Війна — день 727: росіяни продовжують штурми біля Авдіївки та стягують сили на півдні

Читать на русском
Автор
3965
Бої за Україну продовжуються
Бої за Україну продовжуються

Оперативно про головне за добу

Російські окупанти продовжують пробувати штурмувати українські позиції по всій лінії фронту, через що щодня фіксуються десятки бойових зіткнень. Після виходу українських сил з Авдіївки загарбники не припинили наступ на цьому напрямі й тепер намагаються вибити ЗСУ з позицій біля Новобахмутівки, Ластівчиного та Первомайського. Також активізувалися спроби атакувати на Запорізькому напрямку, де росіяни фокусують зусилля на напрямі Роботиного.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 лютого, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сили оборони Півдня офіційно спростували заяви Шойгу про взяття Кринок, що на лівому березі Дніпра у Херсонській області.

22:00 ЗСУ завдали удару по військовому полігону росіян в окупованому Трудівському Донецькій області, повідомляють росЗМІ.

Повідомляється, що прилетіли три ракети РСЗВ "HIMARS". Кількість 200-х – 65 осіб.

20:00 Ворожий дрон-камікадзе поцілив в авто жителів Петропавлівки, двоє чоловіків загинули, дружина одного з них у лікарні, — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"В автівці було троє пасажирів. 38-річний цивільний водій та 50-річний цивільний чоловік загинули на місці. 48-річна дружина останнього з пораненнями доставлена в медичний заклад.

Усі троє — робітники місцевої ферми. Поверталися по домівкам після роботи", — додав він.

19:00 Швеція анонсувала сьогодні 15-й пакет військової допомоги на 7,1 млрд. шведських крон або близько 680 млн. доларів. До нього увійдуть 35 БМП CV90, десятки десантно-штурмових катерів, ЗРК, боєприпаси.

18:00 У ворога на Авдіївському напрямку достатньо сил і засобів для просування далі, основний напрямок для росіян на сьогодні — Ласточкино, заявив майор Збройних сил України, заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін.

17:00 Курсантів у військових вишах України навчатимуть спеціалісти з США, повідомляє Міноборони України.

Про це йшлося під час зустрічі заступниці Міністра оборони України Наталії Калмикової з представниками американської компанії Sonata, яка надає західну військову експертизу, консалтинг та матеріальну допомогу Україні. Цей процес відбувається у координації з Ukrainian Freedom Fund та представниками Генерального штабу Збройних Сил України.

Також в рамках пілотного проєкту в одному з українських навчальних центрів впровадять інструменти оцінки, які використовують в армії США. Метою тестування стане виявлення потенційних лідерів, які згодом зможуть стати сержантами.

16:00 Активність росіян у Чорному морі свідчить про підготовку нового масованого удару, — керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

15:00 Протест польських фермерів на кордоні з Україною може бути продовжений ще на місяць — до квітня, заявив лідер "Підкарпатського ошуканого села" Роман Кондров.

14:00 На Таврійському напрямку війська РФ протягом минулої доби скоротили активність авіації – завдали лише 2 авіаудари, але провели 42 бойові зіткнення та здійснили 1040 артобстрілів, повідомляє командувач ОСГВ "Таврія" Олександр Тарнавський. За його даними, "на Запорізькому напрямку та на Донеччині росіяни відновили застосування отруйних речовин: зафіксовано 4 скидання гранат з хімічною речовиною сльозогінно-задушливої дії".

13:00 Російські спецслужби створили мережу фейкових акаунтів головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та розповсюджують фейки про ситуацію на фронті та про головком, попереджає Центр протидії дезінформації.

12:00 На польсько-українському кордоні поблизу пункту пропуску "Медика-Шегині" польські протестувальники вкотре влаштували акції протесту із перекриттям руху. Цього разу — на залізниці. Як повідомляє "Суспільне", поляки дісталися до вагонів із українським зерном і знову почали висипати збіжжя додолу.

11:00 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні, нагадавши про подвиг учасників Революції Гідності та вшанувавши десяту річницю найкривавіших розстрілів на Майдані.

10:00 Україна отримає найбільший пакет військової допомоги, оголошений Швецією за весь час допомоги Європі. Як повідомили шведські політики, розмір цього пакету становить 800 млн доларів. Конкретно цей пакет відомо, що він стане ювілейним 15-м з боку офіційного Стокгольму.

9:00 Цієї ночі росіяни запустили по Україні три ракети різного типу та 23 "шахеди". Силам ППО вдалося знищити всі безпілотники у повітряному просторі восьми областей.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим ранковим зведенням з фронту. За останню добу на різних напрямках відбулося 81 бойове зіткнення із ворогом. Найбільш гарячі напрямки — Мар'їнський та Бахмутський.

7:00 У Києві та деяких інших областях України оголошено повітряну тривогу через загрозу застосування балістичного озброєння.

Повітряна тривога в Україні 20.02.2024
Повітряна тривога в Україні 20.02.2024

6:00 Ранку! Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • цієї ночі у низці областей оголошувалася повітряна тривога, зокрема через загрозу застосування ворогом безпілотників. Про звуки вибухів повідомлялося щонайменше у Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій та Херсонській областях. Чекаємо уточнених даних від місцевих адміністрацій та ЗСУ;
  • неспокійно було і в РФ — у Брянській області також збивали невідомі БПЛА. Місцевий губернатор Богомаз повідомив про начебто мінімум три знищені повітряні цілі;
  • країни ЄС можуть купувати боєприпаси для передачі Україні поза межами Євросоюзу. Таку заяву зробив топ-дипломат Союзу Жозеп Боррель. ""Якщо у країн-членів є спосіб отримати боєприпаси на міжнародному ринку, якщо хтось може поставити ці боєприпаси швидше, дешевше і простіше, — немає жодних обмежень", — підкреслив він;
  • після захоплення окупаційними військами Авдіївки темп просування ворожих солдатів значно зменшився. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики стверджують, що загарбники або користуються оперативною паузою в боях, або намагаються перекинути на цю ділянку ще більше сил з інших ділянок фронту.

5:00 Двічі оголошувалася повітряна тривога через активність авіації російських терористів, зокрема на Харківщині.

3:00 Росіяни увечері 19 лютого скинули крилаті авіабомби на село Вільхуватка у Куп'янському районі. Поранення отримала 74-річна жінка, її витягли з-під завалів.

1:00 Канада передасть Україні 800 безпілотних систем SkyRanger R70. На ці цілі буде виділено понад 70 мільйонів доларів.

00:00 Окупанти запустили кілька груп ударних безпілотників Україною. У передмісті Дніпра чули вибухи.

Про те, що відбувалося 17 лютого, читайте у матеріалі: Війна – день 724: Українські військові залишили Авдіївку, готують нову оборону

Із ситуацією в Україні за 18 лютого можна ознайомитись у матеріалі: Війна — день 725: окупанти продовжують тиснути в районі Авдіївки та фокусуються на Мар’їнському напрямку

Інформацію за 19 лютого дивіться за посиланням: Війна — день 726: РФ продовжує атакувати в районі Авдіївки та штурмує позиції ЗСУ на Запорізькому напрямі