) Олексію, який благословив Сальдо на фейковий референдум у Херсонській області. Наразі колишній настоятель одного із херсонських храмів переховується на лівобережжі області. Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за вчинені злочини.

11:00 На Харківщині ідентифікували трьох чоловіків, причетних до катувань 16-річного підлітка у Куп'янському районі. Ними виявилися місцеві колаборанти, котрі співпрацювали із росіянами під час окупації. В серпні 2022-го вони викрали молодого юнака, тримали в катівні протягом 16 діб, били та знущалися, вимагаючи інформацію щодо проукраїнських жителів населеного пункту, а також учасників АТО/ООС.

10:00 У Нацполіції показали наслідки ворожих обстрілів Сумської області. Лише за неділю, 18 лютого, в регіоні пошкоджено шість приватних будинків.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою втрат окупантів. За минулу добу на фронті ліквідовано майже 1300 загарбників!

Втрати армії РФ в Україні 19.02.2024
Втрати армії РФ в Україні 19.02.2024

08:00 Цієї ночі над Україною було збито чотири російські безпілотники. Усі "шахеди" запускалися з території Бєлгородської області РФ.

07:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням подій із фронту. За останню добу на різних напрямках зафіксовано 80 бойових зіткнень. Зокрема, активізувалися Херсонський та Запорізький напрямки.

06:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі сигнали тривоги оголошувалися у кількох областях України. У моніторингових каналах повідомлялося про вибухи на Сумщині — ймовірно, через обстріли з артилерії. Чекаємо на офіційні дані місцевих адміністрацій;
  • у неділю, 18 лютого, російські хакери атакували низку українських медіа, зламавши захисти систем та розмістивши фейкові новини. Серед постраждалих ЗМІ, зокрема, і "Телеграф". У Держспецзв'язку вже заявили, що вивчають деталі інциденту. Сподіваємося на надання експертних висновків;
  • вдова російського опозиційного політика Олексія Навального Юлія збирається взяти участь у засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу. Воно заплановане на понеділок, 19 лютого, у Брюсселі;
  • український документальний фільм "20 днів у Маріуполі", що розповідає про початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну, отримав престижну кінопремію BAFTA як найкраща документальна стрічка.

05:00 На Харківщині давали повітряну тривогу, але загалом, над Україною спокійно.

03:00 Повітряних тривог немає, стратегічна авіація неактивна. Ворожі безпілотники не фіксуються.

01:00 Партизани виявили військову техніку загарбників для подальшого її перекидання на фронт. Техніку виявили у селищі міського типу Азовське у Джанкойському районі окупованого Криму, повідомляє партизанський рух "АТЕШ".

00:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус закликав Конгрес США продовжити підтримку України, оскільки відмова від цього зобов’язання може зашкодити американській економіці.

Інформацію за 16 лютого дивіться за посиланням: Війна – день 723: критична ситуація в Авдіївці та угоди з Німеччиною та Францією

Про те, що відбувалося 17 лютого, читайте у матеріалі: Війна – день 724: Українські військові залишили Авдіївку, готують нову оборону

Із ситуацією в Україні за 18 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 725: окупанти продовжують тиснути в районі Авдіївки та фокусуються на Мар’їнському напрямку