Ненадійність США та агресивність Росії: Європа нарешті серйозно стурбована своїми перспективами

Читать на русском
Автор
1321
Беззубість США може спонукати РФ до нападу на члена НАТО
Беззубість США може спонукати РФ до нападу на члена НАТО. Фото Армія Inform

Європа увійшла в період, коли перш за все вона повинна сподіватися на себе, а не на США

Європейські країни, зокрема члени НАТО, стурбовані ненадійністю Сполучених Штатів, як союзника, та перспективою нападу Росії. Західні країни увійшли у період, коли США можуть скоротити допомогу країнам Альянсу, Росія має успіхи на полі бою в Україні, а сама Європа зробила занадто мало для підготовки до війни та надання Україні належної допомоги.

Про це пише інформаційне агентство Bloomberg. Агентство зазначає, що Мюнхенська конференція з безпеки, яка проходила 17 та 18 лютого, була сповнена неприкритого песимізму та невизначеності.

Зокрема високопоставлені представники міністерств оборони західних країн розкритикували нездатність США надати Україні потрібне фінансування. Також вони заявили, що змушені планувати сценарії, у яких відсутність підтримки з боку США підштовхне Росію до нападу на члена НАТО.

Окрім того, песимізму наганяє окупація Росією Авдіївки, що стало можливим через відсутність допомоги Україні. Також європейські політики нервують через вбивство російським диктатором Володимиром Путіним відомого опозиціонера Олексія Навального та неспроможністю США надати Україні, Тайваню та Ізраїлю обіцяну допомогу.

Масла у вогонь підлив сенатор-трампіст Джей Ді Венс – поплічник експрезидента Дональда Трампа та відомий противник надання допомоги України. "Зашкварений" сенатор заявив, що США нібито повинні перемістити фокус на Азію та скоротити підтримку Європи.

Прем'єр-міністр Нідерландів, Марк Рютте, який зараз є головним кандидатом на посаду генерального секретаря НАТО, сказав, що Європа повинна взяти себе в руки. Настав час, коли європейські країни можуть розраховувати тільки на себе.

"Припиніть стогнати, скиглити та нити про Трампа — ми не витрачаємо більше на оборону і не нарощуємо виробництво боєприпасів, тому що Трамп може повернутися. Ми повинні це робити, бо ми хочемо це робити, адже це в наших інтересах", – зазначив він.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявили, що час працює на Путіна. Тож правильні рішення потрібно ухвалювати тоді, коли вони потрібні, тобто зараз. Далі може бути вже занадто пізно.

"Йдеться не лише про ухвалення правильного рішення, а і про ухвалення правильного рішення на ранній стадії", – пояснив Столтенберг.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" поспілкувався із Джеймі Ши – ексчиновником НАТО, який має 38-річний досвід роботи в Альянсі. Він зробив свій прогноз, чи наважиться РФ напасти на НАТО.

Тим часом країни Балтії готуються до того, що Росія почне силове протистояння з НАТО, а тому проводять роботи зі створення ліній укріплень на кордоні. Для цих цілей буде облаштовано понад 1000 укріплених бункерів, а також створено інші загородження на кшталт "зубів дракона", мінних полів, протитанкових ровів та ліній з колючого дроту.

В Литві вважають, що Росія вже готова нападати на країни Європи, оскільки перебуває у вигідному для себе становищі. Вона має значно більше військових сил, військового досвіду та активно виправляє свої помилки.