Росія візьме участь у переговорах щодо "Формули миру"? У Зеленського дали несподівану відповідь

Читать на русском
Автор
1704
Єрмак не виключає участі Росії, але не на першому саміті
Єрмак не виключає участі Росії, але не на першому саміті. Фото Офіс президента України

Для переговорів потрібна політична воля, а її у росіян немає

Україна у майбутньому буде готова розглянути варіант, за якого у зустрічах на Саміті миру для реалізації "Формули миру" президента Володимира Зеленського візьмуть участь представники Росії. Але за умови, що спочатку буде затверджено спільний план дій з виконання Формули.

Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак під час пресконференції з главами МЗС України та Угорщини. За його словами, Україна готова почути усі країни, навіть російських терористів.

"Перша зустріч, перший саміт на рівні лідерів – без участі Росії. Потім ми відкриваємо можливість проведення всіх пунктів з десяти окремих зустрічей, конференцій, подій на різних рівнях для вироблення такого плану. І вже на другому саміті на рівні лідерів, коли план буде готовий, ми готові розглядати питання запрошення представників Росії", – сказав він.

Втім, додав Єрмак, для цього Росія повинна мати політичну волю до миру на справедливих українських умовах. Поки що такої волі у російського терористичного режиму не спостерігається.

Раніше "Телеграф" писав, що Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про відсутність близької перспективи переговорів щодо довгострокового перемир'я в Україні. Але для того, щоб відбулись перемовини необхідна готовність РФ та її позитивні наміри з цього питання.

Додамо, що переговори з Росією були на початку війни в Білорусі. Але за словами радника голови ОП Михайла Подоляка, це була спроба, щоб Україна капітулювала.